Followers

25 January, 2011

Makcik Unik

Ingatlah aku kepada Allah Tuhan yang satu… yang memberikan aku rezeki tanpa diminta. Berselawatlah aku kepada sebaik-baik manusia, junjungan Muhammad saw yang mengajar aku kepada Islam. Ya Allah, berikan pembaca dan penulis, kebaikan dari sisi-Mu. Amin.

Kalau ikut hati, aku nk stop tulis blog.MySpace
Rase dah xde jiwa nk tulis.MySpace

Itu sebab post mkin lame mkin kurang. Kalau stop pn, sape kisah. Voltox je la kot. Sebok suruh post. Nk letak komen, katenye.

Bile pikir amal aku kurang, rse cm blog ni perlu jugak. Lgpn, niat mula2 buka blog dulu nk tulis dan kongsi cite2 yg buat aku jd kagum pd Tuhan dan Nabi Muhammad saw. Di sinilah wujud nama aku.. dia (rasulullah) dan Dia (Allah).

Kalau blog ini stop, rasenye amat rugi pd diri sendiri. Hilang sumber nk dpt pahale care senang… org bace blog je, dah dpt pahala. Buat mase ni, aku teruskn blog ni walaupn merangkak.

MySpace
Cabarannye, byk cite mungkin sesuai ngn aku, tp x best pd org lain. Bile da tulis blog ni, terpikir gak nk memenuhi kehendak pembaca…

MySpaceecececeh.

Dulu, mak aku slalu cite psl sorg kwn. Kalau aku letak name betol, konfem kecoh kalau kwn2 mak aku bace. Ade ke yg bace?? Rasenye xde yg tau blog ni, tp risau gak. Hehehe..

Die ni sgt unik. Kalau x unik, xkn mak aku cite. Hehehe. Keunikannya, die suke minta makanan kwn2 keje satu sudu. Ape pn dorg mkn, beli berbgkus-bgkus ke, byk lauk ke… die x kisah. Cume die nk rase… 1 sudu je. Baru die puas ati. Hehehe… x unik lg ke? Unbelievable.. believe it!
Aku slalu gelak kalu mak cite psl die. MySpace
Org cmni pn ade? Antara ckp2 ati yg muncul. Kalau arini, aku dgr cite die mintak sesudu ngn org ni... Esk atau luse, dgr cite die mintak sesudu ngn org lain pulak.

Suatu ari, mak aku cite lg, tp kali ni lain. Bkn kisah sesudu mcm sebelum2 ni. Mak kate makcik ni ajar die 1 ayat. Kalau ilang barang je, bace ayt ni. Insya-Allah jupe. Waah! Ayt ape tu mak? Cpt je aku tnye. Cm best je. Berilmu tinggi jugak makcik ni. Ayt dr Kiyai mane yg die pakai ni?

Makcik tu ajar, kalau ilang brg… bace la INNALILLAH WA INNA ILAIHI RAJI’UN. Brg tu akn jupe balik.

Ayt ni ke? Tu kn ayt yg biase bce time dpt berita kematian. Aku xtau pulak ade gune lain. Penah juga dbgtau boleh bace jugak kalau ditimpa musibah.

Makna ayt tu: Daripada Allah kita dtg, dan kepada-Nya kite dikembalikan.

Hebat! Memang jd. Mak dah try. Aku pn dah try. Alhamdulillah.. Sbnrnye ade byk rahsia dlm kalimah2 suci DIA yg aku xtau. Mgkin tau tp LUPA. Kalau x blaja dr org2 yg tahu, memang kite xtau!!!

Aku tetbe jd respek plak kt makcik unik ni.MySpace
Smp skg, klu aku bce je ayt tu, mst dlm ati ckp ni la ilmu dr makcik unik tu. Byk phala makcik ni, insya Allah. Pengajaran yg aku dpt, sumber ilmu ni luas. Boleh dpt dr mane dan dr sesiape. Yg penting niat nk blaja. Dan, jgn pandang rendah pd org yg kite nampak mcm x berilmu. Mgkin keberkatan ilmunye lebih dr mereka yg mendapat phD dr mane2 ipt.

Aku try bce ayt yg same bile ade masalah cari parking kt pasaraya. Pada aku, secara konsep situasinya masih same iaitu mencari sesuatu. Kesannya positifff! Aku dpt parking. Hehehe.. jom kite enjoy!!

Dr sepanjang2 surah, hingga sependek2 zikir ‘Allah’… jika dibace dgn yakin, penuh tawakkal, maka tunggu je la keajaiban DIA SWT. Malah, selawat utk Dia saw juga ade kedudukan yg tersendiri.

Try la… Moga peneraian (kata dasar: try) kwn2 menambah pahala makcik unik ni.

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

7 comments:

adikeica said...

nak tutup blog ke mzke?
Innalillahi wainna ilaihi rajiun
:p

Sayer Best said...

wahh..menarik tips mak cik unik ni..boleh ikut..hehe

voltox said...

wah mzke..kan aku dah kata..post mu ibarat komen ku..apa maksud tu

ko post je..insyaAllah aku komen..tu pun kalau ada idea la nak kenakan ko..marah?

akhirnya keluar juga cerita makcik ni ye..lama aku tunggu..apa pun cara ko cerita sendiri dari ko cerita kat blog ni lebih kelakar..tak pasti sama ada ko mmg kelakar..atau cerita ni mmg kelakar..

mgkn perdana menteri dpt idea 1malaysia ni dari cerita 1sudu ni kot mzke..ko ada jumpa PM kita ke sebelum dia jadi PM..

"makan apa tu..nak satu sudu boleh.."..heheh

apa pun..betul kata ko tu..jgn pandang rendah pada orang..bila ko cerita petua yg diberi yang nampak simple tu..sebenarnya Allah sentiasa tutup kekurangan2 hamba2Nya kan

kekurangan '1sudu' diganti dgn kehebatan petua yg dia bg..pasni nak cuba amalkan la..

tgk tu..eica dah amalkan dah tu..bgs betul dia..

pergh panjang gila komen aku..

p/s: unik la blog ni..sebut merangkak pun..siap tunjuk ada objek merangkak..

Sufi AlFaruqi said...

go.. go.. en.mzke! teruskan menulis..! biar ad dari tiada..=)

naimisa said...

jangan tutup blog. nnt kejang jari demo Zul.

aku mzke said...

adik eica..
sayer best..
sufi alfaruqi..
naimisa...

awk semua bloggers yg sy hormati kerana ilmunya dan akhlaknya.. terima kasih byk.






eh?!! =0

tertinggal name sape ek??

Anonymous said...

hahahaha comel tol animation tuh...
but p'kongsian n peringtn y menarik...
^_^