Followers

18 June, 2009

DIET dan makan free.. mana perlu pilih???

Aku nk diet... ITU NIAT AKU... Tu azam aku tuk minggu ni. Hehehe.. azam per minggu.. senang! xpyah nk tunggu taun depan.

Tapi aku akan mkn jugak.. kalu aku dpt mkn free. Itu niat aku. ITU NIAT AKU...

ISNIN,8hb JUN 2009
Pg isnin bermula, aku diarahkan terlibat dengan pendaftaran pelajar baru. Hari isnin hari pertama kerja dalam minggu ni. Kdg2 hari ini menentukan seronok atau x seronok kite keje sepanjang minggu tu. Kalu la kite dah rase malas keje pd hari isnin, maknanya hari-hari lain terase sangat panjang dan membosankan. Aku dtg pagi ni ngn semangat nk keje... bagus x aku? Bile aku smpai je, aku terus ke tingkat 1 di mana pendaftaran akan dijalankan. Waktu itu bru jam 8 pg dan pendaftaran sekitar jam 9 pg. Aku xmahu buang mase, nak tahu ape tugas yg sepatutnya aku lakukan jadi aku terus berjumpa staf nama Su.. org penting ni.
"Nanti dulu, kita sarapan dulu.. Lepas ni aku briefing," ujar Su.
Hehehe.. mkn free. Ini yg aku tunggu. Jgn kate yg aku x ikhlas.. aku ikhlas, aku ckp la aku ikhlas.. pdhal ikhlas x ikhlas kite Tuhan saje yg tahu. Terlepas aku daripada lapar atau mengeluarkan duit sdri tuk mkn.
Aku bertugas x lame, bos dah panggil aku trun. Nk aku jage opis katenye. Xde org. Mase tu, kat opis pn ade mknan yg di order tuk meeting. Berlebih plak. Aku amik kesempatan membedal nasi goreng sejuk dek aircond opis, sepinggan tuk tengahari. Hehehe.. blurp! Alhamdulillah. Mase ngah lepak kekenyangan tu, smpai plak berita, makanan tuk grup yg jage pendaftaran ade byk lebih. Menu die nasi tomato, nasi febret aku. Maka skali lg aku berkejaran ke sane, dengan niat mengelakkan pembaziran. Hu3~

SELASA, 9hb JUN 2009
Hari ini nmpaknya aku mgkin kelaparan.. Memandangkan tiada apa-apa function yg membolehkan wujudnya mkanan free. Hehehe.. aku x kisah pn. Memang niat aku, aku nak diet je klu xde mknan free. ITU NIAT AKU...
Tetbe menjelang tengahari aku dikejutkan ngn panggilan telefon oleh En Hassan, senior staf aku. "Jom mkn.."
"Eh, xnk la sy En Hassan.. Nk diet ni"
"Jomla.. bos ajak."
"Xnak la"
"Jomla, x seronok la nanti.."
"Errmm.. k"
Kesudahan cerita, En Hassan bayarkan makanan aku.. Mkn free lagi. Hehehe..

RABU, 10hb JUN 2009
Pg2 lagi aku da terima panggilan telefon. Kring3!! Daripada bos aku..
"Ko pegi mane2 x tgahari ni?" tnye bos kt corong telefon.
"X, kenape?" aku da berdebar-debar. Isk.. bos ni, ade ape plak ni. Suspen je..
"Ikut aku, kite g mkn sup kt kedai yg aku ckp semlm.."
Makan?? Errmm... x diet lg la aku. Nk tolak x brani. "Ermm.. Ok"
Sebelum tengahari tu, mate aku ngantuk giler. Da try tahan tapi tetap jugak nak terkatup. Aku pn lelap kejap, dan bila sedar tgk jam dah pkul 1. Mane bos ni? Biase da tepon da klu betul nk kuar. Ikut ati aku, aku nk wt bodo je.. Klu die nk ajak aku mkn, die la kene cari aku. Tp sbg org bwh ni, x senang duduk jugak klu da janji ngn bos. Aku pn bangun dr kerusi aku, terus berjalan ke opis bos.
Sampai je kt bilik bos, gelap je. Bos xde. Tetbe sorg staf menyapa aku, "Kt belakang ade nasi.." Mkn free la ini mcm. Mane boleh tolak. Da niat aku dr awl. Aku pn ke bilik perbincangan yg terletak di sudut belakang opis. Aii.. baik punye bos, die dah siap melantak dan ngah borak2. Dilupainya janji die ngn aku. Ermm, xpe.. biakn, sebab fokus aku pada nasi ayam. Uii.. lame x mkn~~

KHAMIS, 11hb JUN 2009
Hari ini pun same.. aku masih dapat mkn free. Same mcm semalam. Sbnrnya hari ni dan semlm punye jamuan tu khas untuk staf pendaftaran yang hari isnin tu. Dorg sibuk kemaskini borang pendaftaran kt bilik perbincangan. Jd mknan tu tuk org buat keje, tp biase la.. mst ade lebih.

JUMAAT, 12hb JUN 2009
Hari ini pun same mcm semalam.. aku masih dapat mkn free. Itulah yg aku agakkan pd mulenya dan memang betul. Hehehe...
Ape istimewa arini smp dpt mkn free? Arini, tempat aku keje menerima kunjungan org besar.. Istri PM kite, Datin rosma. Bile aku dgr je brite die nk dtg, memang aku dah agak dah yg mst ade jamuan untuk staf2 selepas majlis tu.
Nk djadikan cite bole plak jamuan tu x dibuat di dewan yg Datin Rosmah tu berucap. Dibuat plak kat bangunan yg 1 kilo jugak le naik moto. Isk... perbuatan ini seolah-olah mencabar org-org mcm aku yg nk mencari makanan free. Dgn kesungguhan aku pegi jugak ke sana wpun senior aku En Hassan dah surrender.. die blah awal, balik umah.
Tp kesungguhan aku berbaloi. Kesungguhan aku dibalas dgn lauk pauk yg enak dan meriah seolah-olah sdg menikmati buffet di hotel. Daging msk lemak dan ikan masak 3 rase yg menyelerakan, ditambah dengan rase masam kerabu mangga yg pasti mengiurkan. emm.. lazat skali.

SABTU, 13hb JUN 2009
Tiada lg dipikiran ku mknan free. Cukupla hari ini bermulanye aku mencari sendiri sesuap nasi untuk diisi ke dalam kantung perutku. Sebaik singgah ke kedai makan, aku menapaukan sbungkus gulai ayam dgn beberapa ketul ayam yg dihiris kecil. Hari ini aku ingin masak nasi. Beras yg dlm simpanan tong di rumah sewaku pn da mkin berbubuk. Baik ditanak sblm rosak semuanya. Smpai sahaja di rumah, aku terpandang seplastik makanan berpolistrin.
"Mana dapat?"
"Ade program debat. Aku tengok byk lebih, aku amik la." jelas kawanku yg dr td ralit bermain PS.
"Nasi ape? Aku amik sebungkus"
"Bariani.. amik je"

Maha Suci Dia..
Maha Pemurah Dia..
Maha Pemberi Rezeki Dia..

Tiadalah seekor burung yang meninggalkan sarangnya pada waktu pagi dengan keadaaan lapar melainkan pulang ke sarang pada petangnya dengan tembolok yang dipenuhi makanan.

Perincian artikel:
1) Dia memberi rezeki pada aku dengan cara yang aku tidak sangka-sangka.
2) Bersyukur adalah satu sifat yang perlu diamal sentiasa sama ada dalam keadaan bagaimana sekalipun. Sudah menjadi kewajaran bersyukur bila diberi nikmat.
salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

15 comments:

Raithab said...

patut la gemok!

Anonymous said...

erm..x yah la diet en zul....

Anonymous said...

sampai taun depan mesti x bergerak azam en zul tue hahaha
~suzy~

voltox said...

pertama sekali aku rasa ko takyah la bgtau isnin tu hari pertama kerja..tak perlu..

keduanya..aku tgk keintiman ko ngn bos semakin bercambah..menjadikan ko semakin dikagumi oleh masyarakat setempat

ketiganya..nape dia mudah je lupakn janji dia..ko kena nyanyi lagu aisyah ni..janji manismu..nyanyi depan dia..agar dia nangis..

lg satu betul la tu kata suzila..takyah la diet..sbb kegemukan ko menjadikan ko seorg yg cute..

aku mzke said...

disini sy melihat ade unsur2 cube menjatuhkan sy yg dilakukan oleh saudara voltox.
sy memaafkn voltox..
bg sy kritikan ini akan sy trime sbg positif.
suara voltox sedap mcm sharifah aini, mgkin lg sesuai tolong nyanyi lgu tuk sy. ape mcm voltox?

Anonymous said...

ini mmg kritikn yg membina dr ustaz Adib...
ptt diambil iktibar taw en zul..
en zul ngn bos da mcm belangkas yg x dpp di pisahkan hahahah...

aku mzke said...

voltox..
org senget sokong komen ko.
iyela,
dah dua2 senget.. mst la sepakat.
suruh kapel berdua xnak... malu2 kucing. Die taip komen depan aku, bile die blah baru aku taip komen ni. aku pn takut nk taip depan die. hehehe... jgn risau ar, die bkn ade mase nk bce blog aku.

voltox said...

kami ikhlas beri komen..

kami tak kuat dan kami tak besar..bila bekerjasama semua jadi mudah..itu lah ibaratnya komen2 kami yg membina ini..

ko untung ada bos yg suka ajak makan..walaupun dia lupa..anggap la itu kenangan manis bersama beliau..

aku mzke said...

tak gunaa...! ~(ayat yg biase naruto)

Anonymous said...

bila agaknya cita2 ko nk pkai singlet naik moto kt highway tercapai ek...............

Anonymous said...

ko ni.. jgn la ingatkn aku psl cite2 aku tu. yg pasti ianya akan tercapai bila sampai masenye.. mzke~

Anonymous said...

малолетнее порно фото видео http://free-3x.com/ смотреть порновидео малолеток онлаин free-3x.com/ молодая девушка видео [url=http://free-3x.com/]free-3x.com[/url]

Anonymous said...

miley cyrus nude [url=http://www.pyzam.com/profile/3311871]miley cyrus nude[/url] miley cyrus nude [url=http://educationorb.com/dias/user/view.php?id=3529&course=1]miley cyrus nude[/url]

Anonymous said...

der Ausgezeichnete Gedanke levitra bayer 20 levitra billig [url=http//t7-isis.org]cialis bestellen paypal[/url]

Anonymous said...

I apologise, but, in my opinion, you commit an error. I suggest it to discuss.