Followers

18 June, 2009

DIET dan makan free.. mana perlu pilih???

Aku nk diet... ITU NIAT AKU... Tu azam aku tuk minggu ni. Hehehe.. azam per minggu.. senang! xpyah nk tunggu taun depan.

Tapi aku akan mkn jugak.. kalu aku dpt mkn free. Itu niat aku. ITU NIAT AKU...

ISNIN,8hb JUN 2009
Pg isnin bermula, aku diarahkan terlibat dengan pendaftaran pelajar baru. Hari isnin hari pertama kerja dalam minggu ni. Kdg2 hari ini menentukan seronok atau x seronok kite keje sepanjang minggu tu. Kalu la kite dah rase malas keje pd hari isnin, maknanya hari-hari lain terase sangat panjang dan membosankan. Aku dtg pagi ni ngn semangat nk keje... bagus x aku? Bile aku smpai je, aku terus ke tingkat 1 di mana pendaftaran akan dijalankan. Waktu itu bru jam 8 pg dan pendaftaran sekitar jam 9 pg. Aku xmahu buang mase, nak tahu ape tugas yg sepatutnya aku lakukan jadi aku terus berjumpa staf nama Su.. org penting ni.
"Nanti dulu, kita sarapan dulu.. Lepas ni aku briefing," ujar Su.
Hehehe.. mkn free. Ini yg aku tunggu. Jgn kate yg aku x ikhlas.. aku ikhlas, aku ckp la aku ikhlas.. pdhal ikhlas x ikhlas kite Tuhan saje yg tahu. Terlepas aku daripada lapar atau mengeluarkan duit sdri tuk mkn.
Aku bertugas x lame, bos dah panggil aku trun. Nk aku jage opis katenye. Xde org. Mase tu, kat opis pn ade mknan yg di order tuk meeting. Berlebih plak. Aku amik kesempatan membedal nasi goreng sejuk dek aircond opis, sepinggan tuk tengahari. Hehehe.. blurp! Alhamdulillah. Mase ngah lepak kekenyangan tu, smpai plak berita, makanan tuk grup yg jage pendaftaran ade byk lebih. Menu die nasi tomato, nasi febret aku. Maka skali lg aku berkejaran ke sane, dengan niat mengelakkan pembaziran. Hu3~

SELASA, 9hb JUN 2009
Hari ini nmpaknya aku mgkin kelaparan.. Memandangkan tiada apa-apa function yg membolehkan wujudnya mkanan free. Hehehe.. aku x kisah pn. Memang niat aku, aku nak diet je klu xde mknan free. ITU NIAT AKU...
Tetbe menjelang tengahari aku dikejutkan ngn panggilan telefon oleh En Hassan, senior staf aku. "Jom mkn.."
"Eh, xnk la sy En Hassan.. Nk diet ni"
"Jomla.. bos ajak."
"Xnak la"
"Jomla, x seronok la nanti.."
"Errmm.. k"
Kesudahan cerita, En Hassan bayarkan makanan aku.. Mkn free lagi. Hehehe..

RABU, 10hb JUN 2009
Pg2 lagi aku da terima panggilan telefon. Kring3!! Daripada bos aku..
"Ko pegi mane2 x tgahari ni?" tnye bos kt corong telefon.
"X, kenape?" aku da berdebar-debar. Isk.. bos ni, ade ape plak ni. Suspen je..
"Ikut aku, kite g mkn sup kt kedai yg aku ckp semlm.."
Makan?? Errmm... x diet lg la aku. Nk tolak x brani. "Ermm.. Ok"
Sebelum tengahari tu, mate aku ngantuk giler. Da try tahan tapi tetap jugak nak terkatup. Aku pn lelap kejap, dan bila sedar tgk jam dah pkul 1. Mane bos ni? Biase da tepon da klu betul nk kuar. Ikut ati aku, aku nk wt bodo je.. Klu die nk ajak aku mkn, die la kene cari aku. Tp sbg org bwh ni, x senang duduk jugak klu da janji ngn bos. Aku pn bangun dr kerusi aku, terus berjalan ke opis bos.
Sampai je kt bilik bos, gelap je. Bos xde. Tetbe sorg staf menyapa aku, "Kt belakang ade nasi.." Mkn free la ini mcm. Mane boleh tolak. Da niat aku dr awl. Aku pn ke bilik perbincangan yg terletak di sudut belakang opis. Aii.. baik punye bos, die dah siap melantak dan ngah borak2. Dilupainya janji die ngn aku. Ermm, xpe.. biakn, sebab fokus aku pada nasi ayam. Uii.. lame x mkn~~

KHAMIS, 11hb JUN 2009
Hari ini pun same.. aku masih dapat mkn free. Same mcm semalam. Sbnrnya hari ni dan semlm punye jamuan tu khas untuk staf pendaftaran yang hari isnin tu. Dorg sibuk kemaskini borang pendaftaran kt bilik perbincangan. Jd mknan tu tuk org buat keje, tp biase la.. mst ade lebih.

JUMAAT, 12hb JUN 2009
Hari ini pun same mcm semalam.. aku masih dapat mkn free. Itulah yg aku agakkan pd mulenya dan memang betul. Hehehe...
Ape istimewa arini smp dpt mkn free? Arini, tempat aku keje menerima kunjungan org besar.. Istri PM kite, Datin rosma. Bile aku dgr je brite die nk dtg, memang aku dah agak dah yg mst ade jamuan untuk staf2 selepas majlis tu.
Nk djadikan cite bole plak jamuan tu x dibuat di dewan yg Datin Rosmah tu berucap. Dibuat plak kat bangunan yg 1 kilo jugak le naik moto. Isk... perbuatan ini seolah-olah mencabar org-org mcm aku yg nk mencari makanan free. Dgn kesungguhan aku pegi jugak ke sana wpun senior aku En Hassan dah surrender.. die blah awal, balik umah.
Tp kesungguhan aku berbaloi. Kesungguhan aku dibalas dgn lauk pauk yg enak dan meriah seolah-olah sdg menikmati buffet di hotel. Daging msk lemak dan ikan masak 3 rase yg menyelerakan, ditambah dengan rase masam kerabu mangga yg pasti mengiurkan. emm.. lazat skali.

SABTU, 13hb JUN 2009
Tiada lg dipikiran ku mknan free. Cukupla hari ini bermulanye aku mencari sendiri sesuap nasi untuk diisi ke dalam kantung perutku. Sebaik singgah ke kedai makan, aku menapaukan sbungkus gulai ayam dgn beberapa ketul ayam yg dihiris kecil. Hari ini aku ingin masak nasi. Beras yg dlm simpanan tong di rumah sewaku pn da mkin berbubuk. Baik ditanak sblm rosak semuanya. Smpai sahaja di rumah, aku terpandang seplastik makanan berpolistrin.
"Mana dapat?"
"Ade program debat. Aku tengok byk lebih, aku amik la." jelas kawanku yg dr td ralit bermain PS.
"Nasi ape? Aku amik sebungkus"
"Bariani.. amik je"

Maha Suci Dia..
Maha Pemurah Dia..
Maha Pemberi Rezeki Dia..

Tiadalah seekor burung yang meninggalkan sarangnya pada waktu pagi dengan keadaaan lapar melainkan pulang ke sarang pada petangnya dengan tembolok yang dipenuhi makanan.

Perincian artikel:
1) Dia memberi rezeki pada aku dengan cara yang aku tidak sangka-sangka.
2) Bersyukur adalah satu sifat yang perlu diamal sentiasa sama ada dalam keadaan bagaimana sekalipun. Sudah menjadi kewajaran bersyukur bila diberi nikmat.
salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

11 June, 2009

RUMAH BARU itu....

Haih~ Best betul mkn ni.
Lagi best bile org yg bw aku gi mkn, siap belanja plak tu. Alhamdulillah, rezeki.. Dan mudah-mudahan DIA tambahkn lg rezeki kpd org yg berbuat baik pd aku ni. Insya-Allah.

Tengahari tu, antara kol 1 hingga 2... kami bertiga, Bos, senior staf dan aku.. bersama-sama dalam 1 kereta, bos drive.. ke kedai makan tuk menjamu selera di kedai yang agak familiar ngn bos. Awl2 lg aku dah sound senior aku, aku xde duit n x sempat amik kt bank.. tp die ckp, xpe! Sah-sah la die payung aku. Hehehe.. En Hassan name die.. Bia aku interframe sket org baik mcm die ni. Yg aku plak.. abis program diet sihat. Aku melantak jugak. Nasi ayam pedas, campur gulai tempoyak sket dengan kacang botol. Minum teh ais je... tp tambah ngan cendol semangkuk. Muahahaha.

Abis je mkn, tgk jam mase pn byk lagi. Tetibe je bos mengajak kitorg gi melawat umah barunya yg masih tengah bikin. Dekat je ngn tempat keje kitorg.. Aku ingat pasni kalu die dah dok kt situ, malas bawa kete sendiri gi keje, die buleh tumpang je bas yg bawa msuk plajar kt situ. Tp kene menunggu same2 ngn plajar tu la. Ehehe..

Umah tu agak besar la bg aku. Pandai gak bos ni pilih umah. 2 tingkat plak tu. Hampir 75% siap la kalu ikutkan perkiraan kasar ilmu statistik aku. Bilik ade 3 kt atas dan 1 kt bwh. Master bedroom gedabak besar. Buleh la parking kete kt dlm tu.. hahaha melebih2 plak huraian aku. Aku pn amik kesempatan mengusya-usya umah tu, karang tuan die dah dok.. xde nye lagi peluang nk merayau-rayau. Xgitu bos?

Sedang syok tengok2 tu.. cis!! bleh plak ade manusia mane la buang NAJIS kt situ. Bertompok-tompok dan bnyk tempat plak. Kt bilik mandi bwh ade, kt blik mandi dan bilik atas pn ade. BIADAP betol la manusia ni. Aku agak ni sume keje buruh la. Tergamak betol la dorg. Bos aku dah MAKI-MAKI dah bile die perasan najis tu. Aku da perasan lame dah, tp bos lambat plak. Mungkin syok tengok atas bawah umah baru die.

Sbenarnya bnde mcm tu biase je kt umah2 yg ngah bikin. (Aku baru tau je). Umah tu nanti akan dibersihkan balik. Dorg selamber buang najis atas lantai sebab mangkuk tandas n paip pn blom ade. Tp aku tetap kate dorg x ptut ar wt mcm tu. Bknnye susah carik tndas. Kucing pn pndai gali lubang nk berak. Ni manusia. Berak cmtu je atas lntai??

Perincian Artikel:
1) Bertanggungjawab la dengan apa yg kite lakukan. Walaupun rumah itu akan dibersihkan, tetapi bukan hak untuk mengotorkan rumah yg diamanahkan oleh pemilik untuk disiapkan.
2) MAKI-MAKI tu bkn perkataan Jepun.. yg jepun tu Tempayaki kalu x silap.
salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

