Followers

29 January, 2013

NGAMNGAM STYLE

Cuba baca betol-betol tu...
 
Jangan salah baca pulak. Ni bukan nak cerita pasal Gangnam Style. Tu KOREA PUNYER. Lantak diorang laa. Ini nak citer pasal kita punyer style.
 
Hebat betol la Gangnam style punyer penangan. Aku sempat merayau kat Kompleks Bukit Jambul di Penang ni. Boleh katakan banyak betul kedai yang jual gadget ni pasang klip video ni kat tablet dan laptop diorang. Macam dah takder benda yang lagi hebat dan boleh digunakan sebagai marketing diorang.
 
Apa yang hebat sangat Psy tu kalau kita punyer style lagi hebat?? Aku pinjam kata-kata seorang ustaz yang datang berceramah kat Surau Kasturi Height Nilai Spring, kita ni rupanya ada style yang dinamakan Ngam ngam style.
 
Apa tu Ngam ngam style?
 
 
Haa... Ustaz tu cakap, orang kita ni bila dah berkumpul dalam surau untuk sembahyang jemaah dan kebetulan pulak takder imam tetap, maka akan berlakulah kecenderungan untuk tolak menolak. Mereka ni tolak menolak bukanlah kerana beratnya amanah menjadi imam, akan tetapi tidak yakin untuk jadi imam kerana kekurangan ilmu. Soalan ustaz, takkan la umo dah 40, tak yakin lagi. Ada yang dah bersara dah pun, pun tak yakin lagi?? (Untuk renungan bersama)
 
Kata mereka, "Bukan tak yakin. Bacaan saya ngam ngam jer...!"
 
Apa boleh buat, ye tak? Perasaan tak kisah kadang-kadang menghalang kita dari terus menimba ilmu agama. Kemudian, bila umur semakin berusia, bila melihat yang belajar semuanya orang muda-muda, kita mula rasa malu. Secara tak sedar, kita menjauhi majlis ilmu dan orang-orang alim.
 
Kepada mereka yang muda, bersedialah dari sekarang supaya hari tua anda tidak sekelam si tua yang jahil.
 
Kepada yang tua, apa nak kisahkan umur anda, belajarlah selagi nyawa belum dijemput ajal. Buangkanlah rasa malu kerana ini sahaja cara untuk anda tidak malu di hadapan DIA SWT nanti.
 
Semoga DIA SWT menunjukkan kita jalan, membantu kita ke arah jalan itu, dan meredhai usaha kita yang sedikit yang langsung tidak setimpal jika dibandingkan nikmat syurga dan kurniaan-Nya di dunia ini.
 
Sebelum menutup entry ini, aku ingin ingatkan jugak kepada peniaga nasi campur! Jangan sesekali kamu menjual nasi campur dengan lauk pauk yang tidak bermutu. Contohnya, lauk daging kicap tetapi dagingnya banyak lemak dan urat. Lepas tu, mentang-mentanglah kicap itu hitam, senang lenang kamu masukkan ubi kentang dan lobak merah yang dipotong iras-iras saiz daging sehingga mengelirukan pembeli. Ingat ker dah senduk daging tapi rupanya kentang dan lobak!
 
 
Itu contoh. Cuma cara penulisan nampak macam dah terkena, kan? kan? Huhuhuh....
 
Peniaga sekarang ini haruslah ingat bahawa perniagaan adalah satu ibadah yang juga dinilai pahala dan dosanya oleh DIA SWT. Janganlah kerana keuntungan, semuanya dibuat tanpa mengira kebajikan pembeli.
 
Contoh lagi, penjual gulai kawah yang taknak bagi bila pembeli mintak nak beli gulai kawah dua ringgit. Padahal pembeli nak rasa jer pastu nak makan berdua jer ngan adik. Nak buat bukak poser lak tu... (tak kesian ker?). Kena jugak beli tiga ringgit, dah peniaga letakkan harga. Ok la, tiga ringgit tak mahal pun kalau puas hati, ye tak? Ini dagingnya kurang, yang banyak cuma sejenis buah hutan yang biasa digunakan di Kelantan dalam masakan gulai kawah. Menipu la tu!!
 
Contoh jer.... jangan emo sangat (pesan kat diri sendiri). Nampak macam betul kan?
 
Dek kerana peniaga mahu untung, aku sampai hari ni terkilan dengan beberapa makanan yang dulu febret aku semasa kecik. Antaranya:
  • Karipap inti daging : sekarang dah hilang daging, kentang jer semuanya. Nasib baik kalau kentang, dah ada yang nak cut cost lagi ganti dengan keledek.
  • Pulut bakar : Dulunya penuh inti. Pulutnya pun banyak. Sekarang pulut dah cam halus jari-jari kita jer. Carilah inti kalau jumpa. Mungkin suapan last kot.
  • Nasi lemak bilis ; Dulu ikan bilis dimasak sekali dengan sambal dan bilisnya pun besar-besar. Sekarang, kacang goreng dan bilis goreng. Nasib tak baik, kacang tu lagi banyak dari bilis. Pastu, sibuk dok cari produk nak hilangkan jerawat padahal sendiri makan kacang.
  • Teh ais : Dah terang-terang tu teh.... bancuhlah pakai susu. Tapi kerana nak untung, susunya sikit jer bagi kaler jer berubah. Nak manis tambah gula. So, tak payah lah terkejut kalau level kencing manis korang naik mendadak.  
Itu jer kot.... Kalau diikut perasaan, nak jer aku taip lagi. Sabar... sabarkan separuh dari iman. Lagi jumpa!!! (pinjam ayat Sin Chan)
 
 
salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

No comments: