Followers

09 November, 2009

GEWE

Msih lg minggu exm. Exm.. Exm.. n Exm.. X habis2. Hehehe..

Sabarlah kawan. Mcm DIA berfirman.. lbh kurang bunyinye.. adakah kamu mnyatakn kamu beriman sedangkn kamu blom diuji?

Maka..
Adakah kamu menyatakan kamu study sedangkan kamu belum amik exm??? Hahaha... Soaln ni senang je jwpannye. Yg mane glabah tu, bru nk study last minit, bru nk bkak buku tu.. xstudy la tu sblom ni!!

Mari aku pkenalkn 1 pktaan dr 1001 kosa kate bhse kelantan. GEWE.
Rgkas je.. maksudnye KEKASIH.

Bkn pakwe.. Bkn awek.. tapi boleh dgunakn utk kedua2nye. Mcm mane nk sebut? ermm... huruf E itu bunyinya bkn mcm sebut perkataan PERANG = Peperangan antara dua negara/tentera/pihak. Huruf E disini dibunyikn mcm sebut perkataan PERANG = warna perang.

Hendak dicitekn di sini.. kisah org kelantan berGewe. Bila si makwe mkin melupakn si pakwe disbbkn kesibukan study tuk exm. Klu dulu, xde 1 saat yg terluang blalu bgtu sje melainkn berjujukn sms dikirimkn bertny itu n ini, bergurau sana n sini. Nmun, exm mbataskn semuanya. Jgn kte mse terluang, klu boleh 24 jam ini mahu dtambah 8 jam atau 10 jam lg mate2 utk study subjek n nota2 yg mnimbun byk!

1 ari, pakwe bertnya dlm sms: "Tak ingat sy ke?"

Makwenya mbalas: "Skg ni fikiran sy ingatkn exm je.. Tekanan exm tu lg besar drpd nk ingat perkara lain"

Sms itu kemudian dibls oleh pakwenye:

Antara Gewe ngn stdy.. Gewe lg penting.

{Atas: Bahasa Kelantan
Bawah: Bahasa Standard}

Gewe bg semangat ko awk suruh study..
Kekasih beri semangat kt awk tuk study..

Stdy bg awk tensen!
Stdy jdkn awk tensen!

Gewe bg mso utk awk study..
Kekasih bg pluang n masa utk awk study..

Study.. awk kno cr mso nk study..
Study.. awk kne cr masa nk study..

~ The End of the love story~

Moral die??

1 perkara itu jika diperhalusi dan jika dicari nilai positif, maka kita akan memperolehnya. Macam cerita di atas, si pakwe boleh menampakkan seolah2 bercinta dengannya lebih penting daripada study. Kesimpulannya, kita boleh belajar sesuatu yang positif dan berharga dalam setiap perkara yang terjadi dalam hidup kita. Apa yang perlu kita lakukan adalah mencari nilai itu dengan fikiran yang waras.

Moralnya lg..
Rasanya corak kehidupan sbg pelajar sama sahaja dengan corak kehidupan sebagai hamba DIA. Kita dibiarkan belajar di dunia dan diuji dengan pelbagai masalah. Kemudian kita akan dinilai dan diberikan keputusannya di akhirat. Pilihlah.. sama ada kita mahu menjadi 'pelajar yang cemerlang', 'pelajar yang sederhana' atau 'pelajar yang teruk sekali keputusannya'. Pilihlah sama ada mahu menjadi 'pelajar yang beristiqomah dalam membuat persediaan', 'pelajar yang bersedia di saat2 akhir' atau 'pelajar yang tidak langsung sempat membuat persiapan'.

Ini bukanlah semudah slogan 'Bank Rakyat.. saya mesti pilih' kerana yang dilafazkan mungkin tidak sama dengan yang diperbuat.

Kpd pakwe2 atau makwe..
Study itu perkara yg penting pd mse ini n kita x boleh nafikn. Bercinta sememangnye indah tetapi kehidupan di hadapan tidak seindah percintaan. Maka suburkanlah kisah cinta itu dengan kehebatan study masing2 yg akn mbuatkan pakwe n makwe mendapat pekerjaan yang baik seterusnya menjamin mase dpn smua phak.

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

4 comments:

voltox said...

sebelum aku komen..aku nak bgtau..sekarang ni kita memang di nilai..nilai n9..hehehe

jadi apa kesimpulannya ni..patut la ko skrg jarang ber 'sms'..minggu exam skrg rupanya...hihihi

aku mzke said...

aku pn tpikir gak.. psl ape nk suruh org cari nilai pdhal aku pn kt Nilai. Aku bknnye nk sgt dorg cr aku kt sini. Mgkin dorg boleh jupe ko la, lgpn kptusan petua tarikh lahir mnjukkan ko ni popular. Ehehe...

Ni mane ko tau aku jrg ber'sms' ni... lgpn aku nk sms ngn sape???

naim said...

sempat lagi ngempen Bank Rakyat.
ha3...

aku mzke said...

haha.. iklan bank rakyat yg tukar2 baju tu memang kelakar. Kawe minat!