Followers

08 June, 2009

buka puase depan pengantin

Hari gembira bg akak aku.. hari gembira bg abg ipar aku.. dan hari gembira kpd sume ahli kuarga aku. Mjlis kawin yg sederhana, tp meriah. Biar pn xde sponsor dr mane2 agensi kerajaan atau swasta, namun sponsor tenaga dr makcik, pakcik, spupu2... huh, xleh dibyar wpun brape juta pn wang kt tgn.
Mate ni la yg menyaksikan pakcik dan makcik aku yg dah separuh abad, bersengkang mate smp ke pg.. memasak gulai kenduri. Suruh dorg rehat, jawabnya takpe.. biase ni. Bile sebut psl pkai catering lg baik, x pyh susah pyh.. jwb dorg.. ni urusan kuarga.. masak sdri lgi sedap. Tabik spring la kt dorg.
Mjlis yg julung2 kali ni diadakan, mklumla akak aku ni akak sulung, 1st kawin plak dlm kuarga. Aku pn tergerak ati tuk menyumbang jase.. wpun aku ni terkenal ngn pemalas dlm kuarga. Setelah perbincangan pendek tentang aturcara mjlis, maka mak aku ngn slamber wawanye melantik aku sbg pembace doa rasmi majlis. Maka aku dgn sukecitenye menerima cabaran itu.

Hahaha.. bkn senang nk bace doa kt dpn org ramai kalu x biase. Betol!!!

Aku trime pn sbb aku slalu gak dok bce doa ni. Klu x, mampus gak.. mau tolak menolak berlaku sehingga mengakibatkan kecederaan. Waktu dijanjikan tibe. Sume mate tertumpu pd pembace doa. Tp mane dia? dia? Aku la tu.. aku dok sembang kt dpn rumah plak ngn sorg atuk ni mase tu. Kecoh gak dorg pgil aku.. tp aku nk stop ckp ngn org tua ni pn susah, die tgh semangat cite psl kisah die dulu2.
Akhirnya aku diculik dr pakcik tu. Aku pn dgn lafaz Bismillah, mula menzahirkan bacaan doa. "Allahumaghfirlana, zunu bana.." lebih kurg.. kemudian aku truskn lagi bacaan doa itu. "Allahuma ahyina bil iman, wa amitna bil iman.." Masing2 org yg hadir termasuk kuarga belah laki2 yg dtg 11 buah kete, kusyuk mengaminkan doa.
Aku makin semangat berdoa. Dengan harapan spy doa aku ni, dimakbulkan dan diberkati, bersama keutuhan rumahtangga kakakku sepanjang hidupnya. Dlm kesibukan bibirku mengatur lafaz doa, "Allahummala.. kasumtu.." tersekat jap nafas. Aku tarik n bce lagi skali.. "Allahummala kasumtu.." isk.. mase ni dtg blank plak otak aku. Aku nk teruskn doa tu, tp aku mcm xtau tu doa ape.. bile sesuai bce dan ape mksud doa tu. Lame pkir, org plak dah mula bisik2 n tgk2 aku.. muke aku plak dah mkin ilang darah, peluh pn mcm meronta2 nk kuar dr liang roma aku.. jd nk elak malu, au ganti je ngan doa lain. FUUUh~ sempat lg pkir pnyelesaian tu. Mcm james bond plak aku ni.. pantas!
Selamat 1 msalah n aku xpkir paper pn lepas tu. Abis bacaan doa, aku teruskn rutin aku sbgai jung kaka bahasa kelantannya atau bentara kalu blah kedah ke? tah xpasti... smpai la suatu waktu sepupu aku dtg tergelak-gelak kat aku, "abang nk bace doa bka puase ye td depan pengantin??" HAH?! Iyela.. baru aku perasan.

Perincian artikel:
1) Saje je nk kongsikn sebahagian pengalaman yang jadi kt aku.
2) Pengajaran? tah ler... ade ke? pikirla
3) Mgkin kite bole kate, ilmu yg da lame kite blaja suatu ketika dulu, kemudian kite tinggalkan sebenarnya msh tersimpan dlm diri smpaila kite berusaha mengulangkaji n mengamalkannya balik. Sebaik amalan adalah sedikit tetapi berterusan. Aku memang x pernah nk ulangkaji hal doa bka pose ni... tunggu bln pose baru la terkial2 nk carik dan hafal balik.
4) Persediaan awal penting sama ade dr segi material atau mental. Aku da kantol dr segi mental bile gi sembang ngn pkcik tu pdhal da smpai mase bce doa. Dr segi material tu ade, tp aku x ckup mase, last minit prepared. Hehe.

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

5 comments:

voltox said...

nape ko tak buat kenduri tu kat stadium depan umah ko tu..

yg pasal ko pemalas tu tak perlu la umum kat orang..kami semua dah tau dah..

aku tau ko rajin berpuasa..sbb tu aku tak hairan ko dgn tak sengaja baca doa buka puasa..dah terbiasa la katakn..

cmne pn memang kena prepare..wpun baca doa tu nampak senang..tp kdg2 kena ada teks dia..takut bila depan org ramai (kita tak biasa keadaan tu) kita lupa doa2 yg kita hafal..

apa pn ingatan ko memang kuat la..sbb hafal doa buka puasa..hehehehe

Raithab said...

ko bila lagi nak kahwin..tak penting la kisah tu pada aku...

aku mzke said...

isk, ko ni.. akak aku dah kawen maknenye adiknya pn x lame lagi la. Tunggu je ar. Ko pn... dulu slalu je berkenan ngn awek yang aku berkenan mase kt UTM dulu.. kacau daun je!

Anonymous said...

hahaha....

itu yang best tu....
kenyataan yang cool shj tu...
jgn lupa jemput kawe deh.....

@Naimisa

aku mzke said...

naimisa, demo pun bkn mudo sgt jugok. Kawin la cepat! Bo mudo setaun jah.