Followers

12 February, 2010

KEMPEN PUASA DI HARI KEKASIH

Aku mulakan coretan kali ni ngn cerita semlm...

Semlm aku bsuh bju, pkai mesin la.. sjak aku da keje ni, tetibe je urat tgn xlarat nk berus bju sdri. Tau campak dlm mesin je... x mcm aku kt asrama dulu2.

Tetbe..

Aku perasan la, brand sabun basuh aku.

- DAIYO -

MySpaceLaa.. ingat ke Daiyya.. sabun yg slalu kuar kt tv tu. Hahaha.. rupenye Tipah sering tertipu.

Dulu... satu ketika,aku penah menegur tali pinggang yg dipakai seorg kwn ngn suara kekaguman.

"waah, tali pinggang dunhill. Mahal ni, berapa ko beli?" ...wops, mase tu aku x bahasekn diri ko aku, aku msih ckp sy awk.. Hahaha.

Reaksi aku terima dr kwn aku tu, berlainan plak. Tetbe je muke die merah..

MySpacetersenyum malu. Die ckp,"Bkn dunhill la.."

Aku ckp balik, "Eh, tu tulis dunhill"

Die ckp, "Ko tgk betul2"

Aku pn tgk betol2... Skali DONHILL la... MySpacekecik, elok je huruf 'o' die. Skali tgk x perasan.

Ada kisah yg lain, member aku tetbe ketawa berdekah-dekah.MySpace Tp die bkn giler, jgn korg ingat aku kwn ngn org giler plak. Die insan biase mcm kite sume jugak.

Die mula bercerita...

"Dompet yg aku beli semlm.. aku tgk cantik je, harga murah plak.. tulis brand Reebok tiruan plak, aku beli la.. psl lambang Reebok tu same ngn ori."

Die sambung gelak lg...

"Tup2 arini aku perasan..."

"...bukan Reebok"

"... tp REABOK"

** Tipah tertipu bkn sekali, tp berkali-kali.

*****

Aku agk bz skg... Pening... pening... dan PENING lg.

Andai pening itu adalah wang, maka aku agak kaya sekarang!!!

Walaupun mcm tu.. aku mst post jgak. Sbb skg ni dah msuk bulan FEB.

BULAN MEMPERINGATI KEKASIH.

Kita btuah... krn bln ini, Hari Memperingati Kekasih jatuh pd 26 FEB 2010.
Bkn 14 FEB sbgmana kita sgkakan.

Pd tarikh inilah kekasih kita.. n juga kekasih DIA SWT dilahirkan dgn rahmat ke seluruh alam.

Dia yg dimaksudkan adalah penamat segala Nabi.. MUHAMMAD S.A.W.

Wktu aku mereka nama blog ini, AKU, DIA DAN DIA... Ade yg ckp ko jiwang la.. Yg ckp tu x bce pn blog aku.. die perasan mse aku buka je.

Sbnrnye, dia pertama merujuk kepada Nabi Muhammad s.a.w.

Dia yg kedua merujuk kpd Allah SWT.

Aku dlm tajuk blog, merujuk kpd aku... atau kalian pembace. Terpulang pd tafsiran sndri.

Jd sempena hari memperingati kekasih DIA SWT... jom kita berpuase. Aku ajak je, n aku bercadang nk berpose. Tak tau la kalu nanti x jd plak... jgn la sesape kutuk aku. Hehehe. Oleh sbb jatuh pd hari Jumaat, elok la Khamis tu dah stat pose. Tp harus diingat, cabarannya amat besar, sebab dulu, time ni aku ada mkn2 free... ade program time tu. Mklum la sume nk buat program sambut Maulud. HEhehehe.

Berkenaan Valentine day ni, ada org yg ckp.. kekasih ni bukan semestinya awek.. mak, ayah, abang, akak, adik dan ape2 suku sakat sedara mara kite.. yg kite syg.

Bg aku, same mcm kes sabun, kes tali pinggang n kes dompet.. korg letak la nama apepun. tp kalu dah x ori, pastu tiru cam sebijik tulisan n logo ori... brg tu tetap brg tipu.

Valentine day... wpun korg ckp korg smbut tuk sesape je selain awek, tp valentine day sdri bkn dr budaya Islam.. maknenye korg tetap meraikan salah 1 budaya bkn Islam yg ternyata menyimpang dr syariah.

Lgpn, wtpe nk letakkan 1 hari utk syg mereka yg penting pd korg?? Bknkah iklan fair n lovely slalu kate... "tiap hari syg.."

HEhehe.. salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

2 comments:

theSkycrapper said...

haha!..aku setuju brother..kalau dah tau bukan islam, nak celebrate buat ape kan..tapi yang aku x phm, ape kaitan bende2 x ori tu dgn celebrate benda bukan islam?..mcm xkena je perumpamaan tu..

aku mzke said...

haha.. ko dok diam2 la klu rase xkena pn.

sebab aku sje je cite2.. idea bkn slalu ade.. blasah je.