08 June, 2009

buka puase depan pengantin

Hari gembira bg akak aku.. hari gembira bg abg ipar aku.. dan hari gembira kpd sume ahli kuarga aku. Mjlis kawin yg sederhana, tp meriah. Biar pn xde sponsor dr mane2 agensi kerajaan atau swasta, namun sponsor tenaga dr makcik, pakcik, spupu2... huh, xleh dibyar wpun brape juta pn wang kt tgn.
Mate ni la yg menyaksikan pakcik dan makcik aku yg dah separuh abad, bersengkang mate smp ke pg.. memasak gulai kenduri. Suruh dorg rehat, jawabnya takpe.. biase ni. Bile sebut psl pkai catering lg baik, x pyh susah pyh.. jwb dorg.. ni urusan kuarga.. masak sdri lgi sedap. Tabik spring la kt dorg.
Mjlis yg julung2 kali ni diadakan, mklumla akak aku ni akak sulung, 1st kawin plak dlm kuarga. Aku pn tergerak ati tuk menyumbang jase.. wpun aku ni terkenal ngn pemalas dlm kuarga. Setelah perbincangan pendek tentang aturcara mjlis, maka mak aku ngn slamber wawanye melantik aku sbg pembace doa rasmi majlis. Maka aku dgn sukecitenye menerima cabaran itu.

Hahaha.. bkn senang nk bace doa kt dpn org ramai kalu x biase. Betol!!!

Aku trime pn sbb aku slalu gak dok bce doa ni. Klu x, mampus gak.. mau tolak menolak berlaku sehingga mengakibatkan kecederaan. Waktu dijanjikan tibe. Sume mate tertumpu pd pembace doa. Tp mane dia? dia? Aku la tu.. aku dok sembang kt dpn rumah plak ngn sorg atuk ni mase tu. Kecoh gak dorg pgil aku.. tp aku nk stop ckp ngn org tua ni pn susah, die tgh semangat cite psl kisah die dulu2.
Akhirnya aku diculik dr pakcik tu. Aku pn dgn lafaz Bismillah, mula menzahirkan bacaan doa. "Allahumaghfirlana, zunu bana.." lebih kurg.. kemudian aku truskn lagi bacaan doa itu. "Allahuma ahyina bil iman, wa amitna bil iman.." Masing2 org yg hadir termasuk kuarga belah laki2 yg dtg 11 buah kete, kusyuk mengaminkan doa.
Aku makin semangat berdoa. Dengan harapan spy doa aku ni, dimakbulkan dan diberkati, bersama keutuhan rumahtangga kakakku sepanjang hidupnya. Dlm kesibukan bibirku mengatur lafaz doa, "Allahummala.. kasumtu.." tersekat jap nafas. Aku tarik n bce lagi skali.. "Allahummala kasumtu.." isk.. mase ni dtg blank plak otak aku. Aku nk teruskn doa tu, tp aku mcm xtau tu doa ape.. bile sesuai bce dan ape mksud doa tu. Lame pkir, org plak dah mula bisik2 n tgk2 aku.. muke aku plak dah mkin ilang darah, peluh pn mcm meronta2 nk kuar dr liang roma aku.. jd nk elak malu, au ganti je ngan doa lain. FUUUh~ sempat lg pkir pnyelesaian tu. Mcm james bond plak aku ni.. pantas!
Selamat 1 msalah n aku xpkir paper pn lepas tu. Abis bacaan doa, aku teruskn rutin aku sbgai jung kaka bahasa kelantannya atau bentara kalu blah kedah ke? tah xpasti... smpai la suatu waktu sepupu aku dtg tergelak-gelak kat aku, "abang nk bace doa bka puase ye td depan pengantin??" HAH?! Iyela.. baru aku perasan.

Perincian artikel:
1) Saje je nk kongsikn sebahagian pengalaman yang jadi kt aku.
2) Pengajaran? tah ler... ade ke? pikirla
3) Mgkin kite bole kate, ilmu yg da lame kite blaja suatu ketika dulu, kemudian kite tinggalkan sebenarnya msh tersimpan dlm diri smpaila kite berusaha mengulangkaji n mengamalkannya balik. Sebaik amalan adalah sedikit tetapi berterusan. Aku memang x pernah nk ulangkaji hal doa bka pose ni... tunggu bln pose baru la terkial2 nk carik dan hafal balik.
4) Persediaan awal penting sama ade dr segi material atau mental. Aku da kantol dr segi mental bile gi sembang ngn pkcik tu pdhal da smpai mase bce doa. Dr segi material tu ade, tp aku x ckup mase, last minit prepared. Hehe.

