Followers

18 June, 2014

9 Hari Tanpa Internet

Dari 1 Jun hingga 9 Jun 2014... sudah 9 hari aku takder internet. Quota internet dah sampai limit. Ni hari terakhir sebelum quota tu clear balik esok, 10 Jun. Apa agaknya rasa hidup tanpa internet? Biasa? Huuuu, Taaakk!!! Zaman sekarang takder internet tu tak biasa!

Jelesss!

Tu first aku rasa tengok member-member berinternet ngan henfon dan aku tak. Nak buat macam mana kan? Biasanya kalau quota habis, aku topup balik. Call center Maxis. Nak buat kat web pun boleh, tapi tak reti. Kali ni aku taknak topup sebab minggu ni aku ada exam. Konon... study. :p

Tak dapat nak wechat... tak dapat nak fesbok... tak dapat nak wassap. Kalau dulu, benda-benda ni la selalu aku buat time rehat, baring... time nak tido ker, depan tv atau masa kerja!! Hahahaha.... Sekarang bila stop, rasa macam banyak masa pulak. Tido pun boleh awal sikit. Masa ngeteh (lepak di kedai makan) boleh la mengadap kawan. Takder la dok pandang henfon aje, seperti masa ada internet.

Ringkas cerita... kuranglah sikit benda lagho yang aku buat. Buku pun terbuka la sikit. Kalau sebelum ni, tiap kali aku nak buka buku jer... gi buka fesbok kat henfon. Pastu wechat. Bila tengok jam dah tengah malam, tutup buku dan tido. Tu pun sebelum tido, main internet lagi. Huuuii.

Seriously, internet memang buat aku lagho. Kadang-kadang, pas sembahyang jer terus capai henfon. Atas tikar sejadah lagi tu. Apa la nak jadi aku ni kan?

9 hari tanpa internet sedikit sebanyak mengajar aku yang sebenarnya aku ni dah banyak buang masa. Bukan salah internet. Ia hanya medium. Aku yang guna ni... yang tak betul. Korang kat luar macam mana? Macam aku juga?? Mungkin kita perlu ambil masa sikit untuk renung-renungkan kembali apa yang kita  buat. Kemodenan akan sentiasa berkembang. Manusia akan mengikutinya. Cuma ke mana manusia membawa dirinya dalam kemodenan ini yang akan menentukan hala tuju mereka.

DIA SWT  ini terlalu baik dengan kita. Terlalu ambil berat.. Maha Baik dan Maha Mengambil berat. DIA SWT menyentuh hati aku dengan cara meniadakan internet. Walaupun kesedaran ini sedikit dan mungkin bagai angin lalu, namun kesedaran ini mengingatkan aku sebagai hamba-Nya yang selalu lupa dan lalai. Sekali sekala apa salahnya takder internet kalau kita boleh mengingati DIA SWT.

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe