Followers

03 November, 2016

Kena Bagi Masa Untuk Allah.

Sudah masuk bulan November. Sangat cepat masa berlalu. Usia kita makin berganjak. Dan hari-hari dilalui masih sama. Kita selalu sibuk pergi dan balik kerja. Masih sibuk mencari tempat makan yang enak-enak dan tempat shopping yang bagus-bagus. Masih bersembang perkara politik dan masih berdebat perkara yang tidak berkesudahan.

Kesibukan boleh menjadi pisau yang 'mengelar' leher kita. Membuat kita terlupa pada perkara penting. Menjadikan kita lupa kepada fokus diri kita sebenar. Dan di waktu kita tersedar, kita sudah terasa terhimpit. Kemudian dibebani dengan penyesalan demi penyesalan. Tiada kesudahan.

Hakikat yang perlu kita sedar dan ingat, kita adalah makhluk Allah yang lemah. Sangat lemah. Sangat-sangat lemah. Sangat dan sangat dan sangat lemah. Allah tidak menciptakan kita sia-sia. Hatta seekor semut pun mempunyai rantai makanan tersendiri, berkolarbrasi dengan makhluk-makhluk lain untuk menjayakan sebuah ekosistem yang mapan.

Untuk apa hidup kalau tidak kenal pencipta. Seorang yang bijak merencana dan bisa menjayakan tugas-tugas yang cemerlang hanya makhluk bodoh dan hina andai tidak mampu merancang ibadahnya. Andai solat itu sering ditunda-tunda kerana kesibukan, tidak bolehkah ia diatur selayaknya kita mengatur sebuah mesyuarat atau sebuah program? Sekiranya berat rasa untuk beramal dengan amalan sunat, salahkah kalau memilih satu amalan tetapi nekad dan iltizam untuk melakukannya sebagai perkara wajib untuk diri sendiri seperti seorang body builder mewajibkan rutin work outnya?

Kesibukan tidak pernah habis. Merancang untuk beramal sentiasa perancangan itu mendapat sokongan Allah yang Maha Berkuasa. Kita selemah-lemah makhluk tidak perlu mendabik dada. Takkan sampai mencecah langit dan takkan tembus menerobos bumi. Bagi masa untuk Allah, Allah bagi masa untuk kamu. Sekian.


Nota admin : Ini hanyalah pendapat. Jika benar, tidaklah ia selama-lamanya benar. Jika salah, tidaklah ia selama-lamanya salah.

1 comment:

Anonymous said...

hai..saya dulu pembaca blog awak yg setia..x sangka awak hidup lagi