Followers

05 May, 2010

Angka 0

Byk yg telah btanye.MySpace

Mber aku kt kolej dulu. Mber kt Terengganu. Bekas awek (err..bkn bekas awek.. Xsempat nk kapel dah kene rejek. HuHu.. ). Jiran sebelah umah. Brader jual air soya kt tepi jln. Malah, bekas lect kolej tmpat aku amik diploma pn btnye.

Sume nk tau, kalau2 tmpat aku keje skg ni ade keje kosong ke x.. Aku ckp nanti la aku tgk2kn.
MySpace

Aritu kt webst tmpat aku keje, da kuar iklan keje kosong. Mlm tu lps maghrib je, smbil melunjurkn kaki ats sjdah.. aku amik nset n taip msg.

{ ada jwtn 0 di ****. Tgk webst ****.edu.my. Klik e-iris>ikln jwtn pntadbiran>pilih }

-- send message--

Mber aku kt kolej dulu. Mber kt Terengganu. Bekas awek (Die rejek mgkin sbb aku xckup cute. HuHu.. ). Jiran sebelah umah. Brader jual air soya kt tepi jln. Malah, bekas lect kolej tmpat aku amik diploma pn dpt msg aku.

Skjap je byk msg reply msuk.. {TQ}

Aku snyum bile tau msg smp kt dorg tp dlm ati, "jgn la bil mxis aku cpt cecah kdt limit. Masak aku nanti!!"
MySpace

Lps 2 3 ari.. kebetulan aku terserempak ngn jiran aku kt luar umah. Aku ngah memotong rumput time tu, die lak bru balik keje.

Jadi aku pn tanye.

"Ko da cek lmn web yg aku bg tu? Da apply?"

Jiran jwb.

"Aku bce sms ko. Aku tgk ko taip.. jwtan 0. Aku pkir xde jwtan.. dah kosong, so aku x buka la webst tu."

"Hampehh die ni!"
MySpace

Ckp dlm ati la. Ckp dpn2 kena debik kang! Da la mamat ni ade muscle. Main besi pnye org.

Byk org sibuk cri keje. Yg blom ade keje, bz cr iklan keje n isi borg keje. Yg ngah keje pn, bz gak.. nk tukar keje. Nk lari ke tmpat lain. Mgkin xsesuai ngn tmpat lama. Atau nk gaji n pgkat yg jauh lbih baik.

Slalu dulu ade org nasihat.. jgn amik course ni.. susah keje nanti!
Tu mase nk isi borg msuk U. (skg dah online.. zmn aku la berborang-borang)

Kendian org ckp plak.. xde kabel memang susah dpt keje.
Tu mase da abis blaja. Zmn belek2 surat kabar cr iklan kosong. (yg ni pn da byk online jgak)

Mcm mane pn kite wt.. pokok pangkalnye berbalik pd soal rezeki. PERCAYALA...!!

Ini ckp org2 tue cm aku.. jd wajar la dpercayai krn byk isinye ats dasar pengalaman. (Hehehe.. mcm meyakinkan je intro aku ni)

Dlu aku ade kenal ngn bdk2 dr course biase2 je.. x gempak cm medic or engine la. Course dorg xla susah.. ini pdpt aku la. Dorg x plu blaja fizik, add math atau pelbgai killer subject lain. Penah time nk plih course, aku teringin nk amik course cm dorg ni, tp aku dibtau susah dpt keje. So, aku xjd amik. Tp bile aku tgk2 balik... muhasabah blik.. ok je.. rmai je graduan dr course tu yg cpt dpt keje. Jd kt mane tepatnye andaian td tu?

Pnah jg jupe yg amik course medic atau engine.. Merungut susah dpt keje. Alasannya xde pgalaman, org x amik. Kne ade kabel. Jd mane logiknye ckp course2 ni senang dpt keje??

Berblik pd cite jiran umah aku.. dah terang2 aku sms keje kosong.. bole plak angka 0 di situ ditafsirkn sbg tiada apa2 keje!

Inilah rezki. Bila da kte bkn rezki die, wpn siap aku bgtau ade jwtn 0.. tp tetap jgk x mohon krn salah sgka.

Jgn pkir sesuatu yg mcm pasti kite leh dpt adalah rezki kite. Krn mcm pasti disitu bkn jaminan.

0 bkn bererti tiada.

jwtan 0 maknenye jwtan kosong!! Maknenye.. jwtan yg perlu diisi.

Seekor kuman memang tak nampak di mata. Kosong. Namun ia ada.

Sebiji belon yang kembung ditiup. Kosong. Namun ada udara di dalamnya.

Hakikat ketuhanan pun begitu. Tak mampu melihat Tuhan tak bermakna DIA tiada.

Jgn cpat membuat tafsiran, krn tafsiran tnpa ilmu.. sentiasa membinasakan.

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

7 comments:

adikeica said...

setuju mzke!
berjanggut tunggu mzke update..
finally!

klu konsep murah rezki tu betul x?

theSkycrapper said...

yea!..aku 1st..bagus brother lee.tapi malangnya x bgtau aku pung..kecik ati ni..eh brother..ape cite reunion?..

theSkycrapper said...

yea!..aku 1st..bagus brother lee.tapi malangnya x bgtau aku pung..kecik ati ni..eh brother..ape cite reunion?..

theSkycrapper said...

cis..igt yg 1st..2nd rupanya..

aku mzke said...

Weii..skycrapper..!!

Kn aku dah msg ko.. yg ko ckp nk past kt kwn2. Yg tu la...

adikeica...
bagus la kalau awk da bjanggut.. janggut tu sunnah. Hehe

Insyirah said...

doakan sy murah rezeki juga..~~ =)

aku mzke said...

insyirah,
insya Allah.. awk org baik2.. Allah pasti gandakan rezeki awk.

Yg penting buat baik pd mak bapak krn keredhaan Allah terletak pd keredhaan keduanya.