Followers

30 March, 2010

semua IBU meninggal!!

Ada beberapa kelibat wanita warga emas sedang mengunjungi tempat pemeriksaan tulang di sebuah intitusi kerajaan. Pemeriksaan yang agak mudah, cuma letak kaki pada mesin dan bacaan akan diperoleh hanya bebearapa minit.

Wanita2 ini memang berminat untuk mengetahui bacaan kekuatan tulang masing2. Memandangkan di usia ini, kesihatan adalah keutamaan mereka. Seorang demi seorang melakukan pemeriksaan dan masing2 mendapat keputusannya.

"Kena banyak minum susu. Sekulang-kulangnya 3 gelas susu 1 hali" ujar kakitangan produk berkenaan dalam pelat bangsanya.

"Susu kambing boleh ke?" tanya salah seorang wanita warga emas itu.

"Boleh.. Susu kambing pun boleh. Susu lembu pun boleh. 3 gelas 1 hali" diulang-ulang lagi supaya pelanggannya faham.

Di sudut tepi, seorang lagi kakitangan produk yang lain, sedari tadi memasang telinga mendengar perbualan mereka. Tergerak memberi pendapat, dia menyapa "Susu ibu lagi bagus, maa"

Memang betul katanya, antara susu kambing, susu lembu dan susu ibu... sememangnya susu ibu mempunyai khasiat yang tiada tolok bandingnya.

Nilai susu ibu adalah pengorbanan dan kasih sayang. Ia membentuk hubungan psikologi yang tidak mungkin dapat diberikan oleh susu2 lain walau apa jenama sekalipun.

Warga emas tadi saling berpandangan sebelum salah seorang membalas, "Kami semua ni... ibu dah meninggal. Dah ada kat dalam (tanah)...."

Masing2 tertawa sambil kakitangan produk itu senyum sumbing kerana malu. Dia mula faham. Yang diperkatakan adalah susu untuk minuman harian warga2 emas itu, tetapi yang dicadangkannya adalah susu yang paling berkhasiat, yang sama sekali tidak mungkin akan dinikmati oleh mereka!!

Diberikan kehidupan ini oleh DIA S.W.T dengan segala pilihan.

Pilihlah mengikut kesukaan kita. Pilihlah mengikut keselesaan kita. Pilihlah jika itu yang terbaik pada kita. Pilihlah jika itu memberikan kepuasan kepada kita.

DIA S.W.T tidak pernah mengganggu kita semasa kita membuat pilihan.

Semasa kita berasakan kita perlu cantik, maka kita memilih untuk berdandan. Semasa kita berasakan kita lapar, maka kita makan apa sahaja mengikut selera kita. Semasa kita mula memasangan angan2 untuk berpacaran, maka kita mula memilih satu persatu bani adam dan hawa yang kita kenali, mengikut naluri fitrah masing2.

BUKAN ITU SAJA!!


Baik dan Buruk. Dosa dan Pahala. Syurga dan Neraka. Semuanya adalah pilihan kita. Kita bebas menentukan jalan mana yang hendak kita tempuhi.

Jika takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai.

Jika takutkan balasan azab, jauhi dosa dan maksiat. Guna akal untuk menghisab, guna ilmu sebagai penasihat. Yang penting kita nekad, sebab rahsia berjaya mesti bersusah. Bukan senang untuk senang, bukan susah untuk susah.


UNIK BUKAN?

Makcik2, pilihlah susu mana hendak minum. Yg penting, 3 gelas sari. Yg penting jg, utk makcik2 ni... susu ibu x sesuai la. Hehehe.

Best betol dpt pilih ni. Aritu, kuar ngn kwn lame. Sorg bw kete 2nd hand proton wira. Sorg bw kete baru CRV. Berebut naik CRV, tgal aku ngn driver wira je dlm 1 kete. Err.. sbnrnye aku nk naik CRV gak, x sempat. Huhu. Bg yg dpt naik CRV, hepi la kot. Tp x bmakne aku yg naik wira x hepi. Hepi gak.

Dulu pn mase isi UPU. Ada 8 pilihan U. Taruk je U mane yg best2. Yg x bestnye result plak x layak. Hahaha.. kantoi. Mesti korg melompat2 bile dpt tawaran, lbih2 lg U korg nk yg pgil. Cume jgn la melompat dr dlm umah, smp ketengah jln. Takot mati kene langgar. Kang nanti, harimau mati meninggalkan belang, korg mati tgal surat twran je.

Pilihan2 ni la yg jadikan idop kita ni seronok kn? Hebatlah DIA, Tuhan yg mjadikn dunia ni bkn sia2. Malah, seronok utk makhluk2 mcm kite idop.

Mgkin ade antr kite yg bdepan dgn pilihan yg sukar. Hingga memilih jln itam. Nasihat aku pd dorg, biaseny jln di'tar'kn spy itam. Klu korg xske, pilih la jln lain. Byk lg jln... jgn putus asa!


p/s: Iklan sensodine:

Doktor Mika: ".. sy slalu menyatakan kpd pesakit sy, punca gigi sensitif... ada di dalam gigi"

Aku MZKE ckp: "Eiii... gigi sakit mesti la kat dlm gigi, xkn kt kepala lutut plak. Pilih la ayat lain"
Salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

11 March, 2010

SIGNBOARD KUNING

Aku da lmbat... Bru blik keje.

Dr jauh (blom msuk pagar umah), aku da perasan kete kancil ijau mber aku. Die da smp dulu. Biase kitorg joging bdua. Kali ni aku lwat, x tau r smpat ke x nk jog same.. Lgpn aku lom smyg asar lg.

Wpn lmbat, aku lepak dlu dpn tv. Td aku smpat singgah beli keropok lekor singgit, goreng pisang 2 ringgit.

Melantak jap. Hehe..MySpace

Pas melantak je, aku smyg asar n pastu aku siap2 pkai suar. Dr jendela bilik aku di tgkat ats, aku nampak mber aku da ade kt bwh. Ngah warm up. Aku msih siap2 lg. Skali lg aku tgk, die dah ilang... dah joging.

Bile aku start joging, dlm kepala mase tu ingat nk kejar mber aku tu. Yela, kite kne set goal awl2 kalu nk bjya, ye x? Aku mgatur lgkah, tp x laju la.. psl perut aku td bru je masuk keropok singgit, pisang goreng 2 ringgit.. dah bgtau kn? Err.. dan 2 gelas air msak.
MySpace
Mane la nk melangkah lebar2... bergegar2 perut aku. MySpace
Klu dipakse, mau muntah keluar 2 gelas air masak, seringgit keropok dan 2 ringgit pisang goreng. Dah bgtau td kn??

Tp dlm ati tu tetap nk mngejar mber aku tu.. Ape nk jd, jdlah!!!

Ape nk jd??

Nk jd ape lg... aku dah tercungap2 mcm ikan kt dlm lumpur yg air tasiknye da kering.
MySpace


Argh... hu.. hu..

Argh... hu.. huu..

MySpace

Pakse! Pakse! Sikit je lg.

MySpace

Argh... hu.. hu..

Argh... hu.. huu..

Dlm keadaan aku dah mula kehabisan nafas. MySpace
Dlm keadaan mber aku yg masih x nmpak2. Dlm keadaan aku antara nk berenti atau teruskn joging smp kluar keropok singgit, pisang goreng 2 ringgit n air masak 2 gelas.. (eh, bkn dah bgtau ke td?!!)

Tibe-tibe...

MySpace Aku terpandang signboard kuning kt tepi jalan..



KURANGKAN LAJU!!!




Arghhh!! Down siot...

MySpace





Sbda dia s.a.w.

"Agama itu nasihat"

Aku pnah dgr hadis ni dr ceramah ust skolah aku dlu. Yg aku phm, agama itu boleh ditegakkan di ats sikap nasihat menasihati. Mgkin betol fahaman aku, mgkin slh. Sile betulkn ye.

Yg aku tau, aku ske sgt bg nasihat kt org. Hahaha.. sdri pn kdg2 x betol. Tp kdg aku terpkir gak, adakah nasihat aku beri tu, betol dan sesuai? Sape bleh jwb?

Pantang jupe org ngadu mslah, akan berjela-jela la nasihat aku bg. Aku cube bg die phm. Aku cbe nk bg die nyesal n x ulangi kesilapannye. Cume, aku xpenah tau, ape kesan nasihat aku pd die?

SIGNBOARD KUNING.. menjd nasihat berguna kpd pemandu yg terlebih laju tp ternyata jd peruntuh semangat aku.

AKU TAK PERLUKN NASIHAT NI... AKU NGAH STRUGGLE NK KEJAR MEMBER AKU!!

Mgkin kesan yg same blaku, jk nasihat kita x kena pd tmpatnye. Kite mgkin rse nasihat kite terbaik, tp kite x boleh fhm hati org. Kite x akan fhm 100 persen masalah n diri si pengadu.

Jd aku rse, aku akan cube amik pendekatan nasihat menasihati hanya apabila si pengadu meminta nasihat. Kalau die skdar nk bercerite masalah, dengar je la. X payah nk komen atau beri nasihat.

Untuk hal berkaitan agama, mgkin kite bleh nasihat wpun x diminta. Aku rse la..

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

04 March, 2010

HARAM ATAU SAMAK

Selalunye apabila aku jogging... Aku akn terjupe sorg 'uncle' ni. Die slalu berjalan sbg riadah petang2.

