Followers

26 August, 2009

Tahniah Bro.. Menu Sahur Engkau Kita Ikuti!

1st terawih... Esok pose.
Pose tau, jgn x pose..

Abis terawikh mlm tu, kami 3 org terus ke Warung Thai, minum..

MySpaceMasing2 xnk mkn. Diet knon. Hahaha. Smbil mnum, mate aku usya2 pelanggan kt situ.

"Tak rase mcm bulan pose, cptnye dtg bulan pose" terkluar dr mulut aku. Luahan ikhlas hati aku. Taun ni memg kedtgn ramadhan seolah2 aku xsedar. Mane xnye, mlm Penyimpan Mohor Besar Rja2 umum kt tv, aku bz o.t...

Smp aku mcm x konfiden bile org ckp, "Esok pose" Iyeke..MySpace

Dah lame x tgk atuk Penyimpan Mohor Besar Rja2 tu.. Dr aku mule2 kenal pengumuman bln pose n rye.. smp skg die tu jugak. Bile pencen tuk?

Mane la nk rse bln pose, manusianye pn x berubah pn. Sme je bln pose atau x. Yg kaki snooker, kt tmpt snookernye. Yg kaki nombor, beli lg nombor. Yg bka aurat, ngn baju x ckup kainnye. Yg
couple, ke hulu ke hilir berkepit ngn pasangn msg2.

"Sahur ape sok?" Aku bka persoalan kt mber2.

"Mc'D.. nak x?" tny Kam (bkn name sbnr)

"Huu.. Mc'D?? Bia betul?" tkejut aku.MySpace

X penah2 aku sahur Mc'D. Klu pegi ni dah kire rekod dlm idop ni. Cume xnk boikot ke? Isk3 serba salah gak. Aku xla boikot Mc'D wpun ade kempen boikot. Aku cume klu bleh nk kurgkn pegi Mc'D je. Si Kam ni plak ajak time2 bln pose plak.

MySpaceHu3.. tp aku pn teringin, lame x mkn.

"Aku tgk kt paper mase kt opis, ade promosi.. murah.. dlm 5 ringgit lbh je" beritau Kam.

"Ye ke?" sorg mber, watak x penting, mencelah.

Ok je, ayt terakhir yg mjdi kate putus kami sume. Maka mjelang jam 4.30pg, Kam dtg bilik aku.

"Bgun..Bgun!"MySpace

Hermmmm...Hish, ngantuk gak. MySpaceMc'D pnye psl pegi je la.

Maka beraturla kami bertiga. Dah ade rmai gak org. Aku pn tercari-cari gak poster ke iklan kt papan menu Mc'D psl offer yg Kam ckp ni. Kbtulan kt tepi aku bratur tu, ade kaunter ksong. Xde org jage tp ats kaunter tu ade dulang n skeping kertas iklan. Kaler ijau. Warna yg sering digunakn tuk promosi hal berkaitan Islam.

Aku tilik iklan tu.. ooh.. 2 menu yg die offer kat stu. 1) menu lunch... haha nk tergelak aku.MySpace Bln2 pose ni gi offer menu lunch wtpe. Nk mati ke org Islam yg gi Mc'D smate2 nk dpt menu lunch yg murah tu. hahaha.

2) menu buka puase. Ooh.. murah gak. 5 ringgit lbh je. Ni bru la betol. Sesuai la ngn bln pose ni.

Ermm..MySpace

Ermm..MySpace

eh??

2 menu.. 1 lunch.. 1 buka puase.. mane sahur?

"Kam, mane menu sahur?" tny aku.

Kam renung iklan betol2. " tah? MySpaceIklan ni kot yg aku tgk kt paper tu"

Erk!! Hampeh... Mane murahnye kalu mcm tu.

MySpaceTrima kasih Kam (bkn name sbnr). Kami bersahur dengan menu yg kamu cadangkan di pg itu.


Perincian artikel:
1) Hormatilah bulan mulia ini dan ambillah keberkatan dan pahala yang dijanjikan DIA kpd kita semua.
salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

17 August, 2009

3 diambil dari 3

Setiap insan pasti merasa,
Saat perpisahan terakhir,
Dunia yg fana akan ditinggalkan,
Hanya amalan yg dibawa...

Asri Rabbani pergi tak kembali di dunia, tp kembali kepada DIA di sana...

Mengimbau kenangan aku di skool lame.. taun 98.. Aku stat cari koleksi nasyid Rabbani. Album yg aku beli n jatuh cinta = "Arah" ..gambar kompas kiblat kt depan. Satu2nye album yg xrugi beli, sume lagu die best. Berulang2 aku dgr.

Dr aku tingktan 1 lg dah jtuh cinte kt lgu Ust Asri, tp kumpln lame beliau.. Nada Murni krn brader senior aku ske sgt psg lagu2 Nada Murni ni kt corong speaker surau pas subuh hari Jumaat. Kitorg junior ni, pg tu sbuk gotong royong bersih surau dgn berlatar belakangkn lgu2 nasyid td. Pas keje selesai, naik ke bilik pn lgu msih berkumandang. Kt bilik, oleh sbb penat keje aku lepak ats katil lgu still x stop lg. Bile lgu stop? Bile aku terjge dr tdo, dah dkt nk jumaat dah.. hehehe.
MySpace

Dlu, aku join tgk konsert die (Rabbani).. Dlm taun 2002 - 2003. Agaknye 2x kot aku sempat tgk. Best! Dgn suarenye.. Dgn mainan alat muzik oleh geng Rabbani. Lgu cm Intifada, Pergi Tak Kembali.. yg dicipta ngn muzik rancak, pd pdpt aku xkn jadi nsyid klu dinyanyikn oleh org lain.. tp ngn suare Ust Asri yg mcm taranum Quran tu, lgu2 tu jd best!

Ade 1 lgu, aku xingat tajuk die.. ala.. lgu yg "Cari..cari..carilah.. Pasangan hidup betul2 hai kawan. Bahgia bersemi, rumah tangga aman harmoni.." Ust Asri dlm konsert 1st aku tgk, die akn mulakn dgn citer psl cite di sebalik lirik lagu ni. Kisah pemuda yang mintak halalkn epal dgn sorg petani ni. Kemudian disuruh kawin dgn anak pekak, bisu, buta dan cacat anggota bdn. Nk tau cite pemuda tu dgn lebih jelas?? Beli la buku kt kedai, xkn sume aku nk story kt sini..

Pastu aku pegi pulak konsert ke-2.. skali lg aku dgr cite ni. Dlm ati aku, eleh.. citer same ( maksud aku, Ust Asri citer ngn ayat dan gaya bahase yg same cm 1st konsert.. mcm die hafal skrip je). Ust Asri tetap Ust Asri. Citer yg same pn msh dpt buat aku terhibur n seronok dgr citer tu. Bdk2 kt dpn pentas pun seronok2 jgak aku tgk. Dlm hal handle penonton bdk2 Rabbani memang class...!!!

Hoh! Sebut psl budak.. ade sorg bdk yg aku x puas ati betol la.
MySpace

Dlm konsert Rabbani jugak klu aku x silap. Sblm Rabbani kuar, ade 1 grup nasyid bru wt psembahan. Pas dorg nyanyi, dorg pgil penonton bdk2 naik pentas, jwb soalan n dpt hadiah. Bdk ni naik... pastu, xleh jwb soalan plak.. Isk, nak naik sgt, x tau jwb.. Yg aku bengang tu, ahli nasyid tu bg hadiah jugak..
MySpace
baju t shirt besar plak tu. Mgkin nk jage ati penonton, maklum la grup baru.

Pastu Rabbani kuar. Same gak, pas nyanyi.. Ust Asri panggil sape2 yg nk hadiah kena nyanyi lagu "Satu2 sy syg Allah, Dua2 sy syg nabi, Tiga2 syg ibu ayah.. 1 2 3 syg semuanya".. Skali lg bdk tu naik. Isk, ati aku mkin membara dah. Bdk ni! Da dpt hadiah, nk lg.. dah la x reti jwb!

Bila mic disuakn kt mulut bdk tu... die pn nyanyi "Satu2 sy syg Allah, Dua2 sy.. err.. syg Nabi Muhammad, tiga syg.. err.. " dah x tau nyanyi. Hiiiishh! Membaranye aku kt tepi pentas tu. "Mcm mane? " tnye anggota Rabbani kpd penonton kt bwh, agaknye keberatan nk bg hadiah. Tp diberikn jugak.


MySpaceBengkek je ati aku! Bdk.. Bdk.. nasib baik ko!

Xpe la.. kisah kenangan bersama Rabbani. Senang ckp, Ust Asri punye suare la buat aku mula minat ngn nasyid. Tp wpun mase tu Raihan dah ade, aku lebih minat pd lagu2 n nasyid lame cm Nada Murni dan The Zikr. Aku start beli kaset dorg tuk koleksi lpas form 5, pdhal Raihan tgh top mase tu. Tp sbnrnye, penyanyi The Zikr pn Nazrey 'Raihan' sblm wujud kumpln Raihan.

Dlm pd aku terkejut ngn brite pemergian Ust Asri, aku rse nasib baik jgak xde kt majlis pengebumian arwh.. klu ade, aku rse aku sorg lg yg akn menangis kt situ. Mst sdare mare beliau tkejut mamat mane plak sedih ni. Tah ar, rse cm dkt je arwah ngn aku wpun beliau xkenal pn aku sape. Huhuhu.

Sedar atau tidak..
1 dr Raihan,
1 dr Hijjaz,
1 dr Rabbani,
pergi x kembali

Sedar atau tidak..
semuanya meninggal dunia di usia muda dan meninggalkan isteri dan anak2 yg masih kecil dan remaja.

Sedar atau tidak..
Raihan, Hijjaz dan Rabbani adalah dr pecahan anggota kumpln Nada Murni dan The Zikr yg ade sngkut paut dgn al-Arqam (bekas ahli).

Sedar atau tidak..
3 org pemuda ini diambil dr 3 kumpln nasyid yg menjadi pelopor dlm arus perdana nasyid.

Sedar atau tidak..
Mereka adalah manusia yg komited dengan nasyid.. komited dengan dakwah.

Aku x tau la pendpt org lain.. tp bile aku tau Ust Asri meninggal, dlm ati aku, DIA amik Ust Asri sebab DIA sygkn beliau dan sudah tentu penyanyi Nasyid mcm beliau akn dianugerahkan syurga. Mgkin ade org kate pdgn aku x tepat. Tp manusia mcm aku sewajarnye menilai org dr segi zahir yg dilihat. Yg x diketahui itu diserahkan balik pd DIA. Begitu jugak pndgn aku pd ahli Raihan dan Hijjaz yg meninggal. Cube bygkn klu dlm Malaysia ni rmai plak yg 1 pdpt ngn aku, maknenye secara x langsung, pdpt ini menjadi doa kpd mereka moga2 benar2 dianugerahkn DIA dgn syurga, tempat NIKMAT YANG ABADI.

Agak terkilan,
Mereka tidak berenang merentasi Selat Inggeris..
Mereka tidak bermain badminton di Olimpik..
Mereka tidak bermain squash..
Mereka tidak mendaki Gunung Everest..
Mereka tidak berlakon dalam filem Hollywood spt James Bond atau Bollywood spt Kuch2 Hota Hai..
Mereka hanya bernasyid untuk menyebarkan risalah Islam..
Jika x, tentu mereka akn mendapat Dato'.

Semoga ade pihak yg tau menilai antara kaca dan permata.. AL-FATIHAH.
salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

11 August, 2009

Sambungan... Sambung cerita!

Rujuk cite bulan Mac, "sambung cite ini.."
Cite ini berdasarkn ape yg aku tgk.. dr pagar umah aku yg beralamat lot 535, taman tanjong chat, 15300 kota bharu, kelantan. Boleh dtg berziarah raye ini klu mau tp aku xde. Aku dah pindah umah. Hahaha.
Keghairahan anjing tu mengejar dan mahu membaham bdk rempit ( aku pgil mcm ni sbb senang. sbnrnye die merempit ngn basikal je..) memang tidak dapat dibendung lg. Tuan anjing pn hampir tersungkur sewaktu cuba menangkap anjing tersebut. Kegagahan gigitannya jelas ketara sehinggakan poket seluar jeans yg utuh itu terkoyak dengan sekali sentapan sahaja. Sehingga waktu itu tiada siapa berani bertindak dan memberi bantuan!!
Pemuda-pemuda di padang mula ketepi, meninggalkn keseronokan bermain bola. Seolah perjalanan cerita ini perlu diberi ruang untuk cerita penamatnya. Tatkala tiada pertolongan sesama manusia, tatkala tiada tempat bersembunyi dan melarikan diri, tatkala bahaya sang anjing makin jelas di mata..
DIAlah ALLAH. Harapan kepada yang mengharap!
DIAlah ALLAH. Yang memberi dan tidak meminta!
DIAlah ALLAH. Tuhan kepada yang menyembah!
DIAlah ALLAH. Tuhan kepada yang tidak menyembah!
DIAlah ALLAH. Tuhan kepada yang dizalimi!
DIAlah ALLAH. Tuhan kepada yang menzalimi!
Maka dicatatkan di Lauh Mahfuz, maka takdirnya begini..
Sehingga waktu tiada pertolongan dan tiada tempat untuk bdk rempit itu berlindung, dengan izin Rabnya, dgn izin al-Malik kpd anjing itu juga.. sebiji bola yang tadinya disepak dan dikejar beramai-ramai, bergolek lalu di dpn anjing tersebut. Gerakannya perlahan namun memberhentikan kelajuan anjing td. Lantas si anjing diam, berhenti mengejar hanya dan kerana terpaku pada sebiji bola. Ditenung dan diam di sisinya.
Lalu segera dan pantas tali anjing itu dicapai tuannya. Keadaan agak terkawal. Babak kejar-mengejar berakhir hanya kerana sebiji bola.
Percaya atau tidak, itulah hebatnya DIA. Kita xperlu menghabiskan seumo hidup untuk mengenali DIA. Kita xplu membaca segedung perpustakaan untuk mengetahui kehebatan DIA. Ketahuilah hanya meneliti satu persatu kisah hidup yang DIA letakkan pada kita. Seawal kita membuke mate pd pg ini, hingga selewat kita menutupnya kembali pd mlmnye.. Maka kejadian ini adalah 'tulisan tangan' DIA untuk hamba yg amat dikasihi-Nya. Sesungguhnya, begitu Ar-Rahman dan Ar-Rahimnya DIA.
salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

05 August, 2009

2 REKOD... 1 istikharoh

Sudah lama aku x berjupe ngn sahabat aku Raithab ni. Geng lepak aku wktu dulu, wktu aku ter'cecah' kaki kt menara gading. Sbnrnye kami bertiga.. Mat Zai sorg lg.

Baru-baru ni aku ade peluang jupe Raithab ni. Die nak balik ke Sarawak slps dtg ke semenanjung utk 1 urusan. Die naik Air Asia di LCCT.. tempat di mana aku dan die berjupe. Dr tempat aku ke LCCT, sekitar 30minit naik motor..

Bengkak jugak le b**tot aku. MySpace
Tp krn dah name sahabat lame, aku gagahkn juga diriku ini.

Klu diikutkn, kitorg janji nk jupe kol 3ptg. Tp aku ade hal, die pn ade hal. Lewat jgak bru dpt jupe. Kol 6 ptg. Aku agak kelam kabut nk smpai ke sane, dan Raithab senyum kambing bile nampak aku,

katenye... "Flight aku jam 19.40".MySpace


Slps mlepak sakan ( ..sbnarnye, minum air je! ), Raithab ni nk pergi check in. Kol 7mlm mase tu. Smp kat kiosk tu, sistem tutup.. Raithab n aku merayau2 smp kol 7.15mlm, skali lg die mcube.. SISTEM TUTUP. Die dah gelisah, trus ke kaunter. Ternyata keresahan die tepat, org kt kaunter ckp Raithab dah x dibenarkn msuk. Burn tiketnye!! Kesilapan die, sistem check in ditutup 40 min sblom flight. Tiada pilihan lain, die beli tiket seawal 7.10pg esok.

Mati kutu Raithab ni.. xtau nak buat ape, xtau nk pegi mane.

Aku pn da serba salah,MySpace
nk tgalkn die -> da tau die ade mslah.
xnk tgalkn die -> xkn nk berkampung kt LCCT ni smp pg.

MySpaceAku cdgkn;
-> Pergi Nilai, lepak kt umh sewa aku, bleh tdo2 ( jgn terlepas Flight lg dah ler)
-> atau pergi Putrajaya, tgk movie smp pg.. balik semula ke LCCT.


Masalah;

-> aku ade 1 motor, dan 1 helmet!!!!!
MySpace

Kami singgah surau nk solat mgrib. Raithab blom bg jwpan tuk cadangan aku td. Oleh krn aku pkir ni merupakan pilihan yg agak susah, same ade pegi Nilai, atau Pjaya kedua2 tempat dlm 30-40min.. jauh... aku solat ISTIKHAROH ngn niat, pilihan jawapan tu aku dpt dr mulut Raithab.

Alhamdulillah, die ckp "Putrajaya" sbaik selesai jamak sembahyangnye.

Masalah;
-> helmet

Penyelesaian
-> pinjam ngn pekerja LCCT

Dlm mase 15min, kami 'berputar' mencari helmet ngn tnye brader tu, dan brader ni.. sister tu dan sister ni.. dgn ketebalan kulit muke 4inci setgh.

Jwpan;
-> kami dtg ngn bas
-> ... van company
-> kete la..

Kesudahan???
-> tiade helmet

Nak x nak.... Kami redah ke Putrajaya dr LCCT, perjalanan 30min lbh melalui lebuhraya yg penuh sesak ngn kete menyusur laju.. dengan keaadaan aku ber'helmet, member aku tidak.

Inilah 1 REKOD, MySpace
perjalanan dr LCCT ke Pjaya ngn pembonceng tidak berhelmet.

Kitorg slmt smp ke Pjaya. Ngn penuh gembire, kitorg enjoy tgk movie smp kol 3 pg. Abis je movie, kitorg dikejutkn ngn 1 kejadian x diduga!!

HELMET aku pulak hilang!!!!!!!!!MySpace
Talinye dikerat kt bwh seat moto.

Nak x nak.... aku n Raithab terpakse meredah tuk balik ke LCCT. Dan kali ni, aku x berhelmet.. dan die memang la dr td xde helmet.

Maka terhasil REKOD KEDUA, MySpace
perjalanan dr Pjaya ke LCCT, penunggang n pembonceng tanpa helmet.


Nk suspenkn lg cite ni, MySpace
wktu aku berenti kt traffic light, aku perasan kt lorong dpn ade kete peronda semakin menghampiri simpang empat tu. Kebetulan plak lampu tempat aku dah hijau,
aku pn belok ke kanan... pantas memecut. MySpace

Yg x sedap tu, polis tu belok ke laluan same jugak. Kami sehaluan rupenye!!!MySpace

Aku lajukn lg mto. Polis kt belakang aku, jaraknye masih jauh. Aku memang x boleh biakan polis dekat sgt nanti dorg perasan kami x berhelmet. Kebetulan kami melalui 1 lg simpang empat, lantas aku membelok ke kiri.. nasib baik.. polis itu terus ke depan.

MySpacephEEEW! lega...

Akhirnye, mlm tu berjalan ngn lancar.. Aku tunggu smpai Raithab naik flight pd pkul 6pg (die dah naik awl2 takot terlepas lg).

Aku rse istikharoh pd mlm itu adalah langkah tepat yg aku ambil. Tanpa istikharoh, perjalanan mlm itu mungkin tidak selancar itu. Bkn senang untuk melalui 1 kawasan 'bandar' dengan tidak berhelmet tanpa kantoi!

Slalu org ckp, istikharoh akn dpt alamat melalui mimpi. Slalu jugak org ckp, buat istikharoh jika kite ade pilihan tp x tahu nk buat pilihan.

Pendapat aku pulak, semua tu betul. Tp BUKAN ITU JE...

Istikharoh bkn semate2 tuk buat pilihan. Jika kite dah pn memilih, buatla istikharoh semoga dgnnya pilihan yg kite buat tepat.

Istikharoh bkn semate2 dpt gambaran dlm mimpi. Istikharoh mempermudahkan urusan kita sehinggakan walaupun kite x bermimpi, tp kita dpt rasekan pilihan yg kite buat tepat bile segala-galanye dipermudahkan.

Istikharoh bkn semate2 nk menyelesaikan masalah. Istikharoh adalah ibadah, dan mendapat ganjaran pahala. Justeru jgn jadikan istikharoh hanya semate2 pd waktu terdesak. Jadikan rutin kalu mampu atau bykkn istikharoh wpun bkn utk membuat pilihan yang besar.

Istikharoh bkn semate2 solat. Istikharoh adalah kelebihan dan keistimewaan diberikan DIA kepada kite kerana kite adalah umat Dia s.a.w

dan paling aku x boleh lupe, rupenya istikharoh menunjukkan kepada aku hikmah disebalik kegagalan aku meminjam helmet org, rupenye kalaulah ditakdirkan aku dapat pinjam helmet, nescaya helmet tersebut jugak akan dikebas org. Maka pilihan untuk meredah tanpa helmet adalah pilhan yg betul dan tepat, sesuai dr hasil istikharohku td.

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe