Followers

11 March, 2010

SIGNBOARD KUNING

Aku da lmbat... Bru blik keje.

Dr jauh (blom msuk pagar umah), aku da perasan kete kancil ijau mber aku. Die da smp dulu. Biase kitorg joging bdua. Kali ni aku lwat, x tau r smpat ke x nk jog same.. Lgpn aku lom smyg asar lg.

Wpn lmbat, aku lepak dlu dpn tv. Td aku smpat singgah beli keropok lekor singgit, goreng pisang 2 ringgit.

Melantak jap. Hehe..MySpace

Pas melantak je, aku smyg asar n pastu aku siap2 pkai suar. Dr jendela bilik aku di tgkat ats, aku nampak mber aku da ade kt bwh. Ngah warm up. Aku msih siap2 lg. Skali lg aku tgk, die dah ilang... dah joging.

Bile aku start joging, dlm kepala mase tu ingat nk kejar mber aku tu. Yela, kite kne set goal awl2 kalu nk bjya, ye x? Aku mgatur lgkah, tp x laju la.. psl perut aku td bru je masuk keropok singgit, pisang goreng 2 ringgit.. dah bgtau kn? Err.. dan 2 gelas air msak.
MySpace
Mane la nk melangkah lebar2... bergegar2 perut aku. MySpace
Klu dipakse, mau muntah keluar 2 gelas air masak, seringgit keropok dan 2 ringgit pisang goreng. Dah bgtau td kn??

Tp dlm ati tu tetap nk mngejar mber aku tu.. Ape nk jd, jdlah!!!

Ape nk jd??

Nk jd ape lg... aku dah tercungap2 mcm ikan kt dlm lumpur yg air tasiknye da kering.
MySpace


Argh... hu.. hu..

Argh... hu.. huu..

MySpace

Pakse! Pakse! Sikit je lg.

MySpace

Argh... hu.. hu..

Argh... hu.. huu..

Dlm keadaan aku dah mula kehabisan nafas. MySpace
Dlm keadaan mber aku yg masih x nmpak2. Dlm keadaan aku antara nk berenti atau teruskn joging smp kluar keropok singgit, pisang goreng 2 ringgit n air masak 2 gelas.. (eh, bkn dah bgtau ke td?!!)

Tibe-tibe...

MySpace Aku terpandang signboard kuning kt tepi jalan..



KURANGKAN LAJU!!!




Arghhh!! Down siot...

MySpace





Sbda dia s.a.w.

"Agama itu nasihat"

Aku pnah dgr hadis ni dr ceramah ust skolah aku dlu. Yg aku phm, agama itu boleh ditegakkan di ats sikap nasihat menasihati. Mgkin betol fahaman aku, mgkin slh. Sile betulkn ye.

Yg aku tau, aku ske sgt bg nasihat kt org. Hahaha.. sdri pn kdg2 x betol. Tp kdg aku terpkir gak, adakah nasihat aku beri tu, betol dan sesuai? Sape bleh jwb?

Pantang jupe org ngadu mslah, akan berjela-jela la nasihat aku bg. Aku cube bg die phm. Aku cbe nk bg die nyesal n x ulangi kesilapannye. Cume, aku xpenah tau, ape kesan nasihat aku pd die?

SIGNBOARD KUNING.. menjd nasihat berguna kpd pemandu yg terlebih laju tp ternyata jd peruntuh semangat aku.

AKU TAK PERLUKN NASIHAT NI... AKU NGAH STRUGGLE NK KEJAR MEMBER AKU!!

Mgkin kesan yg same blaku, jk nasihat kita x kena pd tmpatnye. Kite mgkin rse nasihat kite terbaik, tp kite x boleh fhm hati org. Kite x akan fhm 100 persen masalah n diri si pengadu.

Jd aku rse, aku akan cube amik pendekatan nasihat menasihati hanya apabila si pengadu meminta nasihat. Kalau die skdar nk bercerite masalah, dengar je la. X payah nk komen atau beri nasihat.

Untuk hal berkaitan agama, mgkin kite bleh nasihat wpun x diminta. Aku rse la..

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

13 comments:

voltox said...

pertama sekali izinkan aku memberi nasihat pada ko..

nah amek ni..nasihat..amek tau..jangan malu2..heheh

tak tau pulak ko suka bagi nasihat kat orang..malah menjadi tempat mengadu..selama ni aku tak tau pun..apa rahsia?

ko tengah joging lagi ke tu?sebab ko tak cerita lg ko dapat ke tak kejar kawan ko..ke aku tak perasan..ntah2 ko menulis post ni masa tgh joging tak?kagumnya aku

apa pun aku dapat lihat ko memang peka terhadap persekitaran..signboard kuning pun ko ingat..apatah lagi nasihat kat signboard tu..kuat ingatan betul ko ye..apa rahsia

apapun lama tak main badminton..ko takut kalah ke?

last sekali..ko tolong lah nasihat kan aku ni..nasihat mu ku amat perlukan..heheh

adikeica said...

ada satu buku kalau x silap tajuknya bagaimana mahu memegang hati mad'u..kat situ mungkin boleh belajar caa nak memberi nasihat mengikut kesesuaian..

Moga salu update yg best mcm ni!

theSkycrapper said...

signboard kuning ye brother..aku igtkan crita hantu ke, seram ke, rupanya nasihat..haha..

terasa ternasihat jugak kau baca post ni..

*x pyh la jogging brother, x sihat mane pun mu nnt..hahahahahahaha

aku mzke said...

Jom main badminton... minggu depan!

Adikeica...
bru follow ke? Thanks yea..
Idea x byk... tgkla, dgn izin DIA.. sy cube la post.

Skycrapper..
TQ.. bile nk gathering balik?

aku mzke said...

comey la bdk tu... adikeicha.
ske tgk la

adikeica said...

oh x follow tapi dah letak link blog u kat my reading lists

haha, cute kan baby tu but neither me nor my baby she is..saya simpan lama dah pic tu..5 years ago kowt

voltox said...

mzke lagi comel rasanya..apa rahsia..joging dpt mencomelkan diri ke?

lalala...... said...

manusia ni kan pelupa..kenala selalu di igt2kn..."naksehat" bolehla mengikuti langkah2 yg di amalkan oleh blogger ni...bgus utk kesehatan badan dn kecerdasan kepala hotak..amalkan selalu ek..moga2 bntuk badan yg di impikan tercapai..."naik moto kt highway gn siglet je"...."body bruce lee" mnjadi impian......

aku mzke said...

benci betol la.. lalala ptut letak name sbnar la. Tunggu n lihat la, masenye akan tibe jugak.

Naim said...

Bro, kena saman ekor ke?

@naimisa

adikeica said...

update la blog ni..dah bsawang dah

aku mzke said...

hehehe....

idea tarak la.. nk lepak lame2 pn xsempat maklumla guna kemudahan opis je.

mwahaha.. kantoi!

adikeica said...

owh ingat belajar lagi..kije upanya