Followers

02 November, 2009

Mintak 1 klu dapat!!

Skg ni da msuk msim exam bg yg bgelar plajar kolej n universiti.

Minggu ni la klu nk sebok study.. nk sebok buat nota.. nk sebok wt latih tubi.. nk fotostat nota..
MySpace

Minggu ni jgak la nk sebok wt study grup.. nk stay up.. nk g libry..MySpace

Minggu ni la nk minum air yassin.. nk mkn kismis.. nk kunyah badam..MySpace

Hehehe.. Nsib baik aku da lepas sume tu. Da pnah merase. Aku pnah merase mcm mne jd student yg hancuss... Aku pnah jgak rse mcm mane jd student yg o.k.o.. Hehe.

Kbetolan plak keidopan aku skg ni dikelilingi mber2 yg msh study. Jd x slah klu aku post psl exam, ikut ape yg aku pkir n tlintas nk ckp. Salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

1 pkara.. exam je, kite akn teringat nk wt smyg ajat. Kite pn akn pesan2 gak kt kuarga kite kt kg.. tolong smyg ajat tuk kite.

Aku slalu tpkir.. ape aku nk mintak bile smyg ajat tuk exam ni? Dan ape plak korg nk mintak? Antara bnde yg aku tpkir nk mintak:

1. Pmintaan plg fbret.. minta lulus dgn cemerlang.

- tp aku x yakin plak sbb selama ni aku dok ujian pn mrkah dpt rendah je. Tutorial pn slalu copy mber. Hehe.
MySpace

2. atau mintak bleh jwb exm ngn baik.

- umum sgt plak aku rse pmintaan ni. baik tu mcm mane?? klu ade 2 soalan esei.. 1 soaln 15 markah. Soalan ptama, jwb pjg giler ngn sgla jnis point.. tp soalan kdua, xdpt jwb lgsung.. baik ke?? mgkin baik bg soalan ptama je la, kn?
MySpace

3. atau minta bia ape yg bce kuar exam.

- hehe.. bnyi mcm best je klu pmintaan ni tmakbul. Cume mslahnye, aku slalu dok bce beberape helai mka surat dr bab ptama subjek. Hu3.. Cm xlogik je spjg2 blaja 1 sem, nk kua soaln dr bab 1 dr bbpe helaian mka surat yg aku bce. Hehe..
MySpace

4. Lg 1 pmintaan yg lbh kurg same cm ats, mintak dpt soalan senang.. atau spot question.

- hehe.. ni pn xkonfiden makbul. Iyela.. yg amik exm bkn aku sorg. Rmai!! Yg rmai2 tu plak, bkn same thp kpandaiannye.. Mgkin lg rendah iQ dr aku ( haha.. berlagak gler).
Klu soalan tu jd mudah, kang rekod msia plak sume dpt A.. mane logik!MySpace

5. atau aku mintak spy aku dpt ketenangan spjg musim exm ni.

- Sbb aku rse, ketenangan ni penting. Klu x tenang, study 1 hape pn x msuk.
MySpace

6. Dlm dok mintak mcm2 ni.. aku tpkir plak, bleh ke aku jwb exm klu pn soalan yg kuar tu same mcm ape aku bce, atau dpt soalan senang tp dlm mase sme aku sakit, demam atau batuk-batuk. ermm.. lg teruk klu musim study week tu jd musim study weak aku sbb x sht? Jd dr dok mintak pelik2 baik aku mintak smoga aku sihat sepanjg mase sblom n slps exam.

- Lg baik minta sihat smp bile2 la.. buatnye minta smp exam je.. pas exm sakit plak!! Hehe.
MySpace

Byk plak nk mintak ni. Klu la aku letakkn syrat atau klu ade 1 syrat la dlm smyg ajat.. kite mst mintak 1 je pmntaan. Mane yg korg rse penting? Mane yg korg akn mintak?? Cbe jwb? Ingat, pilihan korg akn mpngaruhi exm korg... jeng3... hehe.

Bia aku mudahkn lg mksud aku. Klu la korg mintak ketenangan, korg xkn dpt ape yg korg bce kua dlm exm. Yg korg dpt.. gaban pnye soklan yg susah gler shggakn klu korg pkse otak korg bpkir, akn keluar lelehan otak dr celah2 liang roma.
MySpace

Hehehe..

Klu mintak soaln senang n bkn kesihatan, mgkin korg ditimpa kcelakaan jln rye mybbkan thp ksihatan korg dithap mbimbgkn shggakn utk mngangkt tgn mnulis jwpn bg soaln 1 + 1 pn korg memerlukan mse slme 3 jam.
MySpace

Hehehe..

So, mane pilihan korg utk mintk dlm smyg ajat?

Selamat menghadapi peperiksaan.

Bertuahnya kita kerana dapat bermohon kepada DIA apa-apa hajat. Malah DIA meletakkan janji-Nya yang benar di dlm al-Quran bahawa segala hajat akan dipenuhi. Cepat atau lambat, sama atau tidak dengan apa yang diminta adalah mengikut perkiraan-Nya. Diberikan yang terbaik bagi kita walaupun kita tidak ketahui.


Senang je.
Study la.. Xstudy x pandai..
Study last minit, dpt result care last minit la.
Usaha kene seiring ngn doa. Bru tawakkal yg btol.. ye x?

Hehe.. ckp senang kn, nk buat susah. Aku pn mcm tu jgak.
Salah ke aku ckp? My opinion la.. hehe!

6 comments:

voltox said...

sebenarnya tak sesuai untuk kita panggil exam tu examination..sebab dalam bahasa melayunya peperiksaan..sedangkan kita tak periksa pun..kita tukang jawab soalan je..yang periksa kertas kita nanti kan orang lain..hehehe..

tapi betul la ko cakap..dulu masa nak spm n exam matrik ada gak la buat solat hajat ni bila nak exam..tapi bila kat usm aku jarang buat..sebab segan aku nak buat..aku malas nak study..tapi bila mintak dengan Allah..macam2 pulak nak..rasa segan timbul dalam diri..hehe..tapi masa solat2 fardu tu ada gak la berdoa..

kalau aku rasanya aku mintak dapat soalan senang..hehe..

aku mzke said...

wah.. ko skrg ni bermain dgn bahase nmpaknye.. mgkin nk jd sasterawan kot? tp sblom tu, sudahkn dulu kajian ko ngn dr. tu... hehehe.

adeqsayang said...

nk tau ke sy pilih pe???mane leh gitau kt en zul..haha..tp yg sy hepi, kitorg xyah amik exam sem ni..Alhamdulillah..^_~ memule tu risau gak x studi2 lg..tetibe smlm dpt tau rupenye xde exam..hehe..en zul jgn jeles ngan sy taw...hahahaha...

aku mzke said...

nk ckp 1 pkataan je..

PEMALAS!

Hahaha.

adeqsayang said...

tahap KEMALASAN sy same dgn level KERAJINAN en zul!!!hahahahaha...

naim isa said...

hah,

Ini motivasi yang bagus.