Followers

23 March, 2009

Burung itu berlari..

Kebiasaan pagi aku bermula di atas motorsikal sewaktu aku mula memacu ke tempat kerja. Jika waktu untuk aku punch in masih banyak, maka aku perlahankan pulasan picu minyak. Jika waktunya suntuk, maka kupercepatkan. Dan waktu itu, pasti buntutku melambung-lambung bila tayar motorsikal melanggar sahaja rintangan bonggol di jalanan.




Setiap pagi juga begitu. Hanya berbeza bila di hujung minggu. Lain-lainnya, tetap sama.. pagiku bermula di atas motorsikal.



Di kesempatan itulah, biasanya aku mengambil peluang menikmati sejuk pagi. Makin laju motorsikal kupacu.. Makin deras dan sejuk terjahan angin ke mukaku. Biasanya, aku mengurangkan kelajuan sekitar 40 km per jam saja. Di situ, aku bisa menikmati sejuknya pagi dan indahnya alam.




Seringkali burung si gembala kerbau melintas terbang. Riang dan bebas. Sehingga aku kagum dan mahu bebas sepertinya.




"Best betol jd burung.. Takde nak pikir masalah. Terbang je.."




Si burung tadi mula turun ke tanah. Kali ini tidak lagi terbang, bahkan melompat dan seakan-akan berlari sewaktu motorsikalku lalu hampir padanya. Aku terdiam dan dalam hati berkata, "Terbang la burung.. kau boleh terbang, mengapa tak terbang??"




Seolah tiada terkesan dengan bicara hatiku. Dan memang burung itu tidak mendengarnya. Asyik sekali burung si gembala kerbau melangkah. Setapak dan setapak. Kemudian datang kawannya. Kemudian sama seiring, menapak selangkah demi selangkah.


Makhluk Tuhan yang berkepak itu tidak lagi menggunakan kepaknya. Bahkan mereka seronok berkaki, berjalan dan berlari. OH.. MENGAPA BURUNG YANG BERKEPAK MASIH MENGGUNAKAN KAKI, SEDANG AKU YANG BERKAKI INGIN BERKEPAK DAN TERBANG KE UDARA.. ADAKAH AKU TIDAK BERSYUKUR?


Perincian artikel:

1. Kita manusia sebaik-baik makhluk. Jadi janganlah terfikir untuk menjadi makhluk lain hanya kerana kita tengok kehidupan mereka lebih baik daripada kita.

2. Belajar bersyukur dengan apa yang kita ada dan gunakanlah ke jalan yang betul.



Jangan lupa untuk bace artikel Sambung cerita...

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

09 March, 2009

Sambung cerita ini...

Kali ni, aku nk para pembaca blog ni sambung citer yg aku tulis ni.. Letakkan je smbungan cite tu kt ruangan komen.. Cite yg aku tulis ni adalah kisah benar. Jd aku akan dedahkan kesudahan sebenar cite ni nanti.

Selain kekreativitian korg, para pembaca.. aku juga nk melihat andaian korg mengenai kesudahan cite ni. Saje.. nk buat mcm kajian sket.. Haha, bkn utk penyelidikan pape pun cume untuk kepuasan diri aku je. :-)

Cite bermula bila jiran Cina kt sebelah umah aku ni mula pelihara sekow anjing. Err.. jap, try ingat balik. Sekow ke dua? Tah, sekow je kot.. Bile da name anjing, memang la keje full time die adalah mnyalak org yg lalu depan umah tu. Walaupun aku adalah jiran yg baik, tp tetap x terkecuali kena salak.

Dalam banyak2 mangsa kene salak ni, adalah seorang budak rempit.. tp die rempit ngn basikal je. Keje part time bdk ni n geng die dlm 2, 3 org lagi adalah lalu depan umah anjing tu, dan baling batu kt anjing yg full time menyalak tu. Aku rase xpatut la bdk tu buat mcm tu kan, walaupun anjing tu binatang haram, tp kite x disuruh seksa die. Tp bdk2 tu seronok betol wat mcm tu.

Suatu petang yang tenang, bdk2 yg slalu dok kacau anjing tu melepak di padang. Padang tu pulak betol2 depan umah anjing. Dorg lepak sambil tengok org bermain bola. Kt umah anjing tu pulak, Tuan anjing ngah ambil kesempatan main2 ngn anjing kesayangan die. Kebetulan mase tu, sedare die dtg ke umah. Sedare die park kete depan umah, turun kete n buka 'gate' tuk masuk. Dan2 time gate terbuka aje, anjing tu terus berlari laju ke padang. Sasarannya.. bdk rempit tu!!!

Anjing tu kejar bdk rempit tu kt pdg. Tuan anjing tu kt belakang anjing, berlari jugak.. cuba nk tangkap tali anjingnye. Namun, kelajuan anjing itu bkn tandingan. Tak dapat jek... Bdk rempit tu lari ketakutan n nk selamatkn diri. Org2 yg tdnye dok tendang2 bola, mula berhenti. Masing2 tergamam. Nak tolong pun, takut sentuh anjing.. takut kene samak, xbiase buat n x ingat care samak yg betul. Hehe.. ade ke.. Mst la takut kene gigit.

Dengan skali lompatan, anjing tu bjaya gigit poket belakang sluar jeans bdk rempit tu. Terkoyak. Klu x terkoyak, maunya anjing tu tergantung kt bontot bdk tu. Tuan anjing dah mengah2 tp masih dok berlari nk tangkap anjing die.. bdk rempit lari lintang pukang sambil jeling2 belakang tengok2 kalu anjing tu dah dekat.. Org yg main bola semua lari ke tepi mengelak daripada mereka.. anjing tu? kejar la...

Bagaimana kesudahannya?
Adakah budak tersebut selamat?

Oleh kerana ni kisah benar, aku bgtau la.. budak tu selamat. Skg korg sambung kesudahan die.. Mcm mane bdk tu boleh selamat?!!



salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe