Followers

19 July, 2011

Fuyoo..




















Hahaha...




Da abis da Maharajalawak. Gelak pun tak puas da abis pulak. Minggu first aku minat Jambu. Aku rase Jambu boleh beri saingan kpd Jozan dan lain2 team. Kebetulan lak minggu tu, Johan dan Zizan tak menjadi. Malangnya lawak Jambu cam sama jer tiap2 minggu. Tapi aku still minat.

Nabil.. aku respek! Terer buat lawak solo. Cume kat Maharajalawak ni, lawaknye kureng sket. Apapun, die memang gifted untuk buat stand-up comedy.

Johan dan Zizan... Dorang memang serasi habis. Aku rase scene curi tabung masjid adalah lawak paling kreatif yang ada kat Maharajalawak tu.

Sepah? Pinjam kate2 Apek the Legend.. "Manissnya sepah inii!!!"

Hmm.. dah macam kolumnis hiburan plak. Hehehe. Aku cuma nak cakap yg rakyat Malaysia ni suke pd lawak dan suke berlawak. Betol tak?



Kat skolah, kalu cikgu tak kelakar, bosan giler.. Rase nak ponteng. Budak baik mungkin tahan ar. Tu pun silap2 ade jugak bukak buku, tegakkan dan tido blakang buku yg terbukak tu. Haha.



Kalu ngan kawan2, tak payah cakap ler tahap melawaknyer. Bergegar-gegar ketawa kat kedai mamak. Air teh segelas tak bergerak pun, tak sampai separuh minum tapi lepak boleh cecah 3 jam... ketawa aje!

Yang pompuan lak, lawa macam mane pun, jumpe laki yang kelakar cam Saleh Yaakob tu... tewas gak die. Hehehe... Caya la abg Saleh.



Di panggung, lagi la... cite lawak aje. Sampai cite hantu pun dah tak seram, lagi kelakor adelar. Cam hantu kak limah balik rumah tu. Yang terbaru slot seram kt tv3 pun da jadi klakor sebab you saka!

Nape agaknye yer? Lawak dah sebati dalam diri orang kite. Kalau movie yg tak lawak.. susah nak kutip box office kalu bukan citer aksi. Kalau citer sejarah, lagi la tak balik modal. Padahal cite sejarah ler paling banyak pakai props.



Kadang2 disebabkan dah terlalu nak lawak, ceramah agama pun dah taknak dengar kalu penceramah tak lawak. Betol kan? Kalau korang jawab tak betol, maknenyer aku sorang jer la yg suke penceramah yg klakor cam ustaz azhar idrus tu... keh3... die memang klakor!



Dulu mase zaman Dia saw... orang sume terer2 dalam berpuisi. Sehinggakan masyarakat zaman itu berkumpul semate-mate nak dengar orang berpuisi. Huu... sesuatu yang pelik pada zaman ini, kecuali mereka yg berjiwa sastera cam Voltox. (slalu sgt wat puisi kat Ape cite)



Oleh sebab itu, al-Quran diturunkan DIA SWT dgn susunan ayat yg hebat dan dibace dengan lagu yg indah semate-mate untuk mencabar minda manusia pada zaman itu yg memang menghargai bahasa. Akhirnya dakwah Dia saw diterima apabila minda manusia mula tunduk kepada kehebatan bahasa al-Quran.



So..Hari ni tak salah kot kalu aku cakap pendakwah zaman skang kena pandai berlawak tuk sebarkan mesej Islam. Same macam al-Quran menakluki manusia dengan bahasa. Pendakwah skang perlu menakluki orang dengan lawaknyer.



Ok, yg tak stuju jangan melatah. Ambik logik ni. Penceramah yg kelakar boleh menarik pendengar ramai ke ceramahnyer. Jadi die dapat mengingatkan ramai orang ngan dakwahnyer. Yang tak kelakar, kurang pendengar maka sedikit la orang yang mendengar dakwahnyer.



Di sini aku tak nak bincang dari segi pengisian atau berapa banyak yg betol2 mendapat manfaat daripada ceramah tu. Tu bia ler dibincangkan orang lain jer dalam blog yg lain pulak.



Bercakap pasal lawak ni... kalau korang dah memang kelakar... sedar atau tak, DIA SWT akan bagi kejadian yg kelakar2 berlaku dlm idop korang. Kalau pun korang tak kelakar, DIA SWT tetap akan hadirkan korang ngan kejadian2 kelakar yg mampu mengukir senyum di bibir kalian. Secara korang tak sedar, Tuhan korang menggembirakan korang dengan takdir-Nya (kisah kelakar yg korang alami tu ler..)



Aritu, member aku yg aku rahsiakan name, umo dan no surat beranaknya.. datang ke ofis aku. Mase tu aku dok di meja mengadap komputer.. die berdiri membelakangi aku sambil lihat ke luar tingkap dari bilik ofis. Dlm kedudukan mcm tu, kitorang berborak.


Aku ingt lagi, mase tu aku ngah citekan 1 benda kt die. Aku ingat die dengar, rupenyer ngah sibuk mengusya seseorang kat tempat parking berdepan ngan ofis aku. Tibe2 die cakap, "weh zul, normah pakai kete baru..!"



Aku diam jer. Die bersungguh-sungguh pulak aku tengok. Sekali lagi die ulang ape yg die cakap, "zul, normah kete baru tu.. bile die tukar?" Mate die tak beralih dari tingkap.



Die macam tak dapat nak tahan naluri nak menyound Normah. Die terus ke pintu depan ofis. Bukak jer pintu, die pun menegur Normah dari jauh. "Fuyyooo... Normah! Kete baru tuuu...!!!"

Normah pun berpaling. Rupe-rupenyer bukan Normah.. Kawan aku terkejut giler. Terus die tutup pintu secepat kilat, berlari tertunduk2 malu.. Aku sempat perasan pompuan tu pandang slek kat kawan aku tu



Hahaha.. beng.... Nak sangat sound.. Hah sound ler lagi skali? Pandai lak lari nak sembunyi. Ikut ske ko ler Voltox.




"Hahaha... ape cite"




Salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe