Followers

27 August, 2010

Diorang tak tahu... Hehehe.

Kalau la aku bleh thn mengantuk ni.. memang aku da thn.MySpace

Masalahnye, tdo ni best. (oh, itu pn masalah ke?) Mahu tak mahu, aku layan je.. Waa… seronoknye~
MySpace

Kalau la ibu bapa kt Malaysia ni lebey bertanggungjawab.. aku rse takde budak2 kecik yg dtg masjid tp dok main2.

Slalu sgt kite dpt tgk.. terutama time bln ramadhan cm ni la. (aik, cm iklan coke plak.. cm ni la). Mcm2 gaya… Berlari.. Ketawa.. Terpekik.. Terlolong.. Bermain.. Bertumbuk! Hoh!!!
MySpace


Ade gak pdpt setengah2 org kate, bagus la kanak2 dah diajar mendekatkn diri ngn masjid, atau surau. OK, aku stuju.


MySpaceMasalahnye, kalau pandai smayang takpe. Ni tah pape!

Seeloknya, pastikan dulu ank2 tu terer smayang baru bawa ke masjid. Kalau tak reti, tau hormat org smayang pn OK.. bleh dok diam pn kire OK gak. Takpun, gaji la bibik sorg tuk senang mak bapak gi msjid.

Risaunye, bile dorg dah besar nanti, dorg tak rase kebesaran masjid dan solat plak. Na’uzubillah.

Kalau la Jumaat kat sini cuti cm kat Terengganu, tak payah la aku keje.. tak payah la budak2 skolah gi skolah.

Masalahnya, tak cuti. Terpakse la keje, terpakse la skolah. Terpakse la ke masjid solat jumaat ngn baju keje dan baju skolah.

Kalau la ade kajian psl benda yang tak berubah atau sedikit berubah.. korang rase ape hasil kajiannye?

Haha.. kalau tny aku, mau aku jawab khutbah Jumaat. Gaya tu la aku jupe waktu aku kecik, gaya tu la aku jupe waktu aku besar. Nape tak diberi kebebasan sikit ye pada khatib tu? Kalau boleh berceramah cara semulajadi, lagi best kot. Stakat dgr die bace je, tido la aku…huhu.
MySpace


Tibe2 aku terjage.. bdk2 skolah ngah main tepuk2 daun kt sebelah aku. Aku agk dlm darjah 2 kot. Khatib masih membace teks khutbah dibantu oleh speaker yg bergema-gema seperti dlm gua musang.

Kalau la bdk ni faham, dorg ni mengganggu tido aku.. mau kene flying kick sorang2 ni. Aku sambung tido lg.
MySpace


Terjage lg. Kali ni psl bdk2 ni kecoh, member die buka tabung masjid yg sepatutnye tolak kt org sebelah. Sorg tu ckp, "Mane bleh bukak!"

Yg die jawab, "Aku nk tgk je." cpt2 die tutup. Ok.. da tutup. Tup.. Tup.. (jgn bace tutup plak) die bukak balik.

Isk tak bleh jd bdk ni. Aku tak sedap ati. Ati aku ngantok.. hehe. Aku takot org ckp bdk ni curi duit masjid je. Walaupun aku yakin die tak buat begitu. Aku cuit die, sambil geleng2kan kepala dan kerutkan kening. Aku pn kompius samada kerut pasal tabung tu ke atau pasal dorg da ganggu aku tido.
MySpace


Akhirnya budak tu tolak tabung tu kat aku. Aku pn seluk poket belakang. Kuarkan semua duit tuk aku pilih. Biase la, aku pilih duit biru la tuk tabung masjid. Hehe...

"Eh, die letak lima puloh la..." tibe2 aku dgr bdk tadi cakap kt kawan die dgn nada penuh kagum kt aku.

Oh, bdk tu nampak duit lima ploh aku tu.. Memang la ade sekeping dlm byk2 duit td sebab pasni nk gi bayar bil tepon.

Isk..

Kalau la dorg tau aku cume letak duit biru je... maluu akuu!!!MySpace


salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

12 comments:

voltox said...

wah kagum la dgn dirimu shekh..rajin menderma gitu..

cite pasal tido masa khutbah ni aku penah cite gak kat apa cite aku..mmg betul..penat kadang2 balik kelas..pstu dgr khutbah..sbb tu la patutnya hari jumaat ni hari cuti..mcm kat kelantan n ganu kito tu..

apa pun moral cite ni..kalau tanak rugi pahala dgr khutbah (yg juga pahala jumaat)..tido la dulu sebelum dtg ke masjid..kemudian jgn makan kenyang2 sgt sebelum dtg..sbb cite aku tdo dulu tu pn aku kekenyangan..kalau makan lepas khutbah lg elok

rugi pahala jumaat shekh nti..jumaat 2 rakaat..dgr khutbah tu sbnrya ganti 2 rakaat yg zohor tu..

kemudian moral yg lain..duduk di bahagian depan..insyaAllah tiada gangguan kanak2..

ehehe..pandangan ikhlas dari sahabat mu..ecece..lol...ayat eica..ahaha

aku mzke said...

bkn xnak dgr... sound system teruk.


(Hahaha.. ade lg alasan tu)

Lol.. tiru eica plak. Apakah?!

theSkycrapper said...

brother..mana boleh tidur time khutbah!..hish..

adeqsayang said...

ayat buku teks sekolah rendah....;p

aku mzke said...

sape kate aku tido... kan aku cite psl aku jage sbb budak2 tu main2 kt sbelah.

(ho..ho.. aku still ade alasan)

aku mzke said...

Terpakse gune ayt buku teks skolah rendah sebab citer psl budak skolah rendah..;-P

ada bentuk ada bayang,
sibuk ar adeqsayang.

aku mzke said...

aku x hi light kn ape2 moral dlm entry ni. Apepun harap pembace dpt mencari sendiri utk manfaat bersama. Cube contohi en voltox. Eheh.. (gaya gelak en voltox)

Contohnye, nilai duit yg sanggup kite derma. Kdg2 gaji dah besar pn, tahap kite derma tak berubah2. Seringgit tu jugak la yg kite masukkan kt tabung.

Ade 1 lawak psl duit, rasenye semua pernah dgr. Duit RM100 bersembang dgn duit RM1. Duit RM100cite, die dah pegi kt mcm2 tempat dah.. pasaraya, hotel.. tp duit RM1kate, "Bertuahla ko.. aku asyik2 pegi kt tabung masjid je"

Moral lain, fikir2kanlah. Selamat beramal.

Anda buat, anda dapat!

"Keropok moni!" laung En Voltox.

voltox said...

wah terharu aku baca cite psal duit tu..walaupun ko kata lawak..tp ia lawak berkualiti tinggi..eheh

ada pengajaran cite duit tu..best2

nti aku nak try search kat youtube dah ada belum org upload iklan keropok moni tu..eheh

adeqsayang said...

x abih2 ngan kopok moni tu...suke sgt kot..;p

lalala... said...

entry ni sj nk salahkn budak2.....

aku mzke said...

haha.. Lalala tu bdk ke?

adikeica said...

mengumpat niiiiiiiiii