Followers

28 December, 2009

PASANG

Salam..

Ari demi ari, blog aku ni mkin suram. Citenye mkin kurang. Tarikannya mkin ilang.
MySpace
Bkn krn ape... krn x bkesempatan nk brade dpn pc ni, mengdap n mengolah ayt.
MySpace


Klu mse itu, idea ade.. mood ade.. tp aku plak xde dpn pc.
MySpaceMka x dpt la nk post.


Kdg2, aku dah dpn pc.. jari dah ready.. tp mood xde, xtau ape nk taip. Itulah susahnye. Ptutla bkn sume org leh jd penulis.

MySpaceTahniah en Voltox.. anda adalah bkat penulisan bru. Ehehe.

Satu ari.. eh, lbih baik ckp 1 mlm.. aku iron bju. Esok keje. Iron bju kemeja. Memang cm gtu la care pemalas mcm aku ni. Esk keje, mlm tu iron. Lusa keje, mlm tu iron. Bknnye aku xpkir nk iron siap2 sume baju tuk keje minggu tu.

Tp, aku mls.MySpace

Esknye, siap2 mdi.. aku sarungkn bju tu. Kancing butangnye. Dan aku tperasan lak.. ade tanda2 kedutan kt bhgian poket bju tu. Aku tilik lame2 sket. Rupe2 nye.. aku x gsok bhgn tu. Dlm x sedar, aku tergsok sebelah je.
MySpace

Aii... mcm mane lak ni. Nk pkai ke x? Dah le makhluk mcm aku ni, dkat2 nk waktu keje bru bngun n siap2. Mane ade mse lg nk pnaskn saterika.

Xpe.. Xpe.. aku pkai gak. Sape nk perasan agaknye. Hahaha..MySpace

Tp bile ingat2, risau gak aku. Sbb aku pnah pkai suar yg x bergsok.. pastu adela beberape org tegur.
Siot je, dorg perasan plak. Hu3.. MySpace

Aku pkai pn sbb tpakse, dah aku bru prasan suar yg iron semlm rupe2 nye koyak. Nk iron kang x sempat nk thumbprint msuk keje plak.

Nsib aku baik la pg tu.. Pn Angelina (bkn nama sbnr) n Cik Jolie (bkn name sbnr) xperasan. En Adib pn xperasan gak. Hahaha..
MySpace

PASANG.. ade mcm2 care kite gune pktaan ni. Ade kate "Sy nk pasang langsir bru". Mksudnye pasang langsir la.. mksud ape lg?!!

Ade kte "Skg air pasang".. Mksudnye bkn pasang air.. tp paras air meningkt.

Bile tgk2 balik kt sekeliling kite, byk bnde djadikn bpasangan. laki pasangannye perempuan. siang pasangannye mlm. muda pasangannye tua. miskin pasangannye kaye. sihat pasangannya sakit. Dose pasangannye pahala. Syurga pasangannye neraka.

Byk lg....

Tgk plak kt anggota bdn kite, mate berpasangan. Ginjal berpasangan. Kaki berpasangan. Tangan berpasangan. Telinga berpasangan. Lubang idung pn berpasangan.

Byk lg laa...

Manusia pn byk cipta brg2 berpasangan. Kasut berpasangan. Cermin mate pn berpasangan.. maksud aku 2 keping cermin la, tuk 2 biji mate. Tayar kete lg la 2 pasang, 1 psg dpn.. 1 psg lg belakang. Mcm gak bju kemeja aku.. sebelah belah kanan (yg aku gsok), sebelah belah kiri ade poket (yg aku x gsok). Juga sepasang.

Ape bezanye?

Bezanya PASANG PERTAMA tu diciptakan DIA S.W.T... PASANG KEDUA lg direka oleh manusia.

Ape lg bezanye?

Aku bg contoh.. katekn la tetbe je bji mate kiri korg digigit semut sehingga myebabkn kegagalan fungsi mate. Korg x risau sbb ade lg mate kanan. Betul x?

Contoh lg.. buah pinggang kanan korang tetbe buruk (hehe.. mcm buah rambutan plak), korg x risau sbb ade buah pinggang kiri.

Dan lg, kalau kaki kiri kudung, ade lg kaki kanan. Kalau 2 2 kaki kudung, ade lg tgn. Btol x? Pasangan kaki kiri adalah kaki kanan tp pasangan kaki adalah tangan. Ceh mcm pantun plak. Korg try la phm.

Ape sbnrnye nk ckp ni?

Tgk cm selipar. Manusia yg reka. Sepasang gak. Tp bile ilang je sebelah.. xde lak kite nk gatal2 pakai sebelah je pastu jln ke Giant. Tayar kete lg la... ade 4 bijik. Tp 1 je ilang ke pancit ke.. 1 kete xleh gerak. Cermin mate pn.. bia la mahal cm mane pn, jenama ray-ban ke.. kalu dah pecah sbelah, xde mkne nk pkai sbelah lg wpun cermin tu kilat menyilau pn.

Hehehe.. ape maknenye?

Sbenarnye aku nk phmkn diri aku n korg psl betape besarnye beza ciptaan DIA S.W.T ngn manusia dari segi SISTEM PASANGAN.

DIA mcipta BERPASANGAN,
manusia MEREKACIPTA berpasangan,

HILANG 1 DARI PASANGAN YG DIA CIPTAKAN, tetap boleh digunakan.
hilang 1 dari pasangan rekaan manusia, tiada gunenye lg.

Wallahu'alam.
salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

14 December, 2009

Hamster Diugut Tikus.

"Suri.. Pn Lina bela hamster dalam ofis!" beritahu En Jul.

"Mana?" ujar Suri teruja. Tidak sabar hendak melihat makhluk comel itu.

"Kat meja dia"

Suri melangkah laju ke tempat dimaksudkan.

Aaaaaarghhh!

Tikus itu terbaring di tepi dinding, dekat dengan kaki kerusi Pn Lina. Kaku tak bergerak. Tiada tanda2 ia masih hidup.

"Macam mana boleh ada kat situ?" tanya Suri sebaik mengetahui perkara sebenar.

"Termakan racun kot. Biar dok situ la.. Tunjuk kat Pn Lina!! Ehehe" gelak En Jul. Kepalanya sudah terbayangkan wajah Pn Lina yang terkejut dengan rasa geli gelamannya.

"Hamster Pn Lina!!" ucap En Jul lagi, gaya separa melaung.

"Ni mesti En Jul bunuh tikus ni.. Pastu letak kat situ. Ehehe" giliran Suri pula gelak jahat.

"Apasal pula?" tanya En Jul.

"Iyela.. Pasal Pn Lina tak nak terima En Jul sebagai menantu. Ehehe" seloroh Suri.

"Kiranya macam ugutan kt Pn Lina la, En Jul" terang Suri lg. Tersengih mempamerkan barisan gigi putihnya.

"Hahaha" En Jul hanya ketawa teringatkan Aida, anak Pn Lina yang baru berusia lima tahun.

Mereka menunggu Pn Lina yang kebetulan masuk lewat ke pejabat. Mereka mahu menjadi orang pertama memperdengarkan cerita versi masing2. En Jul dengan matlamat nak menakut-nakutkan Pn Lina. Suri pula dengan cerita rekaan pasal ugutan En Jul.

Sebelum Pn Lina sampai lagi, tikus itu telah dialihkan oleh cleaner untuk dibuang. Namun, kedua-duanya masih dengan cerita mereka. Beriya-riya menyampaikannya pada Pn Lina yang tersenyum-senyum kelucuan.

Tamat..

Zmn skg ni, manusia byk yg ske wt cite. Mcm2 cite tsbar.. kt paper, kt intenet.. shingga kite pn xtau mane yg btol, mane yg x. Pndek kte.. klu s.p.m fail b.m pn, dorg xpeduli. Yg dorg tau dorg power wt cite! Ehehe.

Pdpt aku, mgkn ni la zmn yg dikatekn zmn fitnah. Manusia berlumba-lumba nk sbarkn ape yg mrk tau, ckp ape yg mrk dgr wpn kesahihannya xdibuktikn.

Xpyah pegi jauh tuk phm ape yg aku ckp. Klu korg peminat MELODI kt tv3, korg mst phm ape yg aku cbe cite. Tgk je mcm mane dorg bjaya mensensasikn cite2 artis. Dr yg khwin, jd bcerai berai. Dr yg kwn, smp bgaduh sakan. Dr yg contract smp court in court out (bahase ape tah, aku men blasah je).

Tu blom aku ulas psl politik plak lg. Blom sembang psl kes-kes mahkamah lg. Mcm-mcm ade.

Jd sbg org yg waras.. sbg org muslim.. cite mst disiasat dlu. Jgn mudah pcye. Itu je. Hamster diugut tikus.. anda pcye?? Hahaha..
salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

09 November, 2009

GEWE

Msih lg minggu exm. Exm.. Exm.. n Exm.. X habis2. Hehehe..

Sabarlah kawan. Mcm DIA berfirman.. lbh kurang bunyinye.. adakah kamu mnyatakn kamu beriman sedangkn kamu blom diuji?

Maka..
Adakah kamu menyatakan kamu study sedangkan kamu belum amik exm??? Hahaha... Soaln ni senang je jwpannye. Yg mane glabah tu, bru nk study last minit, bru nk bkak buku tu.. xstudy la tu sblom ni!!

Mari aku pkenalkn 1 pktaan dr 1001 kosa kate bhse kelantan. GEWE.
Rgkas je.. maksudnye KEKASIH.

Bkn pakwe.. Bkn awek.. tapi boleh dgunakn utk kedua2nye. Mcm mane nk sebut? ermm... huruf E itu bunyinya bkn mcm sebut perkataan PERANG = Peperangan antara dua negara/tentera/pihak. Huruf E disini dibunyikn mcm sebut perkataan PERANG = warna perang.

Hendak dicitekn di sini.. kisah org kelantan berGewe. Bila si makwe mkin melupakn si pakwe disbbkn kesibukan study tuk exm. Klu dulu, xde 1 saat yg terluang blalu bgtu sje melainkn berjujukn sms dikirimkn bertny itu n ini, bergurau sana n sini. Nmun, exm mbataskn semuanya. Jgn kte mse terluang, klu boleh 24 jam ini mahu dtambah 8 jam atau 10 jam lg mate2 utk study subjek n nota2 yg mnimbun byk!

1 ari, pakwe bertnya dlm sms: "Tak ingat sy ke?"

Makwenya mbalas: "Skg ni fikiran sy ingatkn exm je.. Tekanan exm tu lg besar drpd nk ingat perkara lain"

Sms itu kemudian dibls oleh pakwenye:

Antara Gewe ngn stdy.. Gewe lg penting.

{Atas: Bahasa Kelantan
Bawah: Bahasa Standard}

Gewe bg semangat ko awk suruh study..
Kekasih beri semangat kt awk tuk study..

Stdy bg awk tensen!
Stdy jdkn awk tensen!

Gewe bg mso utk awk study..
Kekasih bg pluang n masa utk awk study..

Study.. awk kno cr mso nk study..
Study.. awk kne cr masa nk study..

~ The End of the love story~

Moral die??

1 perkara itu jika diperhalusi dan jika dicari nilai positif, maka kita akan memperolehnya. Macam cerita di atas, si pakwe boleh menampakkan seolah2 bercinta dengannya lebih penting daripada study. Kesimpulannya, kita boleh belajar sesuatu yang positif dan berharga dalam setiap perkara yang terjadi dalam hidup kita. Apa yang perlu kita lakukan adalah mencari nilai itu dengan fikiran yang waras.

Moralnya lg..
Rasanya corak kehidupan sbg pelajar sama sahaja dengan corak kehidupan sebagai hamba DIA. Kita dibiarkan belajar di dunia dan diuji dengan pelbagai masalah. Kemudian kita akan dinilai dan diberikan keputusannya di akhirat. Pilihlah.. sama ada kita mahu menjadi 'pelajar yang cemerlang', 'pelajar yang sederhana' atau 'pelajar yang teruk sekali keputusannya'. Pilihlah sama ada mahu menjadi 'pelajar yang beristiqomah dalam membuat persediaan', 'pelajar yang bersedia di saat2 akhir' atau 'pelajar yang tidak langsung sempat membuat persiapan'.

Ini bukanlah semudah slogan 'Bank Rakyat.. saya mesti pilih' kerana yang dilafazkan mungkin tidak sama dengan yang diperbuat.

Kpd pakwe2 atau makwe..
Study itu perkara yg penting pd mse ini n kita x boleh nafikn. Bercinta sememangnye indah tetapi kehidupan di hadapan tidak seindah percintaan. Maka suburkanlah kisah cinta itu dengan kehebatan study masing2 yg akn mbuatkan pakwe n makwe mendapat pekerjaan yang baik seterusnya menjamin mase dpn smua phak.

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

02 November, 2009

Mintak 1 klu dapat!!

Skg ni da msuk msim exam bg yg bgelar plajar kolej n universiti.

Minggu ni la klu nk sebok study.. nk sebok buat nota.. nk sebok wt latih tubi.. nk fotostat nota..
MySpace

Minggu ni jgak la nk sebok wt study grup.. nk stay up.. nk g libry..MySpace

Minggu ni la nk minum air yassin.. nk mkn kismis.. nk kunyah badam..MySpace

Hehehe.. Nsib baik aku da lepas sume tu. Da pnah merase. Aku pnah merase mcm mne jd student yg hancuss... Aku pnah jgak rse mcm mane jd student yg o.k.o.. Hehe.

Kbetolan plak keidopan aku skg ni dikelilingi mber2 yg msh study. Jd x slah klu aku post psl exam, ikut ape yg aku pkir n tlintas nk ckp. Salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

1 pkara.. exam je, kite akn teringat nk wt smyg ajat. Kite pn akn pesan2 gak kt kuarga kite kt kg.. tolong smyg ajat tuk kite.

Aku slalu tpkir.. ape aku nk mintak bile smyg ajat tuk exam ni? Dan ape plak korg nk mintak? Antara bnde yg aku tpkir nk mintak:

1. Pmintaan plg fbret.. minta lulus dgn cemerlang.

- tp aku x yakin plak sbb selama ni aku dok ujian pn mrkah dpt rendah je. Tutorial pn slalu copy mber. Hehe.
MySpace

2. atau mintak bleh jwb exm ngn baik.

- umum sgt plak aku rse pmintaan ni. baik tu mcm mane?? klu ade 2 soalan esei.. 1 soaln 15 markah. Soalan ptama, jwb pjg giler ngn sgla jnis point.. tp soalan kdua, xdpt jwb lgsung.. baik ke?? mgkin baik bg soalan ptama je la, kn?
MySpace

3. atau minta bia ape yg bce kuar exam.

- hehe.. bnyi mcm best je klu pmintaan ni tmakbul. Cume mslahnye, aku slalu dok bce beberape helai mka surat dr bab ptama subjek. Hu3.. Cm xlogik je spjg2 blaja 1 sem, nk kua soaln dr bab 1 dr bbpe helaian mka surat yg aku bce. Hehe..
MySpace

4. Lg 1 pmintaan yg lbh kurg same cm ats, mintak dpt soalan senang.. atau spot question.

- hehe.. ni pn xkonfiden makbul. Iyela.. yg amik exm bkn aku sorg. Rmai!! Yg rmai2 tu plak, bkn same thp kpandaiannye.. Mgkin lg rendah iQ dr aku ( haha.. berlagak gler).
Klu soalan tu jd mudah, kang rekod msia plak sume dpt A.. mane logik!MySpace

5. atau aku mintak spy aku dpt ketenangan spjg musim exm ni.

- Sbb aku rse, ketenangan ni penting. Klu x tenang, study 1 hape pn x msuk.
MySpace

6. Dlm dok mintak mcm2 ni.. aku tpkir plak, bleh ke aku jwb exm klu pn soalan yg kuar tu same mcm ape aku bce, atau dpt soalan senang tp dlm mase sme aku sakit, demam atau batuk-batuk. ermm.. lg teruk klu musim study week tu jd musim study weak aku sbb x sht? Jd dr dok mintak pelik2 baik aku mintak smoga aku sihat sepanjg mase sblom n slps exam.

- Lg baik minta sihat smp bile2 la.. buatnye minta smp exam je.. pas exm sakit plak!! Hehe.
MySpace

Byk plak nk mintak ni. Klu la aku letakkn syrat atau klu ade 1 syrat la dlm smyg ajat.. kite mst mintak 1 je pmntaan. Mane yg korg rse penting? Mane yg korg akn mintak?? Cbe jwb? Ingat, pilihan korg akn mpngaruhi exm korg... jeng3... hehe.

Bia aku mudahkn lg mksud aku. Klu la korg mintak ketenangan, korg xkn dpt ape yg korg bce kua dlm exm. Yg korg dpt.. gaban pnye soklan yg susah gler shggakn klu korg pkse otak korg bpkir, akn keluar lelehan otak dr celah2 liang roma.
MySpace

Hehehe..

Klu mintak soaln senang n bkn kesihatan, mgkin korg ditimpa kcelakaan jln rye mybbkan thp ksihatan korg dithap mbimbgkn shggakn utk mngangkt tgn mnulis jwpn bg soaln 1 + 1 pn korg memerlukan mse slme 3 jam.
MySpace

Hehehe..

So, mane pilihan korg utk mintk dlm smyg ajat?

Selamat menghadapi peperiksaan.

Bertuahnya kita kerana dapat bermohon kepada DIA apa-apa hajat. Malah DIA meletakkan janji-Nya yang benar di dlm al-Quran bahawa segala hajat akan dipenuhi. Cepat atau lambat, sama atau tidak dengan apa yang diminta adalah mengikut perkiraan-Nya. Diberikan yang terbaik bagi kita walaupun kita tidak ketahui.


Senang je.
Study la.. Xstudy x pandai..
Study last minit, dpt result care last minit la.
Usaha kene seiring ngn doa. Bru tawakkal yg btol.. ye x?

Hehe.. ckp senang kn, nk buat susah. Aku pn mcm tu jgak.
Salah ke aku ckp? My opinion la.. hehe!

22 October, 2009

Mesti Baca : Rahsia Sampin Melayu!

Rahsia..
Apa yang kita faham tentang rahsia. Kalaulah rahsia merupakan perkara yang tidak boleh diketahui orang lain melainkan diri kita sendiri, mengapa kita berkongsi rahsia dengan orang terdekat, kawan-kawan contohnya?

Dan bila kita menceritakan rahsia kita, diakhir perbualan kita akan ingatkan supaya tidak diceritakan kepada orang lain kerana RAHSIA!

Si pendengar tadi kemudiannya akan menceritakan kepada orang lain dan dengan cara yang sama akan memberi ingat supaya..

"Jgn citer kt sape2. Ni RAHSIA!!"

Kalau perkara ini berlaku di pejabat, berkemungkinan besar RAHSIA yang dikatakan RAHSIA ini sudah diketahui 1 pejabat. Tetapi tidak perlu dirisaukan kerana semua orang pejabat tahu yang perkara itu adalah RAHSIA dan TIDAK BOLEH DICERITAKAN KEPADA SESIAPA.

Apa sebenarnya yang dipanggil rahsia? Sesiapa sahaja mempunyai keinginan yang tinggi untuk mengetahui sesuatu rahsia jika rahsia ini dibongkarkan. Adakah rahsia yang telah didedahkan masih lagi dikatakan sebagai 1 rahsia?

Melayu adalah 1 bangsa yang penuh dengan mistik. Sehinggakan dikatakan alam Melayu adalah alam yang penuh dengan 1001 rahsia yang masih belum terungkai. Baik dari segi peradaban, adat dan tradisi serta pemakaian orang melayu. Adakah rahsia Melayu tidak boleh diceritakan? Walaupun dikongsi dengan sesama Melayu??

Sampin adalah sebahagian daripada persalinan Melayu sejak sekian lama. Masih diamalkan walaupun pada keraian tertentu seperti hari raya, sembahyang jumaat dan pernikahan. Umum mengetahui dan memakai sampin tetapi sedikit mengetahui rahsia bersampin!

2 daripada rahsia-rahsia sampin akan saya dedahkan di blog ini. Pendedahan yang jarang-jarang dilakukan untuk tatapan khalayak.

Perkara tentang rahsia sampin saya ini berlaku kepada diri saya. Oleh sebab itu, saya berani bercerita kerana kebenarannya terbukti.

Pada 2 hari raya yang berlainan, saya seperti kebanyakan lelaki Melayu yang lain mengenakan busana baju Melayu lengkap bersampin. Pada kejadian yang pertama, saya telah merancang untuk membeli sepasang baju Melayu yang bersaiz besar. Ini kerana saya risau memikirkan berat badan yang senang bertambah. Kerisauan ini ada asasnya memandangkan sambutan hari raya akan disusuli dengan jemputan rumah terbuka yang tidak putus-putus. Memang merisaukan... pheww!

Pada kejadian kedua pula, saiz tidak menjadi masalah kerana ukuran pakaian kali ini cukup sempurna dengan badan saya dan saya amat bersyukur. Pada awalnya, tiada apa-apa masalah, sehinggalah saya hendak menunaikan sembahyang Jumaat kerana berkebetulan raya telah jatuh pada hari tersebut.

Apabila bersampin pada kedua-dua hari kejadian, saya mula menyedari yang saya perlu kekal bersampin. Ini adalah rahsia bersampin saya.

Pemilihan baju bersaiz besar juga bermaksud memberikan saya seluar yang bersaiz besar. Seluar tersebut yang jika dipakai tanpa sampin, nescaya akan melondeh hingga ke bawah. Mahu tidak mahu, sampin perlu dipakai kerana ikatan sampin itu memegang bahagian pinggang seluar itu. Maka sepanjang hari saya bersampin sambil melayan tetamu. Hinggakan untuk lepak dan menonton tv pada hari tersebut saya tidak menanggalkan sampin kerana menanggalkannya bermakna seluar akan terlondeh. Perkara ini tidak diketahui orang. Ini RAHSIA SAMPIN YANG PERTAMA.

Apabila terlalu ramai tetamu datang pada hari kejadian kedua, saya antara orang yang sibuk melayan mereka. Ke sana ke mari, menghidang makanan dan minuman, mengangkat dan mengemas pinggan dan cawan yang sudah digunakan. Makin banyak orang yang hendak dilayan, makin pantas pergerakan saya berulang-alik antara ruang tamu dan dapur. Di sinilah berlaku perkara yang tidak diingini, kerana dalam saya melangkah, saya secara tidak sengaja menyebabkan bahagian bawah seluar terkoyak. Ironinya, sampin telah menutup koyakan itu daripada pengetahuan umum. Ini RAHSIA SAMPIN YANG KEDUA.

Sampin tersebut juga membolehkan saya menunaikan solat Jumaat walaupun seluar terkoyak. Aurat saya masih tertutup dan saya juga tidak perlu merasa malu kerana tiada orang yang tahu. Syukur.. Alhamdulillah. Segala puji bagi DIA.

Sekadar itu rahsia yang dikongsi bersama. Ingat, jangan beritahu sesiapa kerana ini adalah rahsia.

Sebagaimana yang pernah diberitahu oleh seorang Ustaz, rahsiakanlah segala dosa atau maksiat saudara dan biarkanlah ianya menjadi pengetahuan saudara dengan DIA S.W.T.

Mengapa perlu dirahsiakan?

Jika masalah seluar terlondeh dan terkoyak diketahui orang, bayangkan berapa ramai yang mengejek. tidak kurang yang cakap-cakap belakang. Berapa ramai yang akan bercerita, yang akan mengatakan, "Saya nampak, saya saksi seluar dia koyak/londeh". Masalah yang sekecil itu, akan menjadi besar.

Izinkan saya mengemukakan 1 teori mudah.. jika saya mencuri di sebuah kedai tanpa dilihat oleh sesiapa. Cara menebus kesalahan itu, ialah memulangkan semula barang curian. Namun jika dilihat oleh penjaga kedai atau tuan kedai, maka saya akan dihadapkan ke mahkamah dan dibicarakan. Orang yang melihat kejadian curi itu berhak menyatakan kesaksiannya ke atas perlakuan saya tadi.

Maka rahsiakanlah maksiat saudara. Insya Allah, apabila saudara bertaubat, hisab saudara akan menjadi lebih mudah tanpa kehadiran saksi-saksi tadi. Mungkin sesetengah orang beranggapan ini adalah sikap hipokrit. Akan tetapi inilah pilihan terbaik yang kita ada untuk menghadapi waktu berkumpulnya seluruh anak Adam untuk ditontonkan balik amalannya. Bahkan kita sebenarnya tidak mendapat apa-apa manfaat jika maksiat kita diperlihatkan selain pandangan serong masyarakat dan terus hanyut bersama rakan-rakan sealiran. Saya juga kurang bersetuju jika merahsiakan dosa dikatakan 1 perbuatan hipokrit.

Ingat, setiap saksi akan dipanggil memberi kesaksiannya kerana ini adalah sifat keadilan DIA. Maha Adilnya DIA.

p/s: Phm ke ape aku nk ckp?? MySpace
klu x phm, tah ler... pkir la lame2 skit
n bce 365 kali sehari selama 365 hari.MySpace

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

19 October, 2009

Kes Benar: Mati.. tapi idop semula.

1 mlm di tmpat keje.. aku kene o.t.. huuh~MySpace

Jgn ngeluh. O.t la dgn ikhlas.. MySpace
Hahaha.. Pesan kt sape?

Dan mlm tu plak, tetibe aku agak rjin dr biase. MySpace

Klu biasenye time o.t, aku dok di meja aku.. surf intenet, tp mlm tu aku buat persiapan utk esok arinye. Aku kemaskn ape2 yg ptot... Aku susun ape2 yg x tsusun.

******

1 ari di matrikulasi.. aku ngah tunggu kelas.

Wktu utk kelas strusnye lmbat lg, jd aku ngn bdk kls balik dulu kt bilik. Sempt la bring2 atau mdi. Alaa.. org bsuk je mdi. Baik aku bring.. Hahaha.

Klu biasenye aku tdo, tp arini rjin plak tgk2 nota yg aku salin sblom2 ni. MySpace

Mber kelam kbut pegi mdi. Aku mls nk berebut2 mdi, mase byk lg.

******

Aku msh dok wt keje. Smbil2 tu aku tgk jam..
Awl lg, bru kol 10 p.m lbih..

Mlm ni ade org janji nk call. MySpace Tu yg aku dok kerling2 jam tu.

******

Aku msh study nota yg aku tulis caca marba ni.MySpace Tah pape tah.
Smbil2 tu aku tgk jam.

Awl lg, ade dlm 30 min sblm kls. Tp x slh klu aku bsiap2 awl sket. Aku simpn nota n siap2 pegi mdi.

Mdi ni bkn bmakne aku bsuk. Aku mdi lbih je.MySpace
Aku tgk mber kelam kabut pkai bju.

Ble dah siap mdi, pkai bju.. ade lg dlm 15 min. Mber yg kelam kbut tu dah blah mse aku mdi lg. Aku msh lepak kt ktil. Mls btol nk g awl2 ke dwn kuliah. Kuliah Kimia. Aku tunggu dlm 5 minit kelas nk mula, bru aku gerak dr bilik. Xjauh pn.

Memg elok la smp lwt sikit dr lecturer. Hahaha.MySpace


******

Tgk jam bru kol 10.10 p.m. Keje aku yg susun2 n kemas2 ni siap cpt gak. Aku sms org yg janji nk call aku tu.

"Bile nk call?"MySpace

Reply: "Awl lg la.."MySpace

Aah.. Btol gak ckp die. Kang da call, xjd nk wt keje lain plak. Mase tu aku sms smbil mate dok surf intenet kt pc. Eh, ape ni? Ape yg aku tgk ni???


******

Wktu smp kt dwn kuliah, org da msuk. Sorg pn xde kt dpn pntu. Aku pn cpt2 bukak pntu n masuk cari port. Ngah cari port tu, sempt gak aku usha muke lecturer. Die tenung je aku. Pandang serong je ke arah aku.

MySpace Hehehe... Xpe la. Janji aku dtg. Xponteng. Aku pn kuakn bku n salin nota yg dok tyg kt o.h.p tu.

Aku rse bru je 10 min dok mnyalin nota tetbe lecturer tu offkn o.h.p.... Marah ke??


******

Eh, ape yg aku tgk kt pc ni??

Lecturer ni marah ke tetbe da offkn o.h.p??

Jwpn 2 soalan tu cume 1 je.. Aku salah tengok JAMMMM!MySpace

Rupenye, mse aku sms kt org yg nk call aku tu, dah pukul 11p.m lebey... Aku mati2 ingat kol 10.15p.m... Yg die plak.. pn same ingat pkol 10 lbey.. Hahaha. Jam tgn aku dah mati skejap, pastu gerak balik. Jam nilai 3... @#$%&&*@! (Bahase simbol)

Kt matrikulasi plak... kwn2 da blah g klas, aku bleh lepak ingatkn awl lg. Yg ni jam loceng aku plak wt hal. Same kes jgak, mati tp idop semula. Pastu selamber msuk dlm dwn sedangkn lg 15 min kelas yg selama 1 jam nk abis!!!

Masa ini unik. Tak heran la bila DIA bersumpah dgn masa. Kite tidak pernah akn dpt mdahului mase. Kite jugak tidak akn dpt mengundurkn mase. Bile kite rse mase terlalu suntuk, kite akan gelabah n mengerah kudrat kite utk mengejar mase. Tetapi bile dlm keadaan kite ditipu oleh mase, n mcm keadaan aku ditpu olh jam.. Kite rileks je. Sedangkn stiap detik mase yg ade utk kite bnyawa, kite mghampiri kematian.

Lpas sdar aku slh tgk jam, aku trus gerak nk blik umh. Mse dok start motor tu, dr jauh aku disapa oleh Su dan Acik..

Mgkin dorg ingat aku tlalu rajin o.t smp lwat mlm.MySpace

Dorg xtahu, aku da slah tgk jam.. Hahaha. Xkan aku nk btau kot.. MySpace Kim salam je la.


salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

11 September, 2009

1 + 2 = 1 rAmaDAn

watak PERTAMA

Aritu, aku ke tempat mencucuk duit dkt ngn tempat keje aku. Mcm biase, rmai org da sedia beratur, myebabkn aku yg hensem ni pn turut sme bratur.
Wpun mcm tu kehenseman tidak akn tergugat dengan beratur, MySpace
ibarat ular menyusur akar, xkn ilang bisenya.. hehehe. Palsampah.. Palsampah!

watak PERTAMA muncul. Berkemeja kemas. Berkopiah. Berumo lingkungan 60-an. Dtg n beratur btol2 belakang aku. Sjujurnye, ini bkn kali ptama aku bsua ngn watak PERTAMA. 1st time mase di surau dkt ngn umah aku. Mse tu aku x tpkir plak beliau ni bkeje ngn compny same cm aku. Bile da jupe kt cni, mka kompem sgt la kitorg 1 bos besar.

Aku ambil peluang tegur beliau. Ringkasnye asalnye dr Acheh. Mengajar tentang penulisan al-Quran. Tgal di... kompem2 la kt ngn umah aku, klu x xkn bleh jupe kt surau plak.

Hebat gak bidang kerja beliau... yg aku pgil Ust Acheh di blog ni. Penulisan al-Quran bg aku bkn 1 pkara yg diketahui rmai n menarik utk diplajari.

Kami berpisah di situ. Pastu aku xtau bile nk jupe dia, sbb dah x ke surau. Bkn ust tu yg x ke surau tp aku. Huhuhu... pengaruh rakan. ( sempat lg salahkn rakan )

watak KEDUA

Aritu aku dpt msj dr kakak aku, watak KEDUA. Mase tu die keje kt pahang. Die bgtau, die dpt ofer keje kt putrajaya. Die xnk pegi. Wpn mcm tu, die nk jgak dgr pdpt org lain sblom amik kptusan mktamad.

Aku bls sms tu:

"Pegi je la. Mgkin dah rezeki kt situ. Tgk mcm MySpace
(aku la.. name manje dirahsiakan)... Dulu xnk tukar kos kerana xnk gi kL.. tp last2 kene pegi kL jugak"

Dulu swktu aku mrantau di ngri jhr.. aku penah tolak 1 tawaran yg perlukn aku ke kL. Knonnya aku xnak idop di kL. Ternyata tndakan aku itu x bape tepat krn pastu ternyata aku terpakse apply kolej kt kL atas sebab2 xdpt dielakkan. Maka aku wt ksimpulan, klu dah DIA nk kite idop kt situ, kite tetap akn ke situ wpun kaedah atau jln yg lain.

Bdasarkn pglmn itulah aku nasihat akak aku tu. Dan die akhirnye dtg jugak ke Pjaya!
Dekat la die ngn aku.. Bleh tumpang kete balik kg. MySpaceHehehe..

watak PERTAMA + KEDUA = HARI PERTAMA RAMADHAN

22 Ogos, 1 Ramadhan - Aku dah ade plan sdri arini. Awl2 lg aku dah maklumkn kt kwn2. Klu bkn krn sms dr akak aku, mgkin hari ptma pose ni same je mcm ari2 lain. Akak aku dah pelawa buke kt umah die. Hehehe.. best. Die masak sedap mcm mak aku jgk.

MySpaceJd x rugi klu aku sbg adiknye menadah perut di sane.

Jam kol 2.00 ptg. Awl lg nk buke. Aku pn tau malu gak.. xkn awl2 da nk tpacak kt dpn pintu umah akak. Pas smyg zhor, aku sibuk nk basuh bju. Sorg bdk umah aku, ngah siap2 nk g kL bka pose umah mkcik die bile tau aku xbuke kt umah. Sorg da ke pjabat dr pg lg.. dan Sorg lg awl2 dah blik kg.

Jam kol 2.30 ptg. Yg nk g kL da stat kete n gerak ke kL. Tgal aku sorg. Aku buka air isi dlm mesin basuh kt tgkt ats n trun amik stokin kt tepi pntu luar umah. Kuar aje dr umah, nk tunduk amik stokin, dlm mase same pintu umah tertutup.

Dan...

Bile aku buka nk masuk...

Aku xdpt bukak...

sebab tmbol tekan tu dah tkunci dr dlm!!!!!!! Aku kt luaRRRRRRRRRRRRRRRR!!
MySpace


Mase tu hanya bju tshit n jeans kt bdn. Dlm poket