Followers

25 January, 2011

Makcik Unik

Ingatlah aku kepada Allah Tuhan yang satu… yang memberikan aku rezeki tanpa diminta. Berselawatlah aku kepada sebaik-baik manusia, junjungan Muhammad saw yang mengajar aku kepada Islam. Ya Allah, berikan pembaca dan penulis, kebaikan dari sisi-Mu. Amin.

Kalau ikut hati, aku nk stop tulis blog.MySpace
Rase dah xde jiwa nk tulis.MySpace

Itu sebab post mkin lame mkin kurang. Kalau stop pn, sape kisah. Voltox je la kot. Sebok suruh post. Nk letak komen, katenye.

Bile pikir amal aku kurang, rse cm blog ni perlu jugak. Lgpn, niat mula2 buka blog dulu nk tulis dan kongsi cite2 yg buat aku jd kagum pd Tuhan dan Nabi Muhammad saw. Di sinilah wujud nama aku.. dia (rasulullah) dan Dia (Allah).

Kalau blog ini stop, rasenye amat rugi pd diri sendiri. Hilang sumber nk dpt pahale care senang… org bace blog je, dah dpt pahala. Buat mase ni, aku teruskn blog ni walaupn merangkak.

MySpace
Cabarannye, byk cite mungkin sesuai ngn aku, tp x best pd org lain. Bile da tulis blog ni, terpikir gak nk memenuhi kehendak pembaca…

MySpaceecececeh.

Dulu, mak aku slalu cite psl sorg kwn. Kalau aku letak name betol, konfem kecoh kalau kwn2 mak aku bace. Ade ke yg bace?? Rasenye xde yg tau blog ni, tp risau gak. Hehehe..

Die ni sgt unik. Kalau x unik, xkn mak aku cite. Hehehe. Keunikannya, die suke minta makanan kwn2 keje satu sudu. Ape pn dorg mkn, beli berbgkus-bgkus ke, byk lauk ke… die x kisah. Cume die nk rase… 1 sudu je. Baru die puas ati. Hehehe… x unik lg ke? Unbelievable.. believe it!
Aku slalu gelak kalu mak cite psl die. MySpace
Org cmni pn ade? Antara ckp2 ati yg muncul. Kalau arini, aku dgr cite die mintak sesudu ngn org ni... Esk atau luse, dgr cite die mintak sesudu ngn org lain pulak.

Suatu ari, mak aku cite lg, tp kali ni lain. Bkn kisah sesudu mcm sebelum2 ni. Mak kate makcik ni ajar die 1 ayat. Kalau ilang barang je, bace ayt ni. Insya-Allah jupe. Waah! Ayt ape tu mak? Cpt je aku tnye. Cm best je. Berilmu tinggi jugak makcik ni. Ayt dr Kiyai mane yg die pakai ni?

Makcik tu ajar, kalau ilang brg… bace la INNALILLAH WA INNA ILAIHI RAJI’UN. Brg tu akn jupe balik.

Ayt ni ke? Tu kn ayt yg biase bce time dpt berita kematian. Aku xtau pulak ade gune lain. Penah juga dbgtau boleh bace jugak kalau ditimpa musibah.

Makna ayt tu: Daripada Allah kita dtg, dan kepada-Nya kite dikembalikan.

Hebat! Memang jd. Mak dah try. Aku pn dah try. Alhamdulillah.. Sbnrnye ade byk rahsia dlm kalimah2 suci DIA yg aku xtau. Mgkin tau tp LUPA. Kalau x blaja dr org2 yg tahu, memang kite xtau!!!

Aku tetbe jd respek plak kt makcik unik ni.MySpace
Smp skg, klu aku bce je ayt tu, mst dlm ati ckp ni la ilmu dr makcik unik tu. Byk phala makcik ni, insya Allah. Pengajaran yg aku dpt, sumber ilmu ni luas. Boleh dpt dr mane dan dr sesiape. Yg penting niat nk blaja. Dan, jgn pandang rendah pd org yg kite nampak mcm x berilmu. Mgkin keberkatan ilmunye lebih dr mereka yg mendapat phD dr mane2 ipt.

Aku try bce ayt yg same bile ade masalah cari parking kt pasaraya. Pada aku, secara konsep situasinya masih same iaitu mencari sesuatu. Kesannya positifff! Aku dpt parking. Hehehe.. jom kite enjoy!!

Dr sepanjang2 surah, hingga sependek2 zikir ‘Allah’… jika dibace dgn yakin, penuh tawakkal, maka tunggu je la keajaiban DIA SWT. Malah, selawat utk Dia saw juga ade kedudukan yg tersendiri.

Try la… Moga peneraian (kata dasar: try) kwn2 menambah pahala makcik unik ni.

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

15 January, 2011

Selamat Tahun Baru dgn Kupon akhir tahun

Dapat dua kupon makan buffet free kt hotel bertaraf 5 bintang… memang best!MySpace

Rase cm aku nk nangis, terharu.. huhuhu.
MySpace

Perasaan yang sungguh ikhlas..

Oh ye.. Selamat thn baru

Tahun 2011.
MySpace

Ok sambung cite. Cite ni cite taun lepas. Cite 31 Disember 2010. Esknye 1 jan, taun baru. Kdg2 org melawak, “jupe ko taun dpn! (1 jan)”.

Farid (nama dirahsiakan) ni baik sgt ngn aku. Jd bile aku dpt kupon ni, tergerak ati nk ajak die sama2 melantak. Opps.. die je melantak, aku x. Aku mkn ala kadar je.. (kenyataannya mcm terbalik, tp dah blog sendiri.. ikut ske le).

31 Dis tu kn ari Jumaat, jd kitorg pegi awal ke hotel. Kupon ni tuk mkn tengahari. Kalau nk mkn pas jumaat, takut x sempat atau lauk abis.

Kitorg org pertama smp kt café tu. Jam kol 12 tengahari. Segan gak. Tp kate org bijak pandai, segan.. lapo.
MySpace

Bile aku tunjuk je kupon tu, terus waitres tu bw aku ke meja. Farid ngikut je. Dah rasmi seat tu, aku pn bngun g amik mkn. Farid ngikut lg skali. Bile aku balik ke meja, Farid dok sebok amik mkn lg.

Tbe2, sorg awek waitres dtg. “Nk minum pe encik?”

MySpaceErr… dlm ati, “Kena bayar ke x? Kupon ni ade masuk skali ngn air ke x?”. Ah, sudah…. Farid lak sebok lg dok milih mknan. Kalau x, boleh aku tnye die.

Aku segan nk tnye awek tu. Saham mst mau jage, der. Mkn dah ler berkupon… xkn minum pn nk berkire lg. Hoho… Nanti awek tu pikir mamat ni kedekut giler.. papa giler tp ade ati mkn hotel. Hahaha.. cess!

Aweknye psl… selamber la. “Bg air kiwi 1”MySpace

Xdenye air kiwi kasut di sini!! Jgn ingat aku x reti bezakn air kiwi kasut ngn air buah kiwi. Dan sbb terlalu mengenali air kiwi.. dan menikmati smp habis.. aku dicas RM18 utk segelas air. Berbaloi baloi ikn kaloi kt kolam hotel ni….!

2011 da dtg. Mahu x mahu, 2010 pn meninggalkan kite spt taun2 lain. Umo pn meningkat. Masing2 mula la xnk ngaku tue walaupun betol dah tue.

Semudah mkanan free… itulah yg aku harap kalau ade tuah thn baru ni. Kalau boleh, ari2 mudah pn xpe. Sehingga slalu bka website mudah dot com tiap2 kali ngadap komputer opis. Nk mudah le katekn..

Namun, mudah bkn slalu dtg. DIA xkn beri kite mudah sentiase. Bagaimana kamu boleh katakana kamu beriman, sedangkan kamu tidak diuji?

Seperkara lg, idop ni suatu risiko. Hnye org yg berani mengmbil risiko yg akn berjaya. Mcm contoh, businessman. Mereka memang sanggup tanggung risiko. Jd kalau die bjaya, memag kite xheran duitnye beribu-ribu. Lg la x heran kalau gagal, jatuh miskin terus.

Bukankah DIA pernah berfirman, DIA xkan ubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka kena mengubahnya. Jd perubaha hanya berlaku, jika kite sanggup amik risiko. Kalau kita cm da selesa, kite akn duduk pd tahap tu je.

Mcm aku, sanggup menanggung risiko bile aku mengorder air kiwi tu. Dan akhirnya, aku dpt menikmati air kiwi yg sedap tu… jauh beza ngn air kosong atau teh yg aku slalu dok minum tu.
Itu adalah perubahan, dr baik kepada lebih baik. Dr baik tak payah bayar, kepada lebih baik sy bayar air kiwi yg sy minum ituuu!
MySpace

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe