Followers

06 July, 2009

Pakcik MISTERI... Ape pakcik nk sebenarnye?

Hari Jumaat, 3 Julai… aku parking moto sebelah lori penjaja yg ade kt dpn masjid tu. Slalunye memang di situ ‘port’ pertama aku bile dtg masjid. Kt situ la biasenye aku menikmati keropok, pisang goreng sambil minum cendol atau air kelapa.


Cume hari ni ade sikit kelainan ler.. bile kt meja yg berbumbungkn payung besar tu ade sebesen rambutan. Cantik

tertarik menarik gak rambutan ni membuatkn aku lantas bertanye, ”Bleh amik ke rambutan ni?”


"boleh2” jawab akak tu sambil mencampakkan keropok dlm kuali panas tu.


Hehehe.. sungguh x malu diri daku bertnye. Ape boleh buat, rase nk mkn. Pas mkn sebijik dua, aku amik plak keropok dlm seringgit ngn air kelapa. Duk la melepak kt bawah payung sekangkang kera die punye lebar. Ngah aku dok menikmati kedinginan air kelape tu, aku terrr.. perasan ade sorg atuk ni dok berdiri kt sebelah aku. Pd mase yg same corong pembesar suara kt masjid dah bergema ngn laungan azan.


Pehalla pakcik ni berdiri kat sebelah aku ni? Die nk duduk ke? Pegi la beli makanan tu dulu kalu ye pn nk duduk. Nanti aku boleh la blah dr kerusi ni... Persoalan demi persoalan terlontar dlm benak fikiranku. Dlm mase same, aku senyum kt pkcik tu... die pn senyum balik. Jgn ngorat aku pkcik oii! Hehehe..


"Asal mane?” pkcik tu menegur aku. Bermula la sesi berdialog dengan Jin.. eh, pkcik.. maafkan penulis.


“kelantan”


“ohh.. Nik Aziz bagus. Die dah mcm peringkat wali2” kate pkcik tu.


Aku senyum je..


Kemudian pkcik tu terus memberi komentar... psl Nik Aziz, psl politik.. psl puak ni baik, psl puak ni jahat.. Aku? Mengiyakan smbil minum air kelapa. Pkcik tu pula terus berceramah dan berdiri tepi aku. Xphm aku.. Nk mkn keropok, pegi la beli.. Nk minum cendol ke, mintak la kt brader tu, byarla singgit. Ni berdiri kat tepi aku, berceramah plak.


Air aku pn dah abis. Khatib pn da start bace khutbah. Pkcik pn bce khutbah jg. Jd aku rase baik aku blah, n bg kerusi kt pkcik tu. Mgkin pas aku bg kerusi kt die, aku bleh minta izin blah dulu. Kalu layan kang, lame plak. Isu jd mkin panas je nanti.


“Kerusi.. pkcik” maksudnye, aku nk bg die duduk di kerusi, bkn ckp die tu kerusi. Pkcik tu tnpa berlengah terus duduk. Blom sempat aku nk ckp aku nk blah, pkcik tu mcm dah x hiraukn aku. Tgn die terus mencapai rambutan dlm besen. Skrg aku mcm dah terrr..phm dgn situasinye. Ptutla, die berdiri dr td, tnpa beli pape.. rupenya matlamat die nk mkn rambutan kt besen tu.


“Asal mane?” pkcik tu meneruskn perbualan dgn org di depannya, cara tegur yg hampir same bile berbual ngn aku. Aku pn menapak pergi.. Membiarkan pkcik misteri itu, berceloteh. Tp kali ni, x kosong sbb mulutnya sudah ade rambutan untuk dingomel.



Perincian artikel:

1) Mkn sebelum khutbah, berhenti sebelum pkcik tu dtg.

2) Umur adalah suatu kurniaan. Digunakan ke arah kebaikan.

3) Ilmu adalah suatu pencarian. Kesudahannya tiada pengakhiran. Ilmu membezakan diri kita dengan seorang yang lain. Walaupun berusia, tp jika perbuatan kita tidak menampakkan kita berilmu, samalah kita dengan kanak-kanak yg tidak tahu membaca dan menulis. Merengek jika hendakkan sesuatu dan ketawa jika gembira.

4) Secara dasarnye, pkcik td dinilai oleh penulis secara luaran dan pendapat penulis. Mgkin tujuan sebenarnya bukan untuk makan rambutan free. Walau bagaimanapun cerita ini ditulis dgn mengandaikan die mahu makan rambutan free supaya ada pengajaran yg boleh kite ambil. Anggaplah ini sekadar cerita rekaan berpandukan kejadian sebenar.


salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

6 comments:

voltox said...

patut la selalu lepas jumaat aku ajak makan ko cakap dah kenyang..tp ok la ko teman gak aku minum

aku rasa pakcik tu berkenan kat ko la..kalau tak takkan senang2 je dia beramah mesra dgn ko..tp bila ko blah gitu je..jd dia cover la dia makan rambutan..tp jauh disudut hatinya dia ingin kan ko jd menantu dia..aku cuma teka je..hehehe

cuma yg tak elok dalam cerita ni..jgn bercakap ketika khatib sedang berkhutbah..sepatutnya tiada urusan jual beli masa tu..apatah lg di kawasan masjid..

sekian...

aku mzke said...

itula yg aku maksudkn perincian artikel point no1. hehehe.. tp iyela, aku slalu gak melanggar adab ni.isk3.. teruk perangai!

voltox, ko ngn pakcik tu ade persamaan.. pkcik tu bercakap time aku malas nk lyn org bercakap. Ko sms time aku mls nk lyn sms ko!

voltox said...

aku yakin..pakcik tu sanggup berdiri lama sembang ngan ko disebabkan kehenseman ko yg sukar ditandingi oleh mereka yg berada di situ..aku bercakap berdasarkan naluri semulajadi yg lahir dari hati sanubari..maaf jika ada silap kata

aku mzke said...

aku pn yakin begitu... aku psti pujian ko ikhlas dan jujur..trime kasih tummitrim!

Raithab said...

aku tak rasa begitu..aku rasa pakcik tu tengok kesian kat ko...kerana kekambingan ko di depan masjid...sian...

Anonymous said...

inilah seorang kamb...ing yang aku kenal dr sejak aku menapak sebentar di U.. baik orgnye, penuh adab kekambingan sesuai dgn ape yg die komen kt aku. Mukenye pun ade iras2 ngn watak donkey dlm shrek.. idHop raithab!!! mzke_bkn name sebenar