Followers

14 July, 2010

Apek pukol dobelas

MySpace
Da Lilo.. Da Lilo.. Da Lilo..
Asyik jupe je, tny bile nk update.
Kalau x krn bdk Da Lilo ni, xtau ler bile lg post bru nk kua.
Nk kte mls, x jgak. Bkn soal mls. Nk kte bz, x jgak. Bkn psl bz.
Idea je la, mgkin dah mkin kurang umph! Mane x nye, asyik dok nengok blog org je..aku yg terlopong. Hebat blog2 korg..
Terasa diri ini kerdil.. haih~MySpace
Ok la.. meh aku nk stat entry ni.
Di malam yg sepi..
MySpace
Sepi..

…teruskan membaca!

MySpace
Di malam yg sepi..pi..pi.
Pak Abu jual topi..pi..pi.
Topinya koyak..yak..yak.
Pak Abu jual tempoyak..yak..yak.
Tempoyaknya basi..si..si.
Pak Abu jual nasi..si..si.
Nasinya enak..nak..nak.
Pak Abu jual anak..nak..nak.
(lagu zaman knk2 aritu..)
Nak bgtau bkn kisah Pak Abu yg aku nk storykn di sini. Kisah aku yg berlaku pd 1 mlm dan mlm tu pn bkn sepi mcm mlm Pak Abu ni. Senang cite, xde kne ngena langsung la Pak Abu ni!!
MySpace
Mlm tu, meter minyak aku menunjukan bacaan E yg bermaksud “E-si la minyak! Kang menolak kang”

Aku pn segera la ke petrol pam berdekatan. Petronas. Ngah dok mengisi ni, tetibe je ade kenderaan 4WD benti kt tepi aku. Jam plak menunjukkan kol 12 mlm.
Hehe.. xde la aku tgk jam.. tp area2 waktu tu la.
Drivernye name Apek. Kt sebelahnye name Nyonya. MySpaceMySpace
Kat belakang, seorg.. err.. ape pgilan kanak2 laki ek? Isk, kntoi lak xtau.. ngah manyak syiok tido. Iyela, wktu pn dah jauh mlm.

Apek tu bersuara, “Daulat Tuanku..”

MySpaceHaha.. xde la smp tahap tu.
“Mana itu jln mahu keluar msuk hi-way pegi Selemban”
Sesat rupenye.. kesian lak. Lebih2 lg tgk ank die da keletihan n lentok kt belakang. Aku pn mula la bg penerangan n arap2 jd penerang ati tuk apek ni kembali ke jln yg lurus.
MySpace
“U pegi ikot sini..” siap aku bg isyarat tgn lg.MySpace
“Terus masuk roundabout, amik kol 12 dan terus lg smp u jupe signboard tunjuk ke hi-way KL-johor”
Aa? Aa? Apek ni kompius. Isk, susah plak die nk phm ke? Nk aku speaking ke?? Da mlm ni.. mane ade org speaking mlm2 ni..(hoho.. alasan baik punye). Xpe.. xpe, aku ulang.
“Terus je. Amik je jln ni.. U jupe roundabout n U amik pukol 12.. terus je lg. U tgk signboard.”
Apek ni nmpak mcm nk bertanye. X phm2 lg la tu. Xpe, xpe.. x phm tanye la. Aku sedia menerangkn.
“Kt depan nanti.. ade tulis no. 12 ka?”
MySpace Aarrk!
Aiiiyya Apek ar.. u bikin wa pengsan! Nape la lu pkir ke situ plak?
Sedar atau tak..
Manusia kdg2 berfikir yg bukan2.. fikir terlalu rumit hingga boleh membuat pertimbangan yg silap. Yg senang, jd susah.. dan yg susah, bertambah la susahnye.
Berlaku pd zaman Umar Abdul Aziz, kalau aku x silap. Mase tenteranya berhenti rehat di sebuah masjid pd waktu mlm. Keadaan masjid yg gelap menyebabkan seorang tentera terpijak seorg penduduk yg beriktikaf di situ. Sakit dan marah, org itu berteriak kpd tentera itu “Butakah kamu ni?!”
Tentera itu geram dan ingin dipukulnya org itu, tp segera ditegur oleh Umar, “Org itu cume bertanye, adakah kamu buta? Jwb saje tidak!”
Cite apek ni sekadar nk gmbarkn betapa manusia ni boleh bfikir mcm2. Ape yg kite pikir, kdg2 langsung x same dgn kwn kite pkir.
Apabila kite fikir terlalu rumit.. contohnye, tentera td yg pkir die dihina oleh org kampung sedangkn die tentera sultan, tentu shj membuatkn die mrah n nk blasah je org tu.
Bg Umar, yg mengmbil pendekatan n pemikiran yg mudah n bijaksana.. lain pula tindakannya.
Contoh lain, kdg2 abg dah tahu adik die sepahkan mainan. Tp die sengaja tny sorg demi sorg adiknye. Sgup amik mase berjam2 tuk pakse mereka ngaku. Pdhal mse xkan terbuang kalu abg amik mase dlm seminit dua kemaskn balik mainan itu.
Marilah sme2 kite blajar berfikir cara Umar. Insya-Allah.

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

12 comments:

voltox said...

ko yakin ke yg tu apek..ntah2 singh ke..ko kan rabun..rabun malam..ko lupa ke td aku buat intonasi gaya singh..dah terbukti yg tu bukan apek..org tu singh..

cerita umar abd aziz tu menarik la..aku suka..tp bukan suka ko la..jgn perasan ok..

lama tak komen post ko..sori la aku mmg tak berani..

aku mzke said...

thanks voltox.. nape ko x brani nk komen.. ko takut zulfa yek?

Habib AlWafiy said...

pergh...tkah nak komen pun xbrani gini. nak komen jek. ade statement "sila la komen kalu berani!" hahaha...

best2 crita umar abd aziz tu..

two thumbs up for en.zul!

aku mzke said...

mcm kenal je tgn tu? mane lg 1? sedang dirawat ye??

hehe.. tankiu.

wae said...

hahaha...pecah perut gelak...tp ade pngajaran..huhu

aku mzke said...

wae..

beast and hensome..

eii.. takut ah

wae said...

ckp kt sape 2???mcm knal je 2...salah la...beauty n hensem..ape la hang ni...

Naim said...

pergi cilok saja satu LOGO meter minyak di mana2... kat blog aku pun ada...

@naimisa

Da Lilo said...

ERK. patut la tersedakk. ish, ish. ;p
hehe.baru ade pluang nk komen.huhu

aku mzke said...

di mane ade kemahuan di situ ade peluang...

Raithab said...

aku nak bgtau je...blog aku dah 'baru'..he...he...

theSkycrapper said...

brother..hai..lama x baca entry kau..still seronok baca..idea kau memang hebat..tapi badan dah hebat mcm bruce lee lom?