Followers

17 August, 2009

3 diambil dari 3

Setiap insan pasti merasa,
Saat perpisahan terakhir,
Dunia yg fana akan ditinggalkan,
Hanya amalan yg dibawa...

Asri Rabbani pergi tak kembali di dunia, tp kembali kepada DIA di sana...

Mengimbau kenangan aku di skool lame.. taun 98.. Aku stat cari koleksi nasyid Rabbani. Album yg aku beli n jatuh cinta = "Arah" ..gambar kompas kiblat kt depan. Satu2nye album yg xrugi beli, sume lagu die best. Berulang2 aku dgr.

Dr aku tingktan 1 lg dah jtuh cinte kt lgu Ust Asri, tp kumpln lame beliau.. Nada Murni krn brader senior aku ske sgt psg lagu2 Nada Murni ni kt corong speaker surau pas subuh hari Jumaat. Kitorg junior ni, pg tu sbuk gotong royong bersih surau dgn berlatar belakangkn lgu2 nasyid td. Pas keje selesai, naik ke bilik pn lgu msih berkumandang. Kt bilik, oleh sbb penat keje aku lepak ats katil lgu still x stop lg. Bile lgu stop? Bile aku terjge dr tdo, dah dkt nk jumaat dah.. hehehe.
MySpace

Dlu, aku join tgk konsert die (Rabbani).. Dlm taun 2002 - 2003. Agaknye 2x kot aku sempat tgk. Best! Dgn suarenye.. Dgn mainan alat muzik oleh geng Rabbani. Lgu cm Intifada, Pergi Tak Kembali.. yg dicipta ngn muzik rancak, pd pdpt aku xkn jadi nsyid klu dinyanyikn oleh org lain.. tp ngn suare Ust Asri yg mcm taranum Quran tu, lgu2 tu jd best!

Ade 1 lgu, aku xingat tajuk die.. ala.. lgu yg "Cari..cari..carilah.. Pasangan hidup betul2 hai kawan. Bahgia bersemi, rumah tangga aman harmoni.." Ust Asri dlm konsert 1st aku tgk, die akn mulakn dgn citer psl cite di sebalik lirik lagu ni. Kisah pemuda yang mintak halalkn epal dgn sorg petani ni. Kemudian disuruh kawin dgn anak pekak, bisu, buta dan cacat anggota bdn. Nk tau cite pemuda tu dgn lebih jelas?? Beli la buku kt kedai, xkn sume aku nk story kt sini..

Pastu aku pegi pulak konsert ke-2.. skali lg aku dgr cite ni. Dlm ati aku, eleh.. citer same ( maksud aku, Ust Asri citer ngn ayat dan gaya bahase yg same cm 1st konsert.. mcm die hafal skrip je). Ust Asri tetap Ust Asri. Citer yg same pn msh dpt buat aku terhibur n seronok dgr citer tu. Bdk2 kt dpn pentas pun seronok2 jgak aku tgk. Dlm hal handle penonton bdk2 Rabbani memang class...!!!

Hoh! Sebut psl budak.. ade sorg bdk yg aku x puas ati betol la.
MySpace

Dlm konsert Rabbani jugak klu aku x silap. Sblm Rabbani kuar, ade 1 grup nasyid bru wt psembahan. Pas dorg nyanyi, dorg pgil penonton bdk2 naik pentas, jwb soalan n dpt hadiah. Bdk ni naik... pastu, xleh jwb soalan plak.. Isk, nak naik sgt, x tau jwb.. Yg aku bengang tu, ahli nasyid tu bg hadiah jugak..
MySpace
baju t shirt besar plak tu. Mgkin nk jage ati penonton, maklum la grup baru.

Pastu Rabbani kuar. Same gak, pas nyanyi.. Ust Asri panggil sape2 yg nk hadiah kena nyanyi lagu "Satu2 sy syg Allah, Dua2 sy syg nabi, Tiga2 syg ibu ayah.. 1 2 3 syg semuanya".. Skali lg bdk tu naik. Isk, ati aku mkin membara dah. Bdk ni! Da dpt hadiah, nk lg.. dah la x reti jwb!

Bila mic disuakn kt mulut bdk tu... die pn nyanyi "Satu2 sy syg Allah, Dua2 sy.. err.. syg Nabi Muhammad, tiga syg.. err.. " dah x tau nyanyi. Hiiiishh! Membaranye aku kt tepi pentas tu. "Mcm mane? " tnye anggota Rabbani kpd penonton kt bwh, agaknye keberatan nk bg hadiah. Tp diberikn jugak.


MySpaceBengkek je ati aku! Bdk.. Bdk.. nasib baik ko!

Xpe la.. kisah kenangan bersama Rabbani. Senang ckp, Ust Asri punye suare la buat aku mula minat ngn nasyid. Tp wpun mase tu Raihan dah ade, aku lebih minat pd lagu2 n nasyid lame cm Nada Murni dan The Zikr. Aku start beli kaset dorg tuk koleksi lpas form 5, pdhal Raihan tgh top mase tu. Tp sbnrnye, penyanyi The Zikr pn Nazrey 'Raihan' sblm wujud kumpln Raihan.

Dlm pd aku terkejut ngn brite pemergian Ust Asri, aku rse nasib baik jgak xde kt majlis pengebumian arwh.. klu ade, aku rse aku sorg lg yg akn menangis kt situ. Mst sdare mare beliau tkejut mamat mane plak sedih ni. Tah ar, rse cm dkt je arwah ngn aku wpun beliau xkenal pn aku sape. Huhuhu.

Sedar atau tidak..
1 dr Raihan,
1 dr Hijjaz,
1 dr Rabbani,
pergi x kembali

Sedar atau tidak..
semuanya meninggal dunia di usia muda dan meninggalkan isteri dan anak2 yg masih kecil dan remaja.

Sedar atau tidak..
Raihan, Hijjaz dan Rabbani adalah dr pecahan anggota kumpln Nada Murni dan The Zikr yg ade sngkut paut dgn al-Arqam (bekas ahli).

Sedar atau tidak..
3 org pemuda ini diambil dr 3 kumpln nasyid yg menjadi pelopor dlm arus perdana nasyid.

Sedar atau tidak..
Mereka adalah manusia yg komited dengan nasyid.. komited dengan dakwah.

Aku x tau la pendpt org lain.. tp bile aku tau Ust Asri meninggal, dlm ati aku, DIA amik Ust Asri sebab DIA sygkn beliau dan sudah tentu penyanyi Nasyid mcm beliau akn dianugerahkan syurga. Mgkin ade org kate pdgn aku x tepat. Tp manusia mcm aku sewajarnye menilai org dr segi zahir yg dilihat. Yg x diketahui itu diserahkan balik pd DIA. Begitu jugak pndgn aku pd ahli Raihan dan Hijjaz yg meninggal. Cube bygkn klu dlm Malaysia ni rmai plak yg 1 pdpt ngn aku, maknenye secara x langsung, pdpt ini menjadi doa kpd mereka moga2 benar2 dianugerahkn DIA dgn syurga, tempat NIKMAT YANG ABADI.

Agak terkilan,
Mereka tidak berenang merentasi Selat Inggeris..
Mereka tidak bermain badminton di Olimpik..
Mereka tidak bermain squash..
Mereka tidak mendaki Gunung Everest..
Mereka tidak berlakon dalam filem Hollywood spt James Bond atau Bollywood spt Kuch2 Hota Hai..
Mereka hanya bernasyid untuk menyebarkan risalah Islam..
Jika x, tentu mereka akn mendapat Dato'.

Semoga ade pihak yg tau menilai antara kaca dan permata.. AL-FATIHAH.
salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

6 comments:

voltox said...

aku pn ada niat nak post pasal pemergian dr asri ni..memang betul..aku tak kenal sgt dgn rapat..tp bila dgr dia meninggal..memang rasa sedih sgt2..lagu dia pergi tak kembali tu dia nyanyi masa aku gi konsert kat ukm tahun 2000 dulu..tak silap aku 1st time nyanyi sebelum dia lancarkan album tu...memang lagu ni gak aku nyanyi masa masuk bertanding nasyid kat matrik dulu...best2

aku mzke said...

hai voltox..
nampaknye kite antara peminat yg akn sentiase merindui Ust Asri.
Micheal Jakcson meninggal pn xde la aku rase sebak cm nk nangis je.

naimisa said...

Orang baik-baik biasanya disayangi Allah..

Kita yang umur panjang ni pun takut jugak kalau-kalau panjang umur tu sebagai istidraj....

na'uudzubillah!

Raithab said...

BETUL BETUL BETU..BAK KATA UPIN & IPIN...

aku mzke said...

RAITHAB.. awk x se'cute' upin dan ipin.

aku mzke said...

voltox, aku tunggu cite psl ko msuk pertandingan nasyid tu. jgn lupe cite.