Followers

09 November, 2009

GEWE

Msih lg minggu exm. Exm.. Exm.. n Exm.. X habis2. Hehehe..

Sabarlah kawan. Mcm DIA berfirman.. lbh kurang bunyinye.. adakah kamu mnyatakn kamu beriman sedangkn kamu blom diuji?

Maka..
Adakah kamu menyatakan kamu study sedangkan kamu belum amik exm??? Hahaha... Soaln ni senang je jwpannye. Yg mane glabah tu, bru nk study last minit, bru nk bkak buku tu.. xstudy la tu sblom ni!!

Mari aku pkenalkn 1 pktaan dr 1001 kosa kate bhse kelantan. GEWE.
Rgkas je.. maksudnye KEKASIH.

Bkn pakwe.. Bkn awek.. tapi boleh dgunakn utk kedua2nye. Mcm mane nk sebut? ermm... huruf E itu bunyinya bkn mcm sebut perkataan PERANG = Peperangan antara dua negara/tentera/pihak. Huruf E disini dibunyikn mcm sebut perkataan PERANG = warna perang.

Hendak dicitekn di sini.. kisah org kelantan berGewe. Bila si makwe mkin melupakn si pakwe disbbkn kesibukan study tuk exm. Klu dulu, xde 1 saat yg terluang blalu bgtu sje melainkn berjujukn sms dikirimkn bertny itu n ini, bergurau sana n sini. Nmun, exm mbataskn semuanya. Jgn kte mse terluang, klu boleh 24 jam ini mahu dtambah 8 jam atau 10 jam lg mate2 utk study subjek n nota2 yg mnimbun byk!

1 ari, pakwe bertnya dlm sms: "Tak ingat sy ke?"

Makwenya mbalas: "Skg ni fikiran sy ingatkn exm je.. Tekanan exm tu lg besar drpd nk ingat perkara lain"

Sms itu kemudian dibls oleh pakwenye:

Antara Gewe ngn stdy.. Gewe lg penting.

{Atas: Bahasa Kelantan
Bawah: Bahasa Standard}

Gewe bg semangat ko awk suruh study..
Kekasih beri semangat kt awk tuk study..

Stdy bg awk tensen!
Stdy jdkn awk tensen!

Gewe bg mso utk awk study..
Kekasih bg pluang n masa utk awk study..

Study.. awk kno cr mso nk study..
Study.. awk kne cr masa nk study..

~ The End of the love story~

Moral die??

1 perkara itu jika diperhalusi dan jika dicari nilai positif, maka kita akan memperolehnya. Macam cerita di atas, si pakwe boleh menampakkan seolah2 bercinta dengannya lebih penting daripada study. Kesimpulannya, kita boleh belajar sesuatu yang positif dan berharga dalam setiap perkara yang terjadi dalam hidup kita. Apa yang perlu kita lakukan adalah mencari nilai itu dengan fikiran yang waras.

Moralnya lg..
Rasanya corak kehidupan sbg pelajar sama sahaja dengan corak kehidupan sebagai hamba DIA. Kita dibiarkan belajar di dunia dan diuji dengan pelbagai masalah. Kemudian kita akan dinilai dan diberikan keputusannya di akhirat. Pilihlah.. sama ada kita mahu menjadi 'pelajar yang cemerlang', 'pelajar yang sederhana' atau 'pelajar yang teruk sekali keputusannya'. Pilihlah sama ada mahu menjadi 'pelajar yang beristiqomah dalam membuat persediaan', 'pelajar yang bersedia di saat2 akhir' atau 'pelajar yang tidak langsung sempat membuat persiapan'.

Ini bukanlah semudah slogan 'Bank Rakyat.. saya mesti pilih' kerana yang dilafazkan mungkin tidak sama dengan yang diperbuat.

Kpd pakwe2 atau makwe..
Study itu perkara yg penting pd mse ini n kita x boleh nafikn. Bercinta sememangnye indah tetapi kehidupan di hadapan tidak seindah percintaan. Maka suburkanlah kisah cinta itu dengan kehebatan study masing2 yg akn mbuatkan pakwe n makwe mendapat pekerjaan yang baik seterusnya menjamin mase dpn smua phak.

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

02 November, 2009

Mintak 1 klu dapat!!

Skg ni da msuk msim exam bg yg bgelar plajar kolej n universiti.

Minggu ni la klu nk sebok study.. nk sebok buat nota.. nk sebok wt latih tubi.. nk fotostat nota..
MySpace

Minggu ni jgak la nk sebok wt study grup.. nk stay up.. nk g libry..MySpace

Minggu ni la nk minum air yassin.. nk mkn kismis.. nk kunyah badam..MySpace

Hehehe.. Nsib baik aku da lepas sume tu. Da pnah merase. Aku pnah merase mcm mne jd student yg hancuss... Aku pnah jgak rse mcm mane jd student yg o.k.o.. Hehe.

Kbetolan plak keidopan aku skg ni dikelilingi mber2 yg msh study. Jd x slah klu aku post psl exam, ikut ape yg aku pkir n tlintas nk ckp. Salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

1 pkara.. exam je, kite akn teringat nk wt smyg ajat. Kite pn akn pesan2 gak kt kuarga kite kt kg.. tolong smyg ajat tuk kite.

Aku slalu tpkir.. ape aku nk mintak bile smyg ajat tuk exam ni? Dan ape plak korg nk mintak? Antara bnde yg aku tpkir nk mintak:

1. Pmintaan plg fbret.. minta lulus dgn cemerlang.

- tp aku x yakin plak sbb selama ni aku dok ujian pn mrkah dpt rendah je. Tutorial pn slalu copy mber. Hehe.
MySpace

2. atau mintak bleh jwb exm ngn baik.

- umum sgt plak aku rse pmintaan ni. baik tu mcm mane?? klu ade 2 soalan esei.. 1 soaln 15 markah. Soalan ptama, jwb pjg giler ngn sgla jnis point.. tp soalan kdua, xdpt jwb lgsung.. baik ke?? mgkin baik bg soalan ptama je la, kn?
MySpace

3. atau minta bia ape yg bce kuar exam.

- hehe.. bnyi mcm best je klu pmintaan ni tmakbul. Cume mslahnye, aku slalu dok bce beberape helai mka surat dr bab ptama subjek. Hu3.. Cm xlogik je spjg2 blaja 1 sem, nk kua soaln dr bab 1 dr bbpe helaian mka surat yg aku bce. Hehe..
MySpace

4. Lg 1 pmintaan yg lbh kurg same cm ats, mintak dpt soalan senang.. atau spot question.

- hehe.. ni pn xkonfiden makbul. Iyela.. yg amik exm bkn aku sorg. Rmai!! Yg rmai2 tu plak, bkn same thp kpandaiannye.. Mgkin lg rendah iQ dr aku ( haha.. berlagak gler).
Klu soalan tu jd mudah, kang rekod msia plak sume dpt A.. mane logik!MySpace

5. atau aku mintak spy aku dpt ketenangan spjg musim exm ni.

- Sbb aku rse, ketenangan ni penting. Klu x tenang, study 1 hape pn x msuk.
MySpace

6. Dlm dok mintak mcm2 ni.. aku tpkir plak, bleh ke aku jwb exm klu pn soalan yg kuar tu same mcm ape aku bce, atau dpt soalan senang tp dlm mase sme aku sakit, demam atau batuk-batuk. ermm.. lg teruk klu musim study week tu jd musim study weak aku sbb x sht? Jd dr dok mintak pelik2 baik aku mintak smoga aku sihat sepanjg mase sblom n slps exam.

- Lg baik minta sihat smp bile2 la.. buatnye minta smp exam je.. pas exm sakit plak!! Hehe.
MySpace

Byk plak nk mintak ni. Klu la aku letakkn syrat atau klu ade 1 syrat la dlm smyg ajat.. kite mst mintak 1 je pmntaan. Mane yg korg rse penting? Mane yg korg akn mintak?? Cbe jwb? Ingat, pilihan korg akn mpngaruhi exm korg... jeng3... hehe.

Bia aku mudahkn lg mksud aku. Klu la korg mintak ketenangan, korg xkn dpt ape yg korg bce kua dlm exm. Yg korg dpt.. gaban pnye soklan yg susah gler shggakn klu korg pkse otak korg bpkir, akn keluar lelehan otak dr celah2 liang roma.
MySpace

Hehehe..

Klu mintak soaln senang n bkn kesihatan, mgkin korg ditimpa kcelakaan jln rye mybbkan thp ksihatan korg dithap mbimbgkn shggakn utk mngangkt tgn mnulis jwpn bg soaln 1 + 1 pn korg memerlukan mse slme 3 jam.
MySpace

Hehehe..

So, mane pilihan korg utk mintk dlm smyg ajat?

Selamat menghadapi peperiksaan.

Bertuahnya kita kerana dapat bermohon kepada DIA apa-apa hajat. Malah DIA meletakkan janji-Nya yang benar di dlm al-Quran bahawa segala hajat akan dipenuhi. Cepat atau lambat, sama atau tidak dengan apa yang diminta adalah mengikut perkiraan-Nya. Diberikan yang terbaik bagi kita walaupun kita tidak ketahui.


Senang je.
Study la.. Xstudy x pandai..
Study last minit, dpt result care last minit la.
Usaha kene seiring ngn doa. Bru tawakkal yg btol.. ye x?

Hehe.. ckp senang kn, nk buat susah. Aku pn mcm tu jgak.
Salah ke aku ckp? My opinion la.. hehe!