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

bezanya LANGIT dan BUMI.. cuma RM1 SAHAJA!!!

Ramai org kt psraya Giat hari tu. Aku plak kena dtg sini semate-mate mencari sehelai bju warna ungu. Bukan kerana aku ni peminat kumpulan Ungu.. tapi nk merealisasikan keseragaman bju tuk kenduri kawin di belah pihak lelaki, abg ipar aku kt Penang.
"Isk, nape la dorg pilih baju ungu plak. Sebelom ni elok je nk pkai bju ijau, skg dah tukar ungu plak. Bkn senang nk cari bju ungu untuk lelaki macho mcm aku ni," ngomel aku sendirian.
Memang jd satu masalah besar gak nk mdptkn bju ungu yg sesuai. Jgn kate nk dpt design yg sesuai, nk cari yg kaler ungu pn susah. Ade la sehelai dua.. huuu~ tapi last-last dpt gak satu yg xbrape nk lawa, tp.. OK ler!
Dkt pntu kuar Giant tu, ade satu booth buku yg aku slalu jengok. Nk xnk skjap pn aku jenguk gak. Seronok tgk2 buku ni tmbah2 bile aku tau buku tu best tp aku x mampu nk beli. HUHUHU~~~
Skali ade plak komik 'Kartini' yg dilukis oleh Tembakau. Ni komik yg hit giler time aku kat U dlu. Memang syok lyn komik ni, sbb jln cite tu rse dekat je ngn aku yg sememangnye pnh dok hostel, cite die pn psl ksah cinta bdk hostel. Kisah cmne hero tu takel bdk junior, pastu dikejutkn ngn mcm2 hal n pbuatan bdk tu.. Korg carik la kt kedai. Best woo!
Dah namenye best, aku amik n 'serius talk' aku mesti beli gak. Dlu dlm mjalah, cite ni kuar episod2... aku plak x beli mjlah tu bln2. Skg dah di'compile' jd satu buku. Lg mudah. Harga RM6.90. Xde hal la sbb aku nk wt koleksi..
Sblum aku byr, smpat plak mate ni nengok buku kecik saiz poket, tajuk "Doa kesukaan Nabi Muhammad s.a.w". Aku pn belek2 la.. errm... menarik gak isi kandungan die. Nk je aku amik buku ni skali. Tp bile aku tgk je harga, mak aih!!! RM5.90.. bapak mahal, dah la saiz muat2 poket je. Nipis plak tu. Isk.. pkir 645 kali jugak nk beli buku mcm tu. Wat le harga RM 2.50 ke..
Aku tilik buku tu 2, 3 kali.. kendian aku tgk komik Tembakau yg aku dah pegang, tunggu bayar je. Satu buku.. bercorak ilmu. Satu buku.. komik, bacaan santai. Satu buku.. yg kalu aku bce, phm ke x pn pasti dpt pahala. Satu buku.. yg aku xpasti ape yg aku bleh dpt kecuali ketawa dan kepuasan.
Aku terdiam jap. Dlm ati, dah berlapis-lapis penilaian aku buat. Mcm ni ke aku nilai buku ni.. ngan harganye ke.. klu banding ngn komik ni, baru beza RM1. Bkn byk pn. Sedangkan kandungan die ngn komik ni, mcm langit dan bumi. Bodoh la aku kalu mcm ni penilaian aku buat!! Dek rase malu yg mula menyentuh sanubari aku.. aku amik dua-dua buku tu dan bayar.

Perincian artikel:
1) Buat penilaian yang betul dan benar. Berlandaskan iman dan akal yang waras.

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

04 June, 2009

jalan cerita PERFECT!

Slalu aku dok komplen je psl cite kt tv.. kt wayang.. terutama skali cite melayu. Yg x abis-abis meniru idea cite org lain.. ataupun ngn jln cite yg senang2 kite da bleh agak da scene demi scene die. Starting pn da tau sampai ke ending. Percaya la ckp aku, korang pn mst penah lalu situasi same mcm aku rase bile tgk cite melayu ni.
Dulu kite dikejutkn ngn fenomena telenovela spain, ngn jln cite korporat.. berebut harta.. anak yg dok tertukar-tukar mak bapak. Orang filem kite pn sibuk la wt cite gitu jugak.. smp kalu tgk lakonan rosyam tu, dah brape kali dah bertukar ayah. Kejap xleh kawin sebab adik bradik, kejap boleh plak. hahaha.. kite sbg penonton.. tipah tertipu bang!
Skg ni bile indon buat cite hidayah, kite pn sibuk gak. Jgn kate cite je, tudung indon pn dah melekat kt pale pelakon kite tu. Muahaha.. Bosan patik.
Ok.. satu cite yg nk dikongsikn... Hayati ye~
Gruurrrr!... Gruuurrr!!! Bunyi yg menyinggah lubang telinga aku. Bunyi seakan lori menurunkan sebukit kerikil untuk kerja-kerja pembinaan. "Bunyi kapal terbang yang terbang rendah, memang slalu macam tu" getus ibuku. Aku masih yakin dengan anggapanku, bunyi kerikil yang bergolek-golek jatuh dari lori. Aku masih mundar mandir di dapur mencari apa-apa yang boleh dimakan sebagai sarapan. Jam sekitar 9.15 pagi dan dapur itu berkeadaan kucar kacir sekali.
"Whoah, STADIUM RUNTUH!!" laung adikku dari luar rumah.
Selebihnya kalian sendiri tahu, setelah melihat laporan di kaca tv dan membaca di dada akhbar.
Citenye, tiade yg mati. Bersyukurla.. Mari kite lihat di sebalik cite.. Menyingkap cite di dalam cite. Citenye sehari sebelum, kuarga aku ade kenduri kawin. Jika stadium itu runtuh awal sehari, maka ganggu la majlis kawin tu sebab jalan dekat umah aku jadi sesak ngn org ramai nk ke tempat tu.. nk tgk je pdhal.. bkn nk tolong. Maklumla umah tepi stadium.
Citenye lg, member aku dtg ke Universiti Malaysia Terengganu tuk sukan staf IPTA. Smpai kol 6 pg lg, tp ade mslah sikit x dpt masuk asrama. Dlm kol 8.30 pg bru dpt masuk bilik, dpt baring2.. Kalau la dorg dpt masuk awl, dapat tdo skejap, mgkin pg tu dorg da bangun dan dah gerak ke stadium tuk tgk2 tempat latihan. Mase tu plak runtuh... huhu.
Citenye lg, bumbung tu runtuh pg, wktu xde sape2 lg kt stadium kecuali tukang cleaner n pak gad. Sedangkn stadium tu gak jd tempat acara sukan staf IPTA yg bermula petang tu dah boleh start training kt situ.
Citenye lg, bumbung tu runtuh 2 hari sebelum majlis sambutan hari pertabalan agong Sultan Mizan, sultan ganu kite yg buat kt situ. HUHU.. bayangkan kalu runtuh time org dok sambut tu.. ngn sultan2 la... Daulatnye Sultan Melayu ni. DIA selamatkan raja kite.
Mase dan ketika runtuhnya bumbung stadium.. PERFECTnya sebuah jalan cerita yang dikarang oleh-Nya.
Dan, citenye lagi, peniaga-peniaga sosej dan fishball sempat bukak gerai utk org yg dtg tgk n utk polis, bomba n jpa. Hehe..
Perincian Artikel:
1) Semua yg ditakdirkan ada hikmahnya.
2) Dalam suatu musibah ada rahsia kemurahan DIA pada kita. Tengoklah macam mana peniaga masih mampu mendapat rezki dari kejadian itu.
salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe