Followers

08 June, 2009

bezanya LANGIT dan BUMI.. cuma RM1 SAHAJA!!!

Ramai org kt psraya Giat hari tu. Aku plak kena dtg sini semate-mate mencari sehelai bju warna ungu. Bukan kerana aku ni peminat kumpulan Ungu.. tapi nk merealisasikan keseragaman bju tuk kenduri kawin di belah pihak lelaki, abg ipar aku kt Penang.
"Isk, nape la dorg pilih baju ungu plak. Sebelom ni elok je nk pkai bju ijau, skg dah tukar ungu plak. Bkn senang nk cari bju ungu untuk lelaki macho mcm aku ni," ngomel aku sendirian.
Memang jd satu masalah besar gak nk mdptkn bju ungu yg sesuai. Jgn kate nk dpt design yg sesuai, nk cari yg kaler ungu pn susah. Ade la sehelai dua.. huuu~ tapi last-last dpt gak satu yg xbrape nk lawa, tp.. OK ler!
Dkt pntu kuar Giant tu, ade satu booth buku yg aku slalu jengok. Nk xnk skjap pn aku jenguk gak. Seronok tgk2 buku ni tmbah2 bile aku tau buku tu best tp aku x mampu nk beli. HUHUHU~~~
Skali ade plak komik 'Kartini' yg dilukis oleh Tembakau. Ni komik yg hit giler time aku kat U dlu. Memang syok lyn komik ni, sbb jln cite tu rse dekat je ngn aku yg sememangnye pnh dok hostel, cite die pn psl ksah cinta bdk hostel. Kisah cmne hero tu takel bdk junior, pastu dikejutkn ngn mcm2 hal n pbuatan bdk tu.. Korg carik la kt kedai. Best woo!
Dah namenye best, aku amik n 'serius talk' aku mesti beli gak. Dlu dlm mjalah, cite ni kuar episod2... aku plak x beli mjlah tu bln2. Skg dah di'compile' jd satu buku. Lg mudah. Harga RM6.90. Xde hal la sbb aku nk wt koleksi..
Sblum aku byr, smpat plak mate ni nengok buku kecik saiz poket, tajuk "Doa kesukaan Nabi Muhammad s.a.w". Aku pn belek2 la.. errm... menarik gak isi kandungan die. Nk je aku amik buku ni skali. Tp bile aku tgk je harga, mak aih!!! RM5.90.. bapak mahal, dah la saiz muat2 poket je. Nipis plak tu. Isk.. pkir 645 kali jugak nk beli buku mcm tu. Wat le harga RM 2.50 ke..
Aku tilik buku tu 2, 3 kali.. kendian aku tgk komik Tembakau yg aku dah pegang, tunggu bayar je. Satu buku.. bercorak ilmu. Satu buku.. komik, bacaan santai. Satu buku.. yg kalu aku bce, phm ke x pn pasti dpt pahala. Satu buku.. yg aku xpasti ape yg aku bleh dpt kecuali ketawa dan kepuasan.
Aku terdiam jap. Dlm ati, dah berlapis-lapis penilaian aku buat. Mcm ni ke aku nilai buku ni.. ngan harganye ke.. klu banding ngn komik ni, baru beza RM1. Bkn byk pn. Sedangkan kandungan die ngn komik ni, mcm langit dan bumi. Bodoh la aku kalu mcm ni penilaian aku buat!! Dek rase malu yg mula menyentuh sanubari aku.. aku amik dua-dua buku tu dan bayar.

Perincian artikel:
1) Buat penilaian yang betul dan benar. Berlandaskan iman dan akal yang waras.

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

4 comments:

voltox said...

ko gi giant hrtu ada terserempak ngn nobita takk..kalau jumpa sizuka kirim salam pada dia ye..

nasib la ko beli dua2..haha..

tp ko mmg macho la..PERFECT!!..hehehe

voltox

aku mzke said...

ko mcm minat sgt je doremon tu kan? pdhal ko tu peminat wonderpet.. ko pnah try jd ming ming kn?

Anonymous said...

2 la sifat manusia..kalo psl keseronkn duniawi tk pkir pnjg..kalo bnde2 akhirat 5 6 kali pkir

Anonymous said...

betolla.. aku pn xtau bile perangai aku nk berubah.. isk3~ mzke~