Followers

05 September, 2014

BiAr aKU mEnGAruT

Assalamualaikum kepada sesiapa di luar sana.

Biar aku mengarut di blog aku kali ni. Lama dah tak tulis entry. Rindu pada blog ni ada. Tersemat di satu sudut hati.

Alhamdulillah. Hari ni rekod tak menghapdet blog pecah juga akhirnya. Walaupun bukan ada entry yang best, namun sekurang-kurangnya ini post baru yang akan memberi nafas semula pada blog ini. Ada pembaca ke? Aku yang malas nak update sebab rasa macam tak ade sape nak baca. Kalau ada, aku mintak maaf banyak-banyak sebab menyebabkan korang fed up ngan blog ni yang tak berhapdet.

Hari ni hujan turun setelah beberapa hari tak hujan. Tak la lebat, tapi ok. Hujan menyejukkan kita. Menyejukkan suasana sekeliling kita. Hati yang panas pun boleh sejuk bila kat luar tu sejuk disebabkan hujan. Memang best. Dapat tido lagi la best. Berganda-ganda best.

Panas bukan tak best. Best jugak. Cuma sejuk ni memang ramai orang suka. Minum pun nak taruk ais kan? Senang cakap, kedua-dua pun ada kelebihan dan kekurangan. Itu pada pandangan mata kita, manusia... hakikatnya Allah jadikan kedua-duanya sempurna.

Cuma kalau panas yang maksudnya marah itu memang tak berapa nak best. Baik orang yang kena marah rasa tak best, yang marah tu pun sebenarnya ada rasa tak best jugak. Namun, banyak pula hal yang berlaku di sekeliling kita mudah buat kita marah.

Meh la kita cuba kontrol marah kita. Apa salahnya menyelesaikan perkara dengan senyum. Marah hanya buat kita emosional. Pertimbangan jadi singkat. Kawan jadi lawan. Banyak hati akan terguris. Kadang-kadang marah hanya tambah dosa pada kita.

Susah memang susah untuk taknak marah. Lagi la pulak, Allah sering menguji kita dengan perkara-perkara yang kita tak suka. Namun, kesabaran dan kejayaan mengharungi ujian Allah adalah kemanisan iman yang tiada tolok bandingnya. Wallahu'alam. Alhamdulillah & Astargfirullah. 
salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

No comments: