Followers

28 December, 2009

PASANG

Salam..

Ari demi ari, blog aku ni mkin suram. Citenye mkin kurang. Tarikannya mkin ilang.
MySpace
Bkn krn ape... krn x bkesempatan nk brade dpn pc ni, mengdap n mengolah ayt.
MySpace


Klu mse itu, idea ade.. mood ade.. tp aku plak xde dpn pc.
MySpaceMka x dpt la nk post.


Kdg2, aku dah dpn pc.. jari dah ready.. tp mood xde, xtau ape nk taip. Itulah susahnye. Ptutla bkn sume org leh jd penulis.

MySpaceTahniah en Voltox.. anda adalah bkat penulisan bru. Ehehe.

Satu ari.. eh, lbih baik ckp 1 mlm.. aku iron bju. Esok keje. Iron bju kemeja. Memang cm gtu la care pemalas mcm aku ni. Esk keje, mlm tu iron. Lusa keje, mlm tu iron. Bknnye aku xpkir nk iron siap2 sume baju tuk keje minggu tu.

Tp, aku mls.MySpace

Esknye, siap2 mdi.. aku sarungkn bju tu. Kancing butangnye. Dan aku tperasan lak.. ade tanda2 kedutan kt bhgian poket bju tu. Aku tilik lame2 sket. Rupe2 nye.. aku x gsok bhgn tu. Dlm x sedar, aku tergsok sebelah je.
MySpace

Aii... mcm mane lak ni. Nk pkai ke x? Dah le makhluk mcm aku ni, dkat2 nk waktu keje bru bngun n siap2. Mane ade mse lg nk pnaskn saterika.

Xpe.. Xpe.. aku pkai gak. Sape nk perasan agaknye. Hahaha..MySpace

Tp bile ingat2, risau gak aku. Sbb aku pnah pkai suar yg x bergsok.. pastu adela beberape org tegur.
Siot je, dorg perasan plak. Hu3.. MySpace

Aku pkai pn sbb tpakse, dah aku bru prasan suar yg iron semlm rupe2 nye koyak. Nk iron kang x sempat nk thumbprint msuk keje plak.

Nsib aku baik la pg tu.. Pn Angelina (bkn nama sbnr) n Cik Jolie (bkn name sbnr) xperasan. En Adib pn xperasan gak. Hahaha..
MySpace

PASANG.. ade mcm2 care kite gune pktaan ni. Ade kate "Sy nk pasang langsir bru". Mksudnye pasang langsir la.. mksud ape lg?!!

Ade kte "Skg air pasang".. Mksudnye bkn pasang air.. tp paras air meningkt.

Bile tgk2 balik kt sekeliling kite, byk bnde djadikn bpasangan. laki pasangannye perempuan. siang pasangannye mlm. muda pasangannye tua. miskin pasangannye kaye. sihat pasangannya sakit. Dose pasangannye pahala. Syurga pasangannye neraka.

Byk lg....

Tgk plak kt anggota bdn kite, mate berpasangan. Ginjal berpasangan. Kaki berpasangan. Tangan berpasangan. Telinga berpasangan. Lubang idung pn berpasangan.

Byk lg laa...

Manusia pn byk cipta brg2 berpasangan. Kasut berpasangan. Cermin mate pn berpasangan.. maksud aku 2 keping cermin la, tuk 2 biji mate. Tayar kete lg la 2 pasang, 1 psg dpn.. 1 psg lg belakang. Mcm gak bju kemeja aku.. sebelah belah kanan (yg aku gsok), sebelah belah kiri ade poket (yg aku x gsok). Juga sepasang.

Ape bezanye?

Bezanya PASANG PERTAMA tu diciptakan DIA S.W.T... PASANG KEDUA lg direka oleh manusia.

Ape lg bezanye?

Aku bg contoh.. katekn la tetbe je bji mate kiri korg digigit semut sehingga myebabkn kegagalan fungsi mate. Korg x risau sbb ade lg mate kanan. Betul x?

Contoh lg.. buah pinggang kanan korang tetbe buruk (hehe.. mcm buah rambutan plak), korg x risau sbb ade buah pinggang kiri.

Dan lg, kalau kaki kiri kudung, ade lg kaki kanan. Kalau 2 2 kaki kudung, ade lg tgn. Btol x? Pasangan kaki kiri adalah kaki kanan tp pasangan kaki adalah tangan. Ceh mcm pantun plak. Korg try la phm.

Ape sbnrnye nk ckp ni?

Tgk cm selipar. Manusia yg reka. Sepasang gak. Tp bile ilang je sebelah.. xde lak kite nk gatal2 pakai sebelah je pastu jln ke Giant. Tayar kete lg la... ade 4 bijik. Tp 1 je ilang ke pancit ke.. 1 kete xleh gerak. Cermin mate pn.. bia la mahal cm mane pn, jenama ray-ban ke.. kalu dah pecah sbelah, xde mkne nk pkai sbelah lg wpun cermin tu kilat menyilau pn.

Hehehe.. ape maknenye?

Sbenarnye aku nk phmkn diri aku n korg psl betape besarnye beza ciptaan DIA S.W.T ngn manusia dari segi SISTEM PASANGAN.

DIA mcipta BERPASANGAN,
manusia MEREKACIPTA berpasangan,

HILANG 1 DARI PASANGAN YG DIA CIPTAKAN, tetap boleh digunakan.
hilang 1 dari pasangan rekaan manusia, tiada gunenye lg.

Wallahu'alam.
salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

14 December, 2009

Hamster Diugut Tikus.

"Suri.. Pn Lina bela hamster dalam ofis!" beritahu En Jul.

"Mana?" ujar Suri teruja. Tidak sabar hendak melihat makhluk comel itu.

"Kat meja dia"

Suri melangkah laju ke tempat dimaksudkan.

Aaaaaarghhh!

Tikus itu terbaring di tepi dinding, dekat dengan kaki kerusi Pn Lina. Kaku tak bergerak. Tiada tanda2 ia masih hidup.

"Macam mana boleh ada kat situ?" tanya Suri sebaik mengetahui perkara sebenar.

"Termakan racun kot. Biar dok situ la.. Tunjuk kat Pn Lina!! Ehehe" gelak En Jul. Kepalanya sudah terbayangkan wajah Pn Lina yang terkejut dengan rasa geli gelamannya.

"Hamster Pn Lina!!" ucap En Jul lagi, gaya separa melaung.

"Ni mesti En Jul bunuh tikus ni.. Pastu letak kat situ. Ehehe" giliran Suri pula gelak jahat.

"Apasal pula?" tanya En Jul.

"Iyela.. Pasal Pn Lina tak nak terima En Jul sebagai menantu. Ehehe" seloroh Suri.

"Kiranya macam ugutan kt Pn Lina la, En Jul" terang Suri lg. Tersengih mempamerkan barisan gigi putihnya.

"Hahaha" En Jul hanya ketawa teringatkan Aida, anak Pn Lina yang baru berusia lima tahun.

Mereka menunggu Pn Lina yang kebetulan masuk lewat ke pejabat. Mereka mahu menjadi orang pertama memperdengarkan cerita versi masing2. En Jul dengan matlamat nak menakut-nakutkan Pn Lina. Suri pula dengan cerita rekaan pasal ugutan En Jul.

Sebelum Pn Lina sampai lagi, tikus itu telah dialihkan oleh cleaner untuk dibuang. Namun, kedua-duanya masih dengan cerita mereka. Beriya-riya menyampaikannya pada Pn Lina yang tersenyum-senyum kelucuan.

Tamat..

Zmn skg ni, manusia byk yg ske wt cite. Mcm2 cite tsbar.. kt paper, kt intenet.. shingga kite pn xtau mane yg btol, mane yg x. Pndek kte.. klu s.p.m fail b.m pn, dorg xpeduli. Yg dorg tau dorg power wt cite! Ehehe.

Pdpt aku, mgkn ni la zmn yg dikatekn zmn fitnah. Manusia berlumba-lumba nk sbarkn ape yg mrk tau, ckp ape yg mrk dgr wpn kesahihannya xdibuktikn.

Xpyah pegi jauh tuk phm ape yg aku ckp. Klu korg peminat MELODI kt tv3, korg mst phm ape yg aku cbe cite. Tgk je mcm mane dorg bjaya mensensasikn cite2 artis. Dr yg khwin, jd bcerai berai. Dr yg kwn, smp bgaduh sakan. Dr yg contract smp court in court out (bahase ape tah, aku men blasah je).

Tu blom aku ulas psl politik plak lg. Blom sembang psl kes-kes mahkamah lg. Mcm-mcm ade.

Jd sbg org yg waras.. sbg org muslim.. cite mst disiasat dlu. Jgn mudah pcye. Itu je. Hamster diugut tikus.. anda pcye?? Hahaha..
salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe