Followers

09 July, 2009

Akak MISTERI... Kenapa akak?

Minggu ni tema aku Misteri.. cm misteri nusantara plak.. Hehehe. Cam seekers pn ade jugak. Misteri ni sebab aku xtau latar belakang.. mcm akak misteri ni aku xkenal pn sape die.. maka jadilah cerita ini akak misteri.
Mlm itu adlah mlm di mana aku o.t smpai kol 11. Agak lewat klu nk banding ngn mlm2 lain. Klu diikutkan aku dah boleh balik dlm kol 10.. tp aku nk siapkan keje lain skit lg maka aku tangguhkn dulu nk blik.
Isk3... skali lg, isk3.. rupenye aku lupe nk bw duit. Pdhal aku dah plan, pas keje je aku nk melepak sorg2 sambil tgk cite kt skrin besar kedai mkn. Isk3... skali lg isk3.. mahu x mahu terpakse la aku mengambil duit kt bank islam. Duit dlm akaun pn x byk.. pdahal tu akaun gaji aku. Rm 60 je ade kt dlm. Skg baru 8hb Jul, ade lg 17 hari gaji nk masuk. Haih~ mampos! Sebbaik la bank islam ni boleh kuakn dlm gandaan suploh.. jd aku kuakn Rm30.. suploh tuk tpup maxis, suploh tuk tpup celcom n lg suploh tuk aku meminumkn diriku ini.
Balik dr bank islam spt biase aku akn melalui depan Mc'D.. tempat yg slalu bg aku persoalan. Pertama, rmai sungguh org mkn Mc'D, kenape ye? Kedua, aritu boikot yahudi, sunyi kejap Mc'D.. skg ni dah rmai balik. Dorg da berenti boikot ke, dah berjaya boikot dorg? Atau yahudi dah ditewaskn? Aku xnk jwb pape.. aku x boikot pn, aku cume boleh jarangkn mkn Mc'D.. tu je. Aku berbeza pdpt skit dlm hal boikot2 ni. Tp semoga DIA mengampunkn kite sume.
Di simpang empat, depan Mc'D inilah aku terpandang akak misteri. Siape die ni, memang aku x kenal. Tp die di tepi kereta wira yg aku agak miliknye, dan dikerumuni oleh jejaka dan jejakun ( boleh ke pkai istilah ni utk laki yg tue skit? ). Yg pasti agak rmai lelaki mengelilingi kete akak misteri ini. Sbnrnye akak ni mude lg, klu nk jd bini aku pn boleh. Tp masalahye, aku demand lg mude.. hehehehe. Adekah laki2 ini nk mengurat akak ni?? Aku perlahankn moto.
Ermm.. rupenye, 1 tyar dpn akak ni dah msuk dlm longkang. Die x perasan longkang tu wktu nk membelok ke kiri jln. Aku berenti.. menengok je. Sume pemude (ade la yg tue, mls nk sebut je) sedang memerah otak nk tolong akak ni. Aku.. menengok je. Masing-masing sepakat, nk angkat kete ni gune kudrat yg ramai2 tu.. smbil akak tu reverse kete tu. Dlm ati aku, bleh ke angkat.. kete tu berat. Akak tu pn berat gak kalu die dok dlm kete tu. Hu3... jahat plak mulut ni. Kne penampow karang klu die tau.
Aku.. menengok je? Kwg ajo la aku klu nengok je. Rmai laki2 kt situ sume tolong, aku yg berenti kt tepi nengok aje? Aku trun la tolong.. tah, ikhlas ke idak. Hahahaha..
Bile dorg kire je, masing2 tahan nafas angkat ngn sekuat2 ati.. Aku mase tu tahan nafas gak, tp pastu bru aku perasan kedudukan aku xbrape selesa. Jd aku mcm letak je tgn kt kete tu, x angkat pun. Sian org kt sebelah aku.. dah semangat da angkat tp tenaga die sorg, sbb aku xdpt nk angkt. Kete bergerak ke belakang skit, tp tayar msh x kuar.
Kemudian, pkcik (ini yg aku maksudkn x pemude ni) usha2 jap kedudukn kete tu. Die suruh akak tu kua, bia anak laki die reversekn kete tu. Pkcik tu arahkan kasi ubah sket kedudukn tayar depan kete tu. Dengan kiraan 1, 2, 3.. dgn kedudukan aku yg da stabil.. kami mengangkat dengan sepenuh ati. Anak pkcik tu pntas mereversekn kete.. dan DIA menolong hamba2-Nya.. naik jugak tayar tu dr longkang.
Dlm x smpai seminit, pemude2 td (kali ni betul pemude, psl pkcik tu x berganjak lagi) yg ramai dekat suploh org sume hilang, bergerak bawa hal msing2. Sorg pn x mintak upah. Klu ade yg mintak upah, aku mst tuntut bhgian aku. Hahaha.. ikhlas ke x? Ermm.. aku pkir, msti dorg ni ikhlas tolong akak tu. Pas sume ni berlalu, mesti dorg x ingat ape yg dorg buat ni. Mgkin ingat x ingat bile di akhirat kelak, bile amalan dipertontonkn balik. Mgkin amalan yg dorg rse sikit, xde bnde ni yg akn menolong dorg di akhirat kelak.. sape tau.
Aku.. menengok je? ahh.. xde mase la nk tgk. Dah dkt kol 12 mlm dah. Tp sempat aku usha pkcik tu sembang ngn akak tu. Pkcik, oi pkcik.. sembang xpe, jgn jual minyak ye. Sy yg mude ni pn xjual minyak. Inikan plak pkcik yg nk lebih2. Hehehe.
Sekadar bercerita.. salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe
Perincian artikel:
1) Aku kagum dengan segelintir daripada kite yang sanggup menolong org dlm kesusahan walaupun bukan saudara mara sendiri. Malah mereka langsung tidak berkepentingan dlm hal tersebut. Malah dalam cerita ini, ada di kalangan mereka bukan org malaysia, tp berganding bahu sama-sama menolong.

2 comments:

voltox said...

jgn biarkan misteri menyulubungi hidup kita..tu je nasihat aku..

cerita ko ni menunjukkan ko seorang yg kuat..mcm malek nor gitu..tp bukan nor bahyah yg RA kat lab tu ye..

susah gak tu nak angkat kete tu..tp ko mmg power..power root gitu..

"Aku kagum dengan segelintir daripada kite yang sanggup menolong org dlm kesusahan walaupun bukan saudara mara sendiri. Malah mereka langsung tidak berkepentingan dlm hal tersebut"..sebenarnya mereka ni termasuk lah diri penulis sendiri..sy kagum dgn kekuatan penulis..apa rahsia..hehehe

aku mzke said...

sejak 2 menjak ni ko slalu sebut perkataan power.. ko ckp member umah ko yg mula2 sebut mcm tu. nampak sgt ko mudah terpengaruh ngn gejala sosial... agaknye la.