Die non muslim n sbb itu aku bahasekn dirinye 'uncle'. Klu muslim, pgil pcik sudah la.. Hehehe, bleh plak cmtu? Biar lerr..

Biasenye uncle tu pnye dressing.. seluar pendek paras lutut, t shirt kolar ngn cap oren. Die slalu jalan di laluan bertentangan ngn aku jogging.

Bila jupe die je, aku senyum n angkat tgn.. x tinggi pn angkat tgn tu.MySpace
Bila die jupe aku.. pn die senyum n angkat tgn jugak. Ske sgt die tiru perbuatan aku..

Wpun die ni kelihatan mesra, tp aku x brani nk dekat ngn die.MySpace

Penah 1 ketika, time tu aku x jogging pn... aku senam2 skit2 kt dpn pagar umah je.. Die singgah n borak ngn aku. Aku dok jauh2 sket dr die.

Mse tu la aku tau, rupenye die ni... "Ore kampung kawe neh!"

Hahaha.. asal dr Kelantan rupenye. Same plak.

Org kampung.. x org kampung... aku tetap x brani dekat!MySpace

Knape??

Die bw anjing la...!!

Kang kene gigit kang, sape susah.. kalau susah xpe lg. Masalahnya.. sape sakit nanti? Aku jugak..!


Ada 1 pg, cite berlaku di sebuah pasar...
Demi meneruskan kesinambungan tugas aku.. Aku ajak kwn sekeje aku tuk same2 ke pasar cari bhan mentah eksperimen. Die ni pompn tp status die Puan.

Jd aku awl2 lg dah sapu ubat Mopiko utk mengelakkan gatal2 pd tempat yg x sepatutnye..
MySpaceHehehe.

Bile da sebut psr ni, bau2 yg mewangi awl2 lg da menusuk btg idung kitorg. Ditambah lg lopak2 air itam yg jernih n menyegarkan. Maka aku n die melompat2 keriangan bagi memastikan tak jatuh dlm lopak2 air suci tu.
MySpace
(korg pcye ke ngn ayt ni!!!)

Mse kitorg ngah jln nk masuk dlm pasar, aku perasan.. bila dilihat dr ujung mate putih.. kelibat haiwan seakan-akan kucing ngah ikut kitorg dr arah belakang. Mkin lame mkin hampir. Aku pantang tgk kucing ni, mst nak pgil. Aku pn berpaling ke arah kucing, ngn mulut muncung smbil tarik nafas.. nk pgil menatang tu. Skali....

ANJING!

Aku tkejut! Die lg tkejut!MySpace


ANAK ANJING je...


Terkejut gak.. MySpace
peduli ape anak ke mak.


Aku pn ngelak..MySpace


Kwn aku menambah bilangan lompatan keriangan.. tp kali ini ke depan meninggalkan aku kesorangan.
MySpacePantas jew...!


Akhirnya dpt lari gak..

Bile pkir2 balik, apesal la nk takutkan sgt anjing tu. Anjing uncle atau anak anjing.. Dua2 jinak.

Masalahnya aku takut die gesel kt kaki aku ni.. kene kaki, kene seluar.. huuu, sape susah? Aku la.

Yg mane 1, takut kene sebab binatang tu haram.. atau sebab nanti nk kene samak?

Of course la.. bila dah haram tu mst kene samak. Mslahnya, kita pandai samak x? Huhuhu..

Kt ati kecik aku ni... tertny2 gak. Aku tau ler samak ni, sekali ngn air lumpur dan 6 kali ngn air mutlak. Mslahnya, aku xpenah buat.. n klu aku buat, mst aku cm was2 sket la. Betol ke? Bersih ke? Tanah cmne nk pkai? Maklum la 1st time buat. Lain la klu wt tu, dpn sorg ustz yg tgk2kan.. bru konfiden.

Klu nk kte aku ngelak krn anjing tu haram, aku perhatikn.. byk lg benda haram lain aku x ngelak smp cmtu skali pn. Cntohnye ngumpat. Da tau haram, x elak pn dr buat bnda tu. Pdhal, kene anjing ni, ckup ngn samak je tmpat kene. Tp ngumpat ni, slagi x minta maaf ngn org diumpat... menanggung gak.

Haih.. pkir2 cmni la aku rse berat je.. bkn psl aku gemuk!! Mksud aku rse bersalah n insaf la.

Ulang lg soalan... Yg mane 1, takut kene sebab binatang tu haram.. atau sebab nanti nk kene samak?

Klu krn haram.. byk lg benda haram yg leh aku elak selain anjing. Jd kene la perbaiki iman.
Klu krn samak.. maknanye aku punye ilmu ni masih cetek. Jd kene byk belajar.

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe