Followers

05 July, 2013

ANUGERAH CEMERLANG DAN SINDROMNYA

Post ni kredit untuk Fiza Kecik dan Wani Betuii. Pembaca 'tegar' blog aku.... sannnngat?! Dorang komen blog aku ni bahasa cam novel. Jadi, kali ni takde novel-novel. Straight to the point jer.

Pagi ni aku tak jadi nak follow gi Hotel Sama-sama. Nama hotel tu camtu. Takyah nak ngada-ngada jawab terima kasih pulak. Company buat majlis anugerah kat sana. Antara yang pergi tu penerima anugerah, Fiza Kecik dan Wani Betuii. Perasan tak beza ayat aku tu? Maknanya Fiza Kecik dan Wani Betuii tu bukan penerima anugerah. Mereka nak makan meraikan kawan-kawan yang berjaya.

Kalau kita tengok, majlis anugerah ni ada kat mana-mana organisasi. Terpulang jenis macam mana yang dorang nak. Cuma mungkin kita tak perasan, atau ada yang perasan majlis anugerah ni ade sesuatu yang aku panggil sindrom majlis anugerah!!

Dulu.. aku dok asrama dari form 1 hingga form 5. Selalunya hari Sabtu, hari inspection kebersihan dorm oleh warden dan pengawas. Kitorang boleh keluar ke bandar lepas inspection. Tu pun kalau dorm bersih. Kalau kotor, kena bersihkan dulu baru keluar.

Biasanya, lepas subuh dan sarapan, semua budak asrama akan kemas dorm. Sapu sampah. Lap kipas. Lap tingkap dan bingkai kayu. Cadar semua nak kena tegang dan bersih. Baju semua kena letak kat ampaian koridor. Bawah katil pun kena kemas. Kalau boleh, dorang taknak tengok kasut ker, beg ker kat bawah katil.

Saper yang jadi form 1 tu memang sakit la. Dorang la mangsa ketegasan warden dan pengawas-pengawas ni. Yang senior, kalau kantoi pun ngan warden jer. Pengawas tu member-member senior jer. Mereka 'pejam' mata jer kalau kotor. Pendek kata, jadi junior lagi merana la. Hehehe.

Satu kali, warden buat pengumuman nak adakan pertandingan kebersihan dorm untuk setiap minggu. Mana-mana dorm yang bersih, kemas, dihias cantik dan ahlinya berdisiplin akan diumum sebagai pemenang. Maka, nampak la inisiatif budak-budak ni nak cantikkan bilik. Ada yang buat carta organisasi. Ada yang hias pintu la, rak kasut la. Kagum jugak la ngan perubahan dorang ni.

Kalau tak silap, first pemenang adalah dorm budak senior form 5. Padahal dulu, dorm dorang tu hampeh. Pernah lagi 10 minit nak inspection baru bagun tido, nak gi mandi. Nampak berjaya jugak la apa yang warden rancang. Sebagai hasil kemenangan, mereka dapat hadiah jam dinding. Minggu kedua, dorm yang sama menang lagi. Hadiah sama jugak - jam dinding. Agaknya pihak asrama ni beli pukal jer.. setiap minggu hadiah jam dinding.

Minggu-minggu seterusnya, ada la satu dua dorm lain yang menang. Tukar-tukar yang tu jer la. Tak dorm tu menang, dorm lagi satu. Budak-budak asrama dah mula tak puas hati dah. Mereka rasa cam baik takyah kemas lebih-lebih kalau dorm sama jer menang. Pada pendapat aku masa tu, dorm-dorm yang menang tu memang layak pun. Cuma manusia biasa la mana nak puas hati ngan orang lain.

Lagi satu isu yang timbul, hadiah sama jer - jam dinding. Kalau mula-mula menang dapat jam dinding, ok la. Bila kali kedua menang, ok lagi. Tapi kalau dah empat lima kali menang dorm yang sama, sampai dapat empat lima bijik jam dinding, nak buat ape kan? Warden pun perasan jer. So, dorang buat keputusan nak gilir-gilirkan pemenang. Alasannya taknak bagi budak down sebab asyik dorm sama jer menang.

Bagus jugak tu.. dorm aku pun nak merasa menang. Hehehe... tu mula-mula pikir camtu la. Bila dah lama, masing-masing dah rasa takyah nak bersihkan dorm sungguh-sungguh sangat, nanti akan menang jugak. Warden dah cakap dah nak bagi jam tu setiap dorm. Lambat ngan cepat jer.

Ahkirnya, bila semua dorm dah dapat jam dinding, anugerah dorm bersih tu senyap gitu jer. Kembali la pada inspection kebersihan biasa takde hadiah apa-apa. 

Ni la sindrom anugerah cemerlang. Kalau tak bagi, kesian pada yang cemerlang. Tapi, kalau dia jer yang konsisten cemerlang, anugerah pun selalu dia jer sapu, orang mengata pulak. Mula la kecik hati dan buat perangai malas keje sebab tak dapat anugerah. 

Kalau digilirkan pulak anugerah tu... dorang akan cakap, "Aku malas pun nanti aku dapat jugak anugerah."

Entah la... cerdik pandai kena buat kajian ni macam mana nak atasi sindrom anugerah cemerlang.  

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

No comments: