Followers

11 September, 2009

1 + 2 = 1 rAmaDAn

watak PERTAMA

Aritu, aku ke tempat mencucuk duit dkt ngn tempat keje aku. Mcm biase, rmai org da sedia beratur, myebabkn aku yg hensem ni pn turut sme bratur.
Wpun mcm tu kehenseman tidak akn tergugat dengan beratur, MySpace
ibarat ular menyusur akar, xkn ilang bisenya.. hehehe. Palsampah.. Palsampah!

watak PERTAMA muncul. Berkemeja kemas. Berkopiah. Berumo lingkungan 60-an. Dtg n beratur btol2 belakang aku. Sjujurnye, ini bkn kali ptama aku bsua ngn watak PERTAMA. 1st time mase di surau dkt ngn umah aku. Mse tu aku x tpkir plak beliau ni bkeje ngn compny same cm aku. Bile da jupe kt cni, mka kompem sgt la kitorg 1 bos besar.

Aku ambil peluang tegur beliau. Ringkasnye asalnye dr Acheh. Mengajar tentang penulisan al-Quran. Tgal di... kompem2 la kt ngn umah aku, klu x xkn bleh jupe kt surau plak.

Hebat gak bidang kerja beliau... yg aku pgil Ust Acheh di blog ni. Penulisan al-Quran bg aku bkn 1 pkara yg diketahui rmai n menarik utk diplajari.

Kami berpisah di situ. Pastu aku xtau bile nk jupe dia, sbb dah x ke surau. Bkn ust tu yg x ke surau tp aku. Huhuhu... pengaruh rakan. ( sempat lg salahkn rakan )

watak KEDUA

Aritu aku dpt msj dr kakak aku, watak KEDUA. Mase tu die keje kt pahang. Die bgtau, die dpt ofer keje kt putrajaya. Die xnk pegi. Wpn mcm tu, die nk jgak dgr pdpt org lain sblom amik kptusan mktamad.

Aku bls sms tu:

"Pegi je la. Mgkin dah rezeki kt situ. Tgk mcm MySpace
(aku la.. name manje dirahsiakan)... Dulu xnk tukar kos kerana xnk gi kL.. tp last2 kene pegi kL jugak"

Dulu swktu aku mrantau di ngri jhr.. aku penah tolak 1 tawaran yg perlukn aku ke kL. Knonnya aku xnak idop di kL. Ternyata tndakan aku itu x bape tepat krn pastu ternyata aku terpakse apply kolej kt kL atas sebab2 xdpt dielakkan. Maka aku wt ksimpulan, klu dah DIA nk kite idop kt situ, kite tetap akn ke situ wpun kaedah atau jln yg lain.

Bdasarkn pglmn itulah aku nasihat akak aku tu. Dan die akhirnye dtg jugak ke Pjaya!
Dekat la die ngn aku.. Bleh tumpang kete balik kg. MySpaceHehehe..

watak PERTAMA + KEDUA = HARI PERTAMA RAMADHAN

22 Ogos, 1 Ramadhan - Aku dah ade plan sdri arini. Awl2 lg aku dah maklumkn kt kwn2. Klu bkn krn sms dr akak aku, mgkin hari ptma pose ni same je mcm ari2 lain. Akak aku dah pelawa buke kt umah die. Hehehe.. best. Die masak sedap mcm mak aku jgk.

MySpaceJd x rugi klu aku sbg adiknye menadah perut di sane.

Jam kol 2.00 ptg. Awl lg nk buke. Aku pn tau malu gak.. xkn awl2 da nk tpacak kt dpn pintu umah akak. Pas smyg zhor, aku sibuk nk basuh bju. Sorg bdk umah aku, ngah siap2 nk g kL bka pose umah mkcik die bile tau aku xbuke kt umah. Sorg da ke pjabat dr pg lg.. dan Sorg lg awl2 dah blik kg.

Jam kol 2.30 ptg. Yg nk g kL da stat kete n gerak ke kL. Tgal aku sorg. Aku buka air isi dlm mesin basuh kt tgkt ats n trun amik stokin kt tepi pntu luar umah. Kuar aje dr umah, nk tunduk amik stokin, dlm mase same pintu umah tertutup.

Dan...

Bile aku buka nk masuk...

Aku xdpt bukak...

sebab tmbol tekan tu dah tkunci dr dlm!!!!!!! Aku kt luaRRRRRRRRRRRRRRRR!!
MySpace


Mase tu hanya bju tshit n jeans kt bdn. Dlm poket ade duit rm70. Itu pn kire nsib baik berbaju n bersua sbb biasenye aku pkai tuala je turun kutip stokin nk basuh. Duit byk dlm poket pn xbgune dah. Klu dapat kejar mber aku yg bru grak nk gi kL, mintak kunci.. selamatlah aku.. tp kunci moto skali ngn kunci umah kt dlm, kt bilik aku. Klu dpt aku call die suruh patah blik pn ok.. tp same gak nset pn kt bilik.. nk lg haru, 1 no je yg aku ingat dlm kepale aku.. no tpon umah kt ganu. Yg lain hampeh! Klu x sempat la aku pinjam tepon jiran.

Ujan renyai2.. dr kol 7 pg td lg smp skg. Dah mcm2 care aku buat.. jolok tepi pintu ngn plastik botol mineral yg aku koyakkan jd kepingan kcik, tp xmau gak sebab plastik lembut sgt. Try nk msuk ikut sliding door tp grill bkunci siap solex lg.. pegi jln kaki ke kdai, beli pembaris plastik, patah balik n ulang jolok pintu, tetap xmau gak mcm ade bnde wt pembaris tu tersekat. Acah2 tendang tombol pintu tp x tendang sungguh2 takut rosak, mber2 aku suruh ganti plak.

MySpaceAku dah ptus asa nk jolok2 pintu. Tgn dah lenguh. Dlm pd tu, aku ingtkn diri aku, DIA xkn beri masalah tnpa sediakn pnyelesaian. Mcm2 penyelesaian aku pikirkn. Slah 1 drnye, aku berharap sgt mber yg pegi opis tu blik. Tp xjgak blik2. Aku risau klu2 die buke kt kg dia di Rembau. Nk aku mintak tolong jiran sblah, aku malu. Takut2 suasana jd mkin havoc. Malu.. malu beb!

"Allahu akbarullahu akbar.."

Dgr azan asr dilaungkn. Sedar x sdar, dr 2.30 smp asar aku dok luar umah. Kakak aku x tau cite.. agaknye ngah sibuk masak juadah buke. Die xtau adik die xdpt nk gi pjaya ni!

Aku mls pikir pjg, aku jln ke surau. Semyg asar dulu nanti aku pkir pnyelesaiannya.. Mase ni lah aku melihat watak PERTAMA. Die pn dlm pjlnan ke surau. Aku nekad. Aku pkir aku mst minta tolong Ust Acheh ni. Aku dah xde care lain dah. Aku jupe die n cite lbih kurg mslh aku.
Die sdie bantu.
MySpace

Pas smyg asar, aku ke umah die tuk pinjam fon.. die tgal nset die kt umah. Aku call satu2nye no aku ingat, umah di ganu.

Dr adik aku kt kg, aku dptkn no nset akak aku, watak KEDUA. Aku call. Tp memg perangai akak aku, die x angkt ble no xkenal msuk fon die. Bertuah pnye akak.
MySpace

Para pmbace budiman, jgn berperangai mcm ini ye. Mane tau adik para pmbace budiman dlm kesusahan.

Tpakselah aku tepon adik aku lg skali, mintak die call kakak aku. X smpai bpe minit, akak aku call aku kt no Ust Acheh tu. Pastu akak aku janji die akan dtg amik aku. Dipendekkan cite, bile die dtg je, die bw aku gi tmpat keje aku utk jupe Pak Gad. Dr Pak Gad, aku dptkn no mber yg g opis td psl die kenal mber aku. Nk cr kt opis pn susah psl wktu tu dah time org g bazar.. sure die xde.

Rupenye mber aku x bke kt Rembau, jd pas buke memang die blik umah. Kt mber aku, aku pesan.. aku bke pose n tdo kt umah kakak. Dan jgn lupe tutup air yg aku tdah tuk basuh bju tu.
Kalau la aku sombong n xtegur menegur ngn Ust Acheh tu..
Kalau la DIA x takdirkn kakak aku dpt keje kt Pjaya..
Aku msih menunggu di luar umah, menunggu mber pulang dr berbke pose ngn awek. Agak2 dlm kol 8.30 mlm jgak kot die smp umah.
MySpace Hu3

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe