Followers

09 February, 2009

50.. 50?

Dah tamat pn undian yg aku wt kt blog ni. Sbnrnye aku sje buat je. Hakikatnya, sma ade org undi atau x.. xde memberi kesan pd realiti sbnrnya yg sedang blaku di skitar kite ni.

Akhirnya.. keputusan rasmi, 50-50 dgn bilangan undi 6. huhu.. nmpk sgt blog ni x popular n x diminati.

:-)

OK.. Lupekn je psl blog ni diminati atau x.. Jwpn undi bgtau yg rmai yg x semyg psl malas n mak bapak x tahu semyg. Betol ke? Betol atau x, xkisah la. Bkn tu yg penting!

Aku tgk msalah semyg ni memg 1 msalah BESAR yg diKECILkan.

Umo 1 taun, 2 taun.. X semyg! "Memg la dorg nk bdiri pn x mampu, nk suruh semyg hapenye."
Umo 4 taun, 5 taun.. X semyg! "Kecik lagi.." xpe la, tp elok gak klu dah ajar hafal fatihah slow2.
Umo 7 taun, 8 taun.. X semyg! "Kecik lagi.." kecik lg?? yeke.. bkn ni umo yg sesuai ajar semyg ke?
Umo 10 taun.. X semyg! "Ermm.." ermm ape?? xpukul ke kalau x semyg?
Umo 15 taun, 17 taun.. X semyg! "Da suruh da, dorg kate nanti dorg buat" Bile tu?
Umo 28 taun, 30 taun.. X semyg! "hal masing2" Nk tengok je ke?
Umo 60... X semyg! "Ade ke?" Maunye xde?

Sembahyang itu asalnya 50,
Ditimbangtara dan dirundingcara menjadi 5,
Ganjaran sama dengan asalnya,
Hikmah kebijaksanaan dia s.a.w. dan pemurahnya DIA S.W.T.

Semyg memg simple.. tp berat. Berat pd yg kurg iman. Berat pd yg x kusyuk. Xperlu seru utk semyg. Sbb WAJIB adalah hukumnya. Berani langgar hukum? Sendiri kne tanggung..

Buat baik, berpada2.. baik pd manusia, x smesti baik pd DIA.
Byknye amalan baik kite, tergantung xdiKIRA..
Knape? Bila dilihat semyg kite tiade.
Maka, syurgakah kite..
Bila amalan kate, "Kamu di neraka!"

Perincian artikel:
1. Sembahyang krn Allah.
2. Sembahyang adalah amalan yang akan dikira dulu... bukan amalan kita yang suka belanja kawan.
3. Berusaha memperbaiki sembahyang. Dan mengajak orang lain sembahyang sama.
4. Kepincangan dalam hidup kita dan dalam dunia kita, hanya kerana kita sudah mula melalaikan sembahyang.
5. Aku menulis di sini untuk ingatan diri aku sendiri. ... ;'-(

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

Jangan biarkan tidak bertopup!!

Nilainya mcm2.. ade rm5, ade rm10 dan ade rm30.
Kadnya jg mcm2.. design lawa n trademark msg2. Nk msuk terus pn bole, cume kne la ingat no tu, nk kne tulis kt buku ngn jumlahny skali.

Kite nk tpup ke xnk ke tpulang la pd kite. Nk tpup brape, nk tpup care mane.. kad ke msuk terus ke.. xjd hal la. Nk best skit, tpup la byk2.. kite pn bleh sms rmai org, bleh call lame2 sket. Xde nk risau tputus bile ngah ckp.

Klu xnk tpup lg.. xde duit lg.. pn xpe. Ade tempoh dia.. dulu tpup rm30.. bleh la tmpoh sbulan. tpup rm10, bleh la tmpoh seminggu. rm5 plak tempoh dlm 2 ari gtu.. klu dah x tpup, bleh time sms n call lg smp la 3 bln.. klu dah lebih tu, no kite da x valid la.. tp syrikat telco tu msih ade, kite msh bole g kdai, beli no baru. Klu nk no celcom, amik la x pac ke.. klu nk no maxis, amik la hotlink.. klu nk digi pn bole.

Hubungn kite dngan syarikat Telco.. selagi kite tpup, slagi itulah kite ade hubungn ngn syrkt tu. Bile kite stop tpup, kite dah xde hubungn, tp syrkt tu msih ade. Dan sykt tu msih harap kite dpt gune smula khidmat die.

Sedar x... kite sbnrnya ade 1 hubungn ngn DIA.. Kite berhubung ngn DIA mlalui solat kite. Solat umpama tpup hpon. Slagi kita solat, kite bhubung dgn DIA. Apabila kite x solat, maka xde hubungn secara rasmi.

Mcm mane kite makhluk lemah, diletakkan di dunia ciptaan DIA, dan diberi nikmat oleh DIA, tiba2 memutuskn hubungn dgn DIA. Nk idop seolah-olah kite x kembali pd DIA???

Fikirlah sebaik mungkin. Topup la.. Sebab kita memerlukan DIA bkn sebaliknya.
salah ke aku cakap? My opinion la.