Followers

25 September, 2014

Allah Bayar Cash

Bukan susah pada Allah SWT untuk bayar cash atas apa yang kita buat. DIA SWT Maha Berkuasa. Kalau lepas sembahyang tiba-tiba duit RM1000 jatuh dari langit... Tentu berebut orang sembahyang. Lima waktu dah RM5000. Kalau seminggu dah RM35000. Kalau sebulan, RM140,000. Kalau setahun??

Siapa agaknya nak bekerja kalau macam ni punya untung hanya dengan sembahyang. Hehe... Begitu jugak kalau kejahatan DIA SWT bayar 'cash' atau terus bagi hukuman. Agaknya tak ada siapa berani buat jahat. Dan semua manusia mesti takut kepada Allah SWT. Bahkan mungkin ada yang mengganggap Allah zalim sebab terus menghukum mereka... Nauzubillahi min zalik. Maha Suci Allah daripada diperkatakan demikian.

Hujung minggu lepas, aku join satu camping atau lebih tepat kursus asas perkhemahan. Selepas solat maghrib, kami ke dewan makan untuk makan malam. Penganjur camping ni bagi kitorang makan kat dewan sebab ini bukan perkhemahan sebenar.

Bila dah dok kat meja makan tu, bersembanglah jawabnya. Tengah rancak bersembang, tiba-tiba dengar azan isyak. Ada sorang jerit, "Diam... diam... Azan"

Ada yang diam terus. Ada yang bercakap tapi perlahan. Rupanya azan tu datang daripada henfon kawan yang pakai aplikasi azan untuk setiap waktu sembahyang. Masa tu dia ngah berjalan nak amik air minum.

Selamber aku cakap, "Ooo.. azan bergerak rupanya". Member lain ketawa. Terlintas di hati aku yang secara tak sengaja telah menjadikan azan tu bahan gurauan. Ya Allah, aku takut.. aku tau aku salah.

Selesai makan, nak balik ke dewan aktiviti, aku lalu jalan belakang dewan makan. Dari situ lebih dekat. Dalam cahaya samar-samar, dengan selipar jepun yang dah haus bunga tapaknya aku melangkah.

Gedebok!!! Aku licin dan jatuh terduduk. Bahagian tepi kaki kiri dah terasa pedih. Luka. Oh, ya Allah. Agaknya ni la Allah bayar cash kat aku sebab melawak camtu. Aku redha ya Allah kalau Engkau hapuskan dosa melawak tu dengan luka ini. Peringatan Mu ini amat berkesan kepada aku. Dan Engkau ya Allah masih bersikap rahmah kepada aku kerana memberi peringatan dengan kesakitan yang kecil ini. Alhamdulillah.



salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

15 September, 2014

Macam biasa...

Hari Isnin..
Bangun pagi... macam biasa.
Minum air mineral... macam biasa.
Sembahyang subuh.. macam biasa.
Mandi... macam biasa.
Iron baju keje... macam biasa.
Siap untuk gi keje... macam biasa.
Hari Isnin, puasa sunat... macam biasa.

Jap...
Jap... jap...
Rewind balik....

Hari Isnin, puasa sunat.. Ok. Emm... bangun tido... minum air mineral?? Hah! Kan masa aku minum tu dah subuh!

Hahaha... kes terlupa. Maklumla, puasa sunat hari Isnin ni kadang-kadang jer buat. Nasib baik teringat hadis Nabi Muhammad s.a.w., baginda bagitau kalau kita lupa sebenarnya Allah S.W.T yang memberikan kita makan atau minum. Jadi aku teruskan puasa tu.

Jadi kalau sesiapa yang tak sengaja makan atau minum padahal dia puasa, teruskan saja puasa. Bukan teruskan makan. Kalau dah sedar, muntahkan baki dan bilas mulut tu. Senang jer pun. Kalau tersalah tu makan nasi sepinggan atau pizza seloyang pun, syukur la. Alhamdulillah. Itu Allah S.W.T yang bagi kamu makan.


salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

05 September, 2014

BiAr aKU mEnGAruT

Assalamualaikum kepada sesiapa di luar sana.

Biar aku mengarut di blog aku kali ni. Lama dah tak tulis entry. Rindu pada blog ni ada. Tersemat di satu sudut hati.

Alhamdulillah. Hari ni rekod tak menghapdet blog pecah juga akhirnya. Walaupun bukan ada entry yang best, namun sekurang-kurangnya ini post baru yang akan memberi nafas semula pada blog ini. Ada pembaca ke? Aku yang malas nak update sebab rasa macam tak ade sape nak baca. Kalau ada, aku mintak maaf banyak-banyak sebab menyebabkan korang fed up ngan blog ni yang tak berhapdet.

Hari ni hujan turun setelah beberapa hari tak hujan. Tak la lebat, tapi ok. Hujan menyejukkan kita. Menyejukkan suasana sekeliling kita. Hati yang panas pun boleh sejuk bila kat luar tu sejuk disebabkan hujan. Memang best. Dapat tido lagi la best. Berganda-ganda best.

Panas bukan tak best. Best jugak. Cuma sejuk ni memang ramai orang suka. Minum pun nak taruk ais kan? Senang cakap, kedua-dua pun ada kelebihan dan kekurangan. Itu pada pandangan mata kita, manusia... hakikatnya Allah jadikan kedua-duanya sempurna.

Cuma kalau panas yang maksudnya marah itu memang tak berapa nak best. Baik orang yang kena marah rasa tak best, yang marah tu pun sebenarnya ada rasa tak best jugak. Namun, banyak pula hal yang berlaku di sekeliling kita mudah buat kita marah.

Meh la kita cuba kontrol marah kita. Apa salahnya menyelesaikan perkara dengan senyum. Marah hanya buat kita emosional. Pertimbangan jadi singkat. Kawan jadi lawan. Banyak hati akan terguris. Kadang-kadang marah hanya tambah dosa pada kita.

Susah memang susah untuk taknak marah. Lagi la pulak, Allah sering menguji kita dengan perkara-perkara yang kita tak suka. Namun, kesabaran dan kejayaan mengharungi ujian Allah adalah kemanisan iman yang tiada tolok bandingnya. Wallahu'alam. Alhamdulillah & Astargfirullah. 
salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe