Followers

29 July, 2010

Access door

E..

E..

Merah..

Merah..

Ape tu?

Tanda kt meter minyak moto aku. Huh.. pg2 lg dah nk kene berkejar ke stesen minyak. Walaupn begitu, pape hal pun aku kene thumbprint dulu. Pastu kuar balik, isi minyak. Bln ni saje da dkat 5x kot aku lewat.
Hehe.. xlewat x thrill la, ye x?MySpace

Aku memecut laju. Minyak penuh, RM5. Angin penuh.. 29psi tayar dpn & 30psi tayar blkg. Selesa.. cukup sumenye. Pun bgitu, bunyi rantai moto..kruk krak.. kruk krak.. Dah kendur. Teringat kate2 member aku, "Tak safety, bro".
Eleh, mentang2 la die ngah amik sijil safety officer kat NIOSH.MySpace

Jarak 200 meter.. di depan.

Sebuah simpang 3.. Sebuah bas kilang membelok masuk. Otomatik aku pelankn moto. Aku agak msti kepala bas ni masuk jln aku. Aku tengok je... sekali x plak. Pndai plak drebar die amik side.
Elok plak! Hehe... bersangka buruk plak.MySpace

kEDisHH!!

Pintu drebar tetbe terbuka plak pastu terus tutup balik.. terkejut aku. Sebbaik x tercampak drebar tu.. sah2 aku tgk je kalu jd cmtu.
MySpace

Teringat plak aku kes yg same time aku skolah dulu. Mase outing ujung minggu.

Dr bandar, kalu da mls nk tunggu bas, bdk2 outing ni ske amik prebet sapu.. atau kete sapu. Ape2 je la org pgil.. cume tukang sapu tu, confirm bkn la.

Kebetulan mase tu aku ade geng.. pakat2 naik sebijik kete. Ingat ke naik kete proton saga yg parking kt sebelah kitorg lepak tu, psl pakcik yg ofer kete tu muncul dari celah2 byk2 kete yg parking kt situ.. rupenye tah kete dr zaman sultan melaka mane.. dah tu warna kuning plak.
MySpaceTakpela pakcik, janji pakcik bahagia n kami smpai.

on da way balik tu.. hoh speaking..

Smpai 1 corner, memang corner baring punye jln la. Pakcik tu pn drift.. (anda berhak meragui penyataan ini) tup tup.. pintu seat tepi drebar terbuka. Terkejut aku!
MySpace

Org lain pn terkejut. Aku terkejut lebih lg dr diorg. Pakcik tu pn terkejut. Aku terkejut lebih dr pakcik tu. Mane x lebihnye, aku kt seat tu!

Harap aku x tcampak kuar.. kalu x mesti warden denda aku psl masuk lewat kawasan asrama. Takut aku kt warden.
MySpace

Mcm bas td gak, blom smpat aku buat pape.. pintu tertutup sendiri sbaik kete tu selesai membelok. Ingat ke derita kami bdk2 ostel berakhir di situ, rupenye tak.

Sampai je depan pintu pagar ostel, bile sume dah kuar. Alih2 member yg dok seat belakang aku tu berhempas pulas nk buka pintu tp x dapat. Kene buka dr luar rupenye.

MySpaceWaah hebat. Mane nak cari kete ni sebijik.. sume kami pasang angan2 bile dah keje, gaji dah beso, nk cari kete pintu cam ni sebijik. Otomatik n ade sistem access door!

Ramadhan akan datang.. lailatul qadar akan mula dicari. Ahlan wa sahlan!

Disembunyikan malam sebaik seribu bulan dalam bulan ini. Tak diketahui oleh sesiapa walaupun masing2 mengagak, melihat tanda dan mencari pandangan-pandangan ulama muktabar yang pernah mendapat malam itu.

Maha suci DIA.. yang merahsiakan apa yang patut dirahsiakan.

Dalam kita berkerja dan bersosial, ada perkara2 rahsia yang perlu dirahsiakan. Maka tidak hairanlah kalau Kentucky Fried Chicken merahsiakan ramuan tepung ayam gorengnya, pasangan merahsiakan punca penceraiannya, bos merahsiakan markah penilaian pekerjanya dan anak merahsiakan buku laporan dari ibu bapanya.

Rahsia kalau disampaikan dengan rahsia.. sebenarnya tidak lagi rahsia dan amat memudaratkan.
Rujuk intro entry ini.

Pintu kenderaan yang ditutup untuk keselamatan dan dibuka untuk keselesaan keluar kenderaan, tidak lagi selamat apabila terbuka di tempat yang salah dan tidak lagi selesa jika tertutup di masa ia sepatutnya terbuka.

Maka perlu juga meletakkan perkara pada tempat yang betul. Inilah yang dikatakan Adil. Jika tak salah, ulama Hamka pernah berkata yang demikian maksudnya.. yang menjadi sunnah bukanlah berkahwin 4, tetapi Adil kepada isteri-isterinya kerana Dia s.a.w sangat adil kepada mereka.


Selamat berpuasa.
salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

14 July, 2010

Apek pukol dobelas

MySpace
Da Lilo.. Da Lilo.. Da Lilo..
Asyik jupe je, tny bile nk update.
Kalau x krn bdk Da Lilo ni, xtau ler bile lg post bru nk kua.
Nk kte mls, x jgak. Bkn soal mls. Nk kte bz, x jgak. Bkn psl bz.
Idea je la, mgkin dah mkin kurang umph! Mane x nye, asyik dok nengok blog org je..aku yg terlopong. Hebat blog2 korg..
Terasa diri ini kerdil.. haih~MySpace
Ok la.. meh aku nk stat entry ni.
Di malam yg sepi..
MySpace
Sepi..

…teruskan membaca!

MySpace
Di malam yg sepi..pi..pi.
Pak Abu jual topi..pi..pi.
Topinya koyak..yak..yak.
Pak Abu jual tempoyak..yak..yak.
Tempoyaknya basi..si..si.
Pak Abu jual nasi..si..si.
Nasinya enak..nak..nak.
Pak Abu jual anak..nak..nak.
(lagu zaman knk2 aritu..)
Nak bgtau bkn kisah Pak Abu yg aku nk storykn di sini. Kisah aku yg berlaku pd 1 mlm dan mlm tu pn bkn sepi mcm mlm Pak Abu ni. Senang cite, xde kne ngena langsung la Pak Abu ni!!
MySpace
Mlm tu, meter minyak aku menunjukan bacaan E yg bermaksud “E-si la minyak! Kang menolak kang”

Aku pn segera la ke petrol pam berdekatan. Petronas. Ngah dok mengisi ni, tetibe je ade kenderaan 4WD benti kt tepi aku. Jam plak menunjukkan kol 12 mlm.
Hehe.. xde la aku tgk jam.. tp area2 waktu tu la.
Drivernye name Apek. Kt sebelahnye name Nyonya. MySpaceMySpace
Kat belakang, seorg.. err.. ape pgilan kanak2 laki ek? Isk, kntoi lak xtau.. ngah manyak syiok tido. Iyela, wktu pn dah jauh mlm.

Apek tu bersuara, “Daulat Tuanku..”

MySpaceHaha.. xde la smp tahap tu.
“Mana itu jln mahu keluar msuk hi-way pegi Selemban”
Sesat rupenye.. kesian lak. Lebih2 lg tgk ank die da keletihan n lentok kt belakang. Aku pn mula la bg penerangan n arap2 jd penerang ati tuk apek ni kembali ke jln yg lurus.
MySpace
“U pegi ikot sini..” siap aku bg isyarat tgn lg.MySpace
“Terus masuk roundabout, amik kol 12 dan terus lg smp u jupe signboard tunjuk ke hi-way KL-johor”
Aa? Aa? Apek ni kompius. Isk, susah plak die nk phm ke? Nk aku speaking ke?? Da mlm ni.. mane ade org speaking mlm2 ni..(hoho.. alasan baik punye). Xpe.. xpe, aku ulang.
“Terus je. Amik je jln ni.. U jupe roundabout n U amik pukol 12.. terus je lg. U tgk signboard.”
Apek ni nmpak mcm nk bertanye. X phm2 lg la tu. Xpe, xpe.. x phm tanye la. Aku sedia menerangkn.
“Kt depan nanti.. ade tulis no. 12 ka?”
MySpace Aarrk!
Aiiiyya Apek ar.. u bikin wa pengsan! Nape la lu pkir ke situ plak?
Sedar atau tak..
Manusia kdg2 berfikir yg bukan2.. fikir terlalu rumit hingga boleh membuat pertimbangan yg silap. Yg senang, jd susah.. dan yg susah, bertambah la susahnye.
Berlaku pd zaman Umar Abdul Aziz, kalau aku x silap. Mase tenteranya berhenti rehat di sebuah masjid pd waktu mlm. Keadaan masjid yg gelap menyebabkan seorang tentera terpijak seorg penduduk yg beriktikaf di situ. Sakit dan marah, org itu berteriak kpd tentera itu “Butakah kamu ni?!”
Tentera itu geram dan ingin dipukulnya org itu, tp segera ditegur oleh Umar, “Org itu cume bertanye, adakah kamu buta? Jwb saje tidak!”
Cite apek ni sekadar nk gmbarkn betapa manusia ni boleh bfikir mcm2. Ape yg kite pikir, kdg2 langsung x same dgn kwn kite pkir.
Apabila kite fikir terlalu rumit.. contohnye, tentera td yg pkir die dihina oleh org kampung sedangkn die tentera sultan, tentu shj membuatkn die mrah n nk blasah je org tu.
Bg Umar, yg mengmbil pendekatan n pemikiran yg mudah n bijaksana.. lain pula tindakannya.
Contoh lain, kdg2 abg dah tahu adik die sepahkan mainan. Tp die sengaja tny sorg demi sorg adiknye. Sgup amik mase berjam2 tuk pakse mereka ngaku. Pdhal mse xkan terbuang kalu abg amik mase dlm seminit dua kemaskn balik mainan itu.
Marilah sme2 kite blajar berfikir cara Umar. Insya-Allah.

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe