Followers

26 July, 2009

PETUNJUK dan PERINGATAN

Ada sorg kenalan aku telah meminta aku mem'binding' beberapa copy modulnye pada suatu hari. Aku stuju je memandangkn tugas tu xlah serumit mane, wpun ati kecikku agak cm malas je. Antara ikhlas ngn x, aku trime jua..
MySpace

Aku binding modul tu pd mlm hari dan bercadang nk bw pd keeesokkannya. Ditakdirkan esoknya aku terlupa nk bw. Ingat x ingat pd modul tu bile aku terjumpa ngn kenalan aku, mase tu jam dah 5 lbih, dah tamat waktu keje. Sbnarnye ptg lepas keje aku kene bergegas ke stesen komuter, aku hendak ke k.L. utk menaiki bas di stesen bas putra. Aku dah amik cuti 2 hari campur lg ngn cuti ujung minggu dan public holiday bg ngri 9. Aku nk bercuti di kg. Da rindu sgt nk balik. Perjalanan ngn komuter kire2 1 jam 30 minit utk smpai di k.L.

"Mane modul tu?"
"Ala.. sy terlupe. Hari rabu depan boleh ke?"
MySpace
"X boleh, sy nk pakai modul tu.. Sy nk balik skg, nanti tinggalkn je kt sini."

Isk3.. aku dah mengeluh dlm ati. Pertolongan yg aku pikirkn senang dah jd mcm menyusahkn aku.
MySpace
Aku terpkse balik umah, amik modul tu dan kembali ke opis utk tgalkn modul tu. Dlm mase same, aku risau takut2 kelewatan aku menaiki komuter turut mnganggu dan myebabkan terlepas menaiki bas.

Dah la aku belum packing barang lg. Mahu x mahu, kene amik jugak. Smpai je umah, aku terus sembahyang asar. Mse dok sembahyang tu, aku teringat rupenye aku dah tertinggal thumbdrive kt cpu opis.
MySpace
Syukurla, xsia-sia aku kembali ke opis. Sebaik sampai, aku teringat plak yg paip gas dlm bangunan tu terbuka, aku lupe tutup selepas digunakan ptg td. Hu hu hu.... bahaya betol. Aku pn segera tutup gas n amik thumbdrive.

Kt luar bangunan plak, sebaik je aku u-turn motor aku, nyaris2 tayar motor tu nk terpijak satu bende ni. Bile aku amati betol2 rupenye tu adalah salah satu dr tungku dapur gas yg terjatuh semasa dikeluarkan drp opis aku. Cepat2 aku turun dr motor dan kutip bende tu, msuk balik ke opis n letakkan pd dapur tu. Aku dpt bygkan kalu Rina, rakan kerja aku tau tungku tu ilang, mesti ngamuk die..
MySpace
Maklum la brg2 semuanye atas tanggungjwb kitorg berdua.

MySpaceAku pikir dah xde ape-ape lg yg aku terlupe atau terjupe. Jd aku boleh balik cpat2 utk ke stesen komuter. Baru tgn nk press minyak, rupe2nye aku blom punch out lg... Huhuhu, bende yg penting mcm tu pn aku nyaris2 nk terlupe bile dah tkejar2 ngn mase. Klu bkn krn dtg balik tuk letak modul, mgkin aku terus lupe nk punch.

Sume kejadian ni mengingatkn aku, pd 1 kisah nabi.. lupe siape nabinye. Tatkala bile dtg izrail ingin mencabut nyawanye, maka baginda tnyekn pd malaikat itu, tidakkah perlu diberikan tanda-tanda atau peringatan dulu sblm nyawa baginda dicabut. Maka jwb malaikat td, tidakkah nabi telah melihat org2 di sekelilingnya, rmai yg dah pergi meninggalkannye (meninggal dunia) dan pd dirinye sdri yg semakin lemah dan uzur krn usianya.

Sekitar kite ni mgkin DIA dah memberikn byk ptunjuk sbg tanda peringatan kpd kite. Tinggal lagi kite mengambil pengajaran dan berfikir.
Nmpaknye, tugas mem'binding' modul bknlah menyusahkan sbg mana aku pkirkn.
MySpace

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

09 July, 2009

lagi cerita MISTERI.. bahagian kelima

Salam.. dulu aku pernah kuakn artikel minta pembaca sambung kesudahan cerita aku. Rujuk artikel bulan Mac 2009. Disini, aku kagum dgn beberapa kreativiti sahabat-sahabat aku yg merupakan pembaca setia blog aku ni. Aku siarkan kesudahan cerita yang disambung oleh mereka. Jika ada di antara mereka yang anda rasekn layak menang, sila hantarkan undi sms anda.

Anjing tu kejar bdk rempit tu kt pdg. Tuan anjing tu kt belakang anjing, berlari jugak.. cuba nk tangkap tali anjingnye. Namun, kelajuan anjing itu bkn tandingan. Tak dapat jek... Bdk rempit tu lari ketakutan n nk selamatkn diri. Org2 yg tdnye dok tendang2 bola, mula berhenti. Masing2 tergamam. Nak tolong pun, takut sentuh anjing.. takut kene samak, xbiase buat n x ingat care samak yg betul. Hehe.. ade ke.. Mst la takut kene gigit.

Dengan skali lompatan, anjing tu bjaya gigit poket belakang sluar jeans bdk rempit tu. Terkoyak. Klu x terkoyak, maunya anjing tu tergantung kt bontot bdk tu. Tuan anjing dah mengah2 tp masih dok berlari nk tangkap anjing die.. bdk rempit lari lintang pukang sambil jeling2 belakang tengok2 kalu anjing tu dah dekat.. Org yg main bola semua lari ke tepi mengelak daripada mereka.. anjing tu? kejar la...


Raithab said...

anjing tu bertukar menjadi raksasa dan fire budak2 tu....walaubagaimanapun..budak2 yang disangka manusia itu adalah ultraman 3...mereka pun bertukar menjadi ultraman...lalu jadi lah aksi ganas dan lawan melawan antara mereka....biasala dalam cerita ultraman tiga..akan ada bangunan yang hangus, rumah yang roboh dihempap raksasa yang jatuh akibat ditendang ultrman (sila bayangkan cerita ultraman tiga-hari sabtu 9.00 am TV3, bagi yg ada astro, hari2 ada kul 10 pagi)...


~ The End

lagi cerita MISTERI.. bahagian keempat

Salam.. dulu aku pernah kuakn artikel minta pembaca sambung kesudahan cerita aku. Rujuk artikel bulan Mac 2009. Disini, aku kagum dgn beberapa kreativiti sahabat-sahabat aku yg merupakan pembaca setia blog aku ni. Aku siarkan kesudahan cerita yang disambung oleh mereka. Jika ada di antara mereka yang anda rasekn layak menang, sila hantarkan undi sms anda.

Anjing tu kejar bdk rempit tu kt pdg. Tuan anjing tu kt belakang anjing, berlari jugak.. cuba nk tangkap tali anjingnye. Namun, kelajuan anjing itu bkn tandingan. Tak dapat jek... Bdk rempit tu lari ketakutan n nk selamatkn diri. Org2 yg tdnye dok tendang2 bola, mula berhenti. Masing2 tergamam. Nak tolong pun, takut sentuh anjing.. takut kene samak, xbiase buat n x ingat care samak yg betul. Hehe.. ade ke.. Mst la takut kene gigit.

Dengan skali lompatan, anjing tu bjaya gigit poket belakang sluar jeans bdk rempit tu. Terkoyak. Klu x terkoyak, maunya anjing tu tergantung kt bontot bdk tu. Tuan anjing dah mengah2 tp masih dok berlari nk tangkap anjing die.. bdk rempit lari lintang pukang sambil jeling2 belakang tengok2 kalu anjing tu dah dekat.. Org yg main bola semua lari ke tepi mengelak daripada mereka.. anjing tu? kejar la...

Naimisa said...
tiba-tiba anjing itu keliru.
ditoleh kiri kanan, kiri kanan, kemudian ke belakang.

Mat Rempit sudah menyertai budak-budak yang bermain boleh. Dia berlakon seolah-olah tidak ada apa-apa. Anjing berhenti, kerana adrenalin yang dirembes dalam buah pinggang Mat Rempit itu sudah tidak dikesannya.

Maka sebab orang lain tidak takut kepadanya, maka anjing pun kembali semula ke rumah.

Dan aku pun tutup pintu rumahku, dan berkata, "Bodoh punya anjing!"

~ The End

lagi cerita MISTERI.. bahagian ketiga

Salam.. dulu aku pernah kuakn artikel minta pembaca sambung kesudahan cerita aku. Rujuk artikel bulan Mac 2009. Disini, aku kagum dgn beberapa kreativiti sahabat-sahabat aku yg merupakan pembaca setia blog aku ni. Aku siarkan kesudahan cerita yang disambung oleh mereka. Jika ada di antara mereka yang anda rasekn layak menang, sila hantarkan undi sms anda.

Anjing tu kejar bdk rempit tu kt pdg. Tuan anjing tu kt belakang anjing, berlari jugak.. cuba nk tangkap tali anjingnye. Namun, kelajuan anjing itu bkn tandingan. Tak dapat jek... Bdk rempit tu lari ketakutan n nk selamatkn diri. Org2 yg tdnye dok tendang2 bola, mula berhenti. Masing2 tergamam. Nak tolong pun, takut sentuh anjing.. takut kene samak, xbiase buat n x ingat care samak yg betul. Hehe.. ade ke.. Mst la takut kene gigit.

Dengan skali lompatan, anjing tu bjaya gigit poket belakang sluar jeans bdk rempit tu. Terkoyak. Klu x terkoyak, maunya anjing tu tergantung kt bontot bdk tu. Tuan anjing dah mengah2 tp masih dok berlari nk tangkap anjing die.. bdk rempit lari lintang pukang sambil jeling2 belakang tengok2 kalu anjing tu dah dekat.. Org yg main bola semua lari ke tepi mengelak daripada mereka.. anjing tu? kejar la...

Voltox said...

ceritanya begini...

sbnrya bukan sekali loncatan..tapi 5 kali loncatan..apa kan daya..

kali ke 5 baru anjing itu berjaya menggigit poket budak itu..

apa lagi..waaaaaaa...menjerit beliau ketika itu..

anjing itu mula kesian pada beliau...lalu dilepaskn begitu je budak itu..

tp sebelum itu..dia berpesan pada budak itu..pasni jgn ganngu sy lagi ye..ini amaran terakhir buat awak..

budak itu begitu terharu..lalu memberikn anjing itu dua ringgit utk beli teh tarik..haus katanya..

anjing..ko ambillah duit ini..beli la air teh tarik..ko haus kan..

anjng itu begitu terharu..terima kasih encik..

begitu lah ceritanya..

moral: jgn kacau anjing yg garang..

~ The End

lagi cerita MISTERI.. bahagian kedua

Salam.. dulu aku pernah kuakn artikel minta pembaca sambung kesudahan cerita aku. Rujuk artikel bulan Mac 2009. Disini, aku kagum dgn beberapa kreativiti sahabat-sahabat aku yg merupakan pembaca setia blog aku ni. Aku siarkan kesudahan cerita yang disambung oleh mereka. Jika ada di antara mereka yang anda rasekn layak menang, sila hantarkan undi sms anda.

Anjing tu kejar bdk rempit tu kt pdg. Tuan anjing tu kt belakang anjing, berlari jugak.. cuba nk tangkap tali anjingnye. Namun, kelajuan anjing itu bkn tandingan. Tak dapat jek... Bdk rempit tu lari ketakutan n nk selamatkn diri. Org2 yg tdnye dok tendang2 bola, mula berhenti. Masing2 tergamam. Nak tolong pun, takut sentuh anjing.. takut kene samak, xbiase buat n x ingat care samak yg betul. Hehe.. ade ke.. Mst la takut kene gigit.

Dengan skali lompatan, anjing tu bjaya gigit poket belakang sluar jeans bdk rempit tu. Terkoyak. Klu x terkoyak, maunya anjing tu tergantung kt bontot bdk tu. Tuan anjing dah mengah2 tp masih dok berlari nk tangkap anjing die.. bdk rempit lari lintang pukang sambil jeling2 belakang tengok2 kalu anjing tu dah dekat.. Org yg main bola semua lari ke tepi mengelak daripada mereka.. anjing tu? kejar la...

Anonymous said...

tak tau..mungkin budak tu lari laju drp anjing tu kot..
tak pun die panjat pokok..mungkinla mungkin..


~ The End

lg cerita MISTERI.. bahagian pertama

Salam.. dulu aku pernah kuakn artikel minta pembaca sambung kesudahan cerita aku. Rujuk artikel bulan Mac 2009. Disini, aku kagum dgn beberapa kreativiti sahabat-sahabat aku yg merupakan pembaca setia blog aku ni. Aku siarkan kesudahan cerita yang disambung oleh mereka. Jika ada di antara mereka yang anda rasekn layak menang, sila hantarkan undi sms anda.

Anjing tu kejar bdk rempit tu kt pdg. Tuan anjing tu kt belakang anjing, berlari jugak.. cuba nk tangkap tali anjingnye. Namun, kelajuan anjing itu bkn tandingan. Tak dapat jek... Bdk rempit tu lari ketakutan n nk selamatkn diri. Org2 yg tdnye dok tendang2 bola, mula berhenti. Masing2 tergamam. Nak tolong pun, takut sentuh anjing.. takut kene samak, xbiase buat n x ingat care samak yg betul. Hehe.. ade ke.. Mst la takut kene gigit.

Dengan skali lompatan, anjing tu bjaya gigit poket belakang sluar jeans bdk rempit tu. Terkoyak. Klu x terkoyak, maunya anjing tu tergantung kt bontot bdk tu. Tuan anjing dah mengah2 tp masih dok berlari nk tangkap anjing die.. bdk rempit lari lintang pukang sambil jeling2 belakang tengok2 kalu anjing tu dah dekat.. Org yg main bola semua lari ke tepi mengelak daripada mereka..
anjing tu? kejar la...


SYINA*MAZLAN said...

budak tu pure2 mati n anjing trus berlalu(cm beruang la kirenyer)bole ke ideologi tu dipakai hahhaa



~The End

Akak MISTERI... Kenapa akak?

Minggu ni tema aku Misteri.. cm misteri nusantara plak.. Hehehe. Cam seekers pn ade jugak. Misteri ni sebab aku xtau latar belakang.. mcm akak misteri ni aku xkenal pn sape die.. maka jadilah cerita ini akak misteri.
Mlm itu adlah mlm di mana aku o.t smpai kol 11. Agak lewat klu nk banding ngn mlm2 lain. Klu diikutkan aku dah boleh balik dlm kol 10.. tp aku nk siapkan keje lain skit lg maka aku tangguhkn dulu nk blik.
Isk3... skali lg, isk3.. rupenye aku lupe nk bw duit. Pdhal aku dah plan, pas keje je aku nk melepak sorg2 sambil tgk cite kt skrin besar kedai mkn. Isk3... skali lg isk3.. mahu x mahu terpakse la aku mengambil duit kt bank islam. Duit dlm akaun pn x byk.. pdahal tu akaun gaji aku. Rm 60 je ade kt dlm. Skg baru 8hb Jul, ade lg 17 hari gaji nk masuk. Haih~ mampos! Sebbaik la bank islam ni boleh kuakn dlm gandaan suploh.. jd aku kuakn Rm30.. suploh tuk tpup maxis, suploh tuk tpup celcom n lg suploh tuk aku meminumkn diriku ini.
Balik dr bank islam spt biase aku akn melalui depan Mc'D.. tempat yg slalu bg aku persoalan. Pertama, rmai sungguh org mkn Mc'D, kenape ye? Kedua, aritu boikot yahudi, sunyi kejap Mc'D.. skg ni dah rmai balik. Dorg da berenti boikot ke, dah berjaya boikot dorg? Atau yahudi dah ditewaskn? Aku xnk jwb pape.. aku x boikot pn, aku cume boleh jarangkn mkn Mc'D.. tu je. Aku berbeza pdpt skit dlm hal boikot2 ni. Tp semoga DIA mengampunkn kite sume.
Di simpang empat, depan Mc'D inilah aku terpandang akak misteri. Siape die ni, memang aku x kenal. Tp die di tepi kereta wira yg aku agak miliknye, dan dikerumuni oleh jejaka dan jejakun ( boleh ke pkai istilah ni utk laki yg tue skit? ). Yg pasti agak rmai lelaki mengelilingi kete akak misteri ini. Sbnrnye akak ni mude lg, klu nk jd bini aku pn boleh. Tp masalahye, aku demand lg mude.. hehehehe. Adekah laki2 ini nk mengurat akak ni?? Aku perlahankn moto.
Ermm.. rupenye, 1 tyar dpn akak ni dah msuk dlm longkang. Die x perasan longkang tu wktu nk membelok ke kiri jln. Aku berenti.. menengok je. Sume pemude (ade la yg tue, mls nk sebut je) sedang memerah otak nk tolong akak ni. Aku.. menengok je. Masing-masing sepakat, nk angkat kete ni gune kudrat yg ramai2 tu.. smbil akak tu reverse kete tu. Dlm ati aku, bleh ke angkat.. kete tu berat. Akak tu pn berat gak kalu die dok dlm kete tu. Hu3... jahat plak mulut ni. Kne penampow karang klu die tau.
Aku.. menengok je? Kwg ajo la aku klu nengok je. Rmai laki2 kt situ sume tolong, aku yg berenti kt tepi nengok aje? Aku trun la tolong.. tah, ikhlas ke idak. Hahahaha..
Bile dorg kire je, masing2 tahan nafas angkat ngn sekuat2 ati.. Aku mase tu tahan nafas gak, tp pastu bru aku perasan kedudukan aku xbrape selesa. Jd aku mcm letak je tgn kt kete tu, x angkat pun. Sian org kt sebelah aku.. dah semangat da angkat tp tenaga die sorg, sbb aku xdpt nk angkt. Kete bergerak ke belakang skit, tp tayar msh x kuar.
Kemudian, pkcik (ini yg aku maksudkn x pemude ni) usha2 jap kedudukn kete tu. Die suruh akak tu kua, bia anak laki die reversekn kete tu. Pkcik tu arahkan kasi ubah sket kedudukn tayar depan kete tu. Dengan kiraan 1, 2, 3.. dgn kedudukan aku yg da stabil.. kami mengangkat dengan sepenuh ati. Anak pkcik tu pntas mereversekn kete.. dan DIA menolong hamba2-Nya.. naik jugak tayar tu dr longkang.
Dlm x smpai seminit, pemude2 td (kali ni betul pemude, psl pkcik tu x berganjak lagi) yg ramai dekat suploh org sume hilang, bergerak bawa hal msing2. Sorg pn x mintak upah. Klu ade yg mintak upah, aku mst tuntut bhgian aku. Hahaha.. ikhlas ke x? Ermm.. aku pkir, msti dorg ni ikhlas tolong akak tu. Pas sume ni berlalu, mesti dorg x ingat ape yg dorg buat ni. Mgkin ingat x ingat bile di akhirat kelak, bile amalan dipertontonkn balik. Mgkin amalan yg dorg rse sikit, xde bnde ni yg akn menolong dorg di akhirat kelak.. sape tau.
Aku.. menengok je? ahh.. xde mase la nk tgk. Dah dkt kol 12 mlm dah. Tp sempat aku usha pkcik tu sembang ngn akak tu. Pkcik, oi pkcik.. sembang xpe, jgn jual minyak ye. Sy yg mude ni pn xjual minyak. Inikan plak pkcik yg nk lebih2. Hehehe.
Sekadar bercerita.. salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe
Perincian artikel:
1) Aku kagum dengan segelintir daripada kite yang sanggup menolong org dlm kesusahan walaupun bukan saudara mara sendiri. Malah mereka langsung tidak berkepentingan dlm hal tersebut. Malah dalam cerita ini, ada di kalangan mereka bukan org malaysia, tp berganding bahu sama-sama menolong.

06 July, 2009

Pakcik MISTERI... Ape pakcik nk sebenarnye?

Hari Jumaat, 3 Julai… aku parking moto sebelah lori penjaja yg ade kt dpn masjid tu. Slalunye memang di situ ‘port’ pertama aku bile dtg masjid. Kt situ la biasenye aku menikmati keropok, pisang goreng sambil minum cendol atau air kelapa.


Cume hari ni ade sikit kelainan ler.. bile kt meja yg berbumbungkn payung besar tu ade sebesen rambutan. Cantik

tertarik menarik gak rambutan ni membuatkn aku lantas bertanye, ”Bleh amik ke rambutan ni?”


"boleh2” jawab akak tu sambil mencampakkan keropok dlm kuali panas tu.


Hehehe.. sungguh x malu diri daku bertnye. Ape boleh buat, rase nk mkn. Pas mkn sebijik dua, aku amik plak keropok dlm seringgit ngn air kelapa. Duk la melepak kt bawah payung sekangkang kera die punye lebar. Ngah aku dok menikmati kedinginan air kelape tu, aku terrr.. perasan ade sorg atuk ni dok berdiri kt sebelah aku. Pd mase yg same corong pembesar suara kt masjid dah bergema ngn laungan azan.


Pehalla pakcik ni berdiri kat sebelah aku ni? Die nk duduk ke? Pegi la beli makanan tu dulu kalu ye pn nk duduk. Nanti aku boleh la blah dr kerusi ni... Persoalan demi persoalan terlontar dlm benak fikiranku. Dlm mase same, aku senyum kt pkcik tu... die pn senyum balik. Jgn ngorat aku pkcik oii! Hehehe..


"Asal mane?” pkcik tu menegur aku. Bermula la sesi berdialog dengan Jin.. eh, pkcik.. maafkan penulis.


“kelantan”


“ohh.. Nik Aziz bagus. Die dah mcm peringkat wali2” kate pkcik tu.


Aku senyum je..


Kemudian pkcik tu terus memberi komentar... psl Nik Aziz, psl politik.. psl puak ni baik, psl puak ni jahat.. Aku? Mengiyakan smbil minum air kelapa. Pkcik tu pula terus berceramah dan berdiri tepi aku. Xphm aku.. Nk mkn keropok, pegi la beli.. Nk minum cendol ke, mintak la kt brader tu, byarla singgit. Ni berdiri kat tepi aku, berceramah plak.


Air aku pn dah abis. Khatib pn da start bace khutbah. Pkcik pn bce khutbah jg. Jd aku rase baik aku blah, n bg kerusi kt pkcik tu. Mgkin pas aku bg kerusi kt die, aku bleh minta izin blah dulu. Kalu layan kang, lame plak. Isu jd mkin panas je nanti.


“Kerusi.. pkcik” maksudnye, aku nk bg die duduk di kerusi, bkn ckp die tu kerusi. Pkcik tu tnpa berlengah terus duduk. Blom sempat aku nk ckp aku nk blah, pkcik tu mcm dah x hiraukn aku. Tgn die terus mencapai rambutan dlm besen. Skrg aku mcm dah terrr..phm dgn situasinye. Ptutla, die berdiri dr td, tnpa beli pape.. rupenya matlamat die nk mkn rambutan kt besen tu.


“Asal mane?” pkcik tu meneruskn perbualan dgn org di depannya, cara tegur yg hampir same bile berbual ngn aku. Aku pn menapak pergi.. Membiarkan pkcik misteri itu, berceloteh. Tp kali ni, x kosong sbb mulutnya sudah ade rambutan untuk dingomel.



Perincian artikel:

1) Mkn sebelum khutbah, berhenti sebelum pkcik tu dtg.

2) Umur adalah suatu kurniaan. Digunakan ke arah kebaikan.

3) Ilmu adalah suatu pencarian. Kesudahannya tiada pengakhiran. Ilmu membezakan diri kita dengan seorang yang lain. Walaupun berusia, tp jika perbuatan kita tidak menampakkan kita berilmu, samalah kita dengan kanak-kanak yg tidak tahu membaca dan menulis. Merengek jika hendakkan sesuatu dan ketawa jika gembira.

4) Secara dasarnye, pkcik td dinilai oleh penulis secara luaran dan pendapat penulis. Mgkin tujuan sebenarnya bukan untuk makan rambutan free. Walau bagaimanapun cerita ini ditulis dgn mengandaikan die mahu makan rambutan free supaya ada pengajaran yg boleh kite ambil. Anggaplah ini sekadar cerita rekaan berpandukan kejadian sebenar.


salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe