Followers

05 August, 2009

2 REKOD... 1 istikharoh

Sudah lama aku x berjupe ngn sahabat aku Raithab ni. Geng lepak aku wktu dulu, wktu aku ter'cecah' kaki kt menara gading. Sbnrnye kami bertiga.. Mat Zai sorg lg.

Baru-baru ni aku ade peluang jupe Raithab ni. Die nak balik ke Sarawak slps dtg ke semenanjung utk 1 urusan. Die naik Air Asia di LCCT.. tempat di mana aku dan die berjupe. Dr tempat aku ke LCCT, sekitar 30minit naik motor..

Bengkak jugak le b**tot aku. MySpace
Tp krn dah name sahabat lame, aku gagahkn juga diriku ini.

Klu diikutkn, kitorg janji nk jupe kol 3ptg. Tp aku ade hal, die pn ade hal. Lewat jgak bru dpt jupe. Kol 6 ptg. Aku agak kelam kabut nk smpai ke sane, dan Raithab senyum kambing bile nampak aku,

katenye... "Flight aku jam 19.40".MySpace


Slps mlepak sakan ( ..sbnarnye, minum air je! ), Raithab ni nk pergi check in. Kol 7mlm mase tu. Smp kat kiosk tu, sistem tutup.. Raithab n aku merayau2 smp kol 7.15mlm, skali lg die mcube.. SISTEM TUTUP. Die dah gelisah, trus ke kaunter. Ternyata keresahan die tepat, org kt kaunter ckp Raithab dah x dibenarkn msuk. Burn tiketnye!! Kesilapan die, sistem check in ditutup 40 min sblom flight. Tiada pilihan lain, die beli tiket seawal 7.10pg esok.

Mati kutu Raithab ni.. xtau nak buat ape, xtau nk pegi mane.

Aku pn da serba salah,MySpace
nk tgalkn die -> da tau die ade mslah.
xnk tgalkn die -> xkn nk berkampung kt LCCT ni smp pg.

MySpaceAku cdgkn;
-> Pergi Nilai, lepak kt umh sewa aku, bleh tdo2 ( jgn terlepas Flight lg dah ler)
-> atau pergi Putrajaya, tgk movie smp pg.. balik semula ke LCCT.


Masalah;

-> aku ade 1 motor, dan 1 helmet!!!!!
MySpace

Kami singgah surau nk solat mgrib. Raithab blom bg jwpan tuk cadangan aku td. Oleh krn aku pkir ni merupakan pilihan yg agak susah, same ade pegi Nilai, atau Pjaya kedua2 tempat dlm 30-40min.. jauh... aku solat ISTIKHAROH ngn niat, pilihan jawapan tu aku dpt dr mulut Raithab.

Alhamdulillah, die ckp "Putrajaya" sbaik selesai jamak sembahyangnye.

Masalah;
-> helmet

Penyelesaian
-> pinjam ngn pekerja LCCT

Dlm mase 15min, kami 'berputar' mencari helmet ngn tnye brader tu, dan brader ni.. sister tu dan sister ni.. dgn ketebalan kulit muke 4inci setgh.

Jwpan;
-> kami dtg ngn bas
-> ... van company
-> kete la..

Kesudahan???
-> tiade helmet

Nak x nak.... Kami redah ke Putrajaya dr LCCT, perjalanan 30min lbh melalui lebuhraya yg penuh sesak ngn kete menyusur laju.. dengan keaadaan aku ber'helmet, member aku tidak.

Inilah 1 REKOD, MySpace
perjalanan dr LCCT ke Pjaya ngn pembonceng tidak berhelmet.

Kitorg slmt smp ke Pjaya. Ngn penuh gembire, kitorg enjoy tgk movie smp kol 3 pg. Abis je movie, kitorg dikejutkn ngn 1 kejadian x diduga!!

HELMET aku pulak hilang!!!!!!!!!MySpace
Talinye dikerat kt bwh seat moto.

Nak x nak.... aku n Raithab terpakse meredah tuk balik ke LCCT. Dan kali ni, aku x berhelmet.. dan die memang la dr td xde helmet.

Maka terhasil REKOD KEDUA, MySpace
perjalanan dr Pjaya ke LCCT, penunggang n pembonceng tanpa helmet.


Nk suspenkn lg cite ni, MySpace
wktu aku berenti kt traffic light, aku perasan kt lorong dpn ade kete peronda semakin menghampiri simpang empat tu. Kebetulan plak lampu tempat aku dah hijau,
aku pn belok ke kanan... pantas memecut. MySpace

Yg x sedap tu, polis tu belok ke laluan same jugak. Kami sehaluan rupenye!!!MySpace

Aku lajukn lg mto. Polis kt belakang aku, jaraknye masih jauh. Aku memang x boleh biakan polis dekat sgt nanti dorg perasan kami x berhelmet. Kebetulan kami melalui 1 lg simpang empat, lantas aku membelok ke kiri.. nasib baik.. polis itu terus ke depan.

MySpacephEEEW! lega...

Akhirnye, mlm tu berjalan ngn lancar.. Aku tunggu smpai Raithab naik flight pd pkul 6pg (die dah naik awl2 takot terlepas lg).

Aku rse istikharoh pd mlm itu adalah langkah tepat yg aku ambil. Tanpa istikharoh, perjalanan mlm itu mungkin tidak selancar itu. Bkn senang untuk melalui 1 kawasan 'bandar' dengan tidak berhelmet tanpa kantoi!

Slalu org ckp, istikharoh akn dpt alamat melalui mimpi. Slalu jugak org ckp, buat istikharoh jika kite ade pilihan tp x tahu nk buat pilihan.

Pendapat aku pulak, semua tu betul. Tp BUKAN ITU JE...

Istikharoh bkn semate2 tuk buat pilihan. Jika kite dah pn memilih, buatla istikharoh semoga dgnnya pilihan yg kite buat tepat.

Istikharoh bkn semate2 dpt gambaran dlm mimpi. Istikharoh mempermudahkan urusan kita sehinggakan walaupun kite x bermimpi, tp kita dpt rasekan pilihan yg kite buat tepat bile segala-galanye dipermudahkan.

Istikharoh bkn semate2 nk menyelesaikan masalah. Istikharoh adalah ibadah, dan mendapat ganjaran pahala. Justeru jgn jadikan istikharoh hanya semate2 pd waktu terdesak. Jadikan rutin kalu mampu atau bykkn istikharoh wpun bkn utk membuat pilihan yang besar.

Istikharoh bkn semate2 solat. Istikharoh adalah kelebihan dan keistimewaan diberikan DIA kepada kite kerana kite adalah umat Dia s.a.w

dan paling aku x boleh lupe, rupenya istikharoh menunjukkan kepada aku hikmah disebalik kegagalan aku meminjam helmet org, rupenye kalaulah ditakdirkan aku dapat pinjam helmet, nescaya helmet tersebut jugak akan dikebas org. Maka pilihan untuk meredah tanpa helmet adalah pilhan yg betul dan tepat, sesuai dr hasil istikharohku td.

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

3 comments:

Raithab said...

ha..ha..bagusla ko dah ceritakan kisah ne..tak yah aku cerita lagi..nnt titian KL part 4..aku link je ke blog ko...

bijok mu...

aku mzke said...

hehe... ko link ler.. nanti bertambah counter visitor aku. seronok tgk no. mkin naik.

jage2 klu naik flight. jgn ulangi kesilapan dulu.

Anonymous said...

pandai kamu bercerita... suka baca... lebih2 lagi part last tu...

saya pun nak buatlah solat istikharah selalu...

tq 4 the tips

~nina@ezy4sure~