Followers

05 April, 2009

Amik x amik?.. Kalau la aku amik die!

Antara tugas yg aku rase bkn tugas aku adalah.. amik sain org. Sain bkn sains.. Bkn gak sian.. memang sain dan aku x salah eja!!



"Ko pegi amik sain die, cpt sket tau... Nk cpt, nk bw masuk meting"



Senang je die pnye arahan. Aku pn x bntah sbb aku pn ske gak mengular ni.. Mls gak dok lame2 opis, kang ade je bnde xkene, bos bising n mrah aku plak. Aku amik je fail kunen yg ade dokumen nk disain tu.. terus je aku tuju mto aku.



Maka meliuk lintuk la aku ngn mto time amik lab tu.. eh salah, amik lap. Hehe.. mentang2 la aku keje dlm lab.. tsalah taip plak.



Smpai je kt bangunan di tuju tu.. dri jauh aku perasan ade sorg mamat tu bjalan. Aku bajet, die ni mst pegawai ni. Die pkai baju batik. Muke serius sket. Wpun bdk suruhan pn kne pkai batik ari khamis ni, tp pasal muke die serius, aku agak ni mst pegawai ni. Dan aku agak die mesti nk tju bangunan yg sama sbb situ je sebijik bagunan yg ade.



Terlintas la nk buat baik. Nk pulak aku amik mamat tu ngn moto aku. Tp wpun dlm ati dah terlintas mcm tu tp tgn ngn kaki ni x bertindak seiring. Rilek je tgn pulas minyak dan kaki x tekan brek. Maka moto aku da tpacak kt tempat parking seadanya.



Mamat tu? LAntak la die, jalan je la bkn jauh pn. Aku terus pegi ke pejabat nak amik sain. Aku ngn penuh cepat, cekap dan mesra datang, alih2 pegawai yang aku nk amik sain gi meting plak. SU die ckp die xde, dan mintak aku tgalkan dokumen tu plak. Nanti 1 keje plak aku nk kene dtg lg skali kt bangunan tu nk amik dokumen tu balik. Isk3.. Ini btol2 mengganggu aku pny pertimbangan.



Aku xde pilihan, skali aku pn serahkn jgak dokumen tu kt SU die. Aku nk gerak balik.. Dan2 time tu, pegawai tu dtg. Aku hepi balik. Keje aku akan lebih senang. Cuma yg x senangnya... pegawai yg aku nk amik sain tu rupenya mamat yg aku xjadi amik tu.



Huhu.. DIA nk tunjuk kt aku.



Kalu la awl2 lg aku amik mamat tu, ajak dtg bngunan, mst senang2 aku dpt sain tu dan paling penting, pegawai tu mst pandgn die kt aku OK... n senang la aku berurusan ngn die akn dtg. Malah mgkin die akn wt aku kwn die smp mati.



Perincian artikel:

1. Kalau rase nk buat kebaikan dan kebajikan, segerakanlah dan jangan tangguh.

2. Ada hikmah dan balasan yang baik ke atas kebaikan yang kita lakukan. Cuma lakukan dengan ikhlas tanpa mengharap balasan.



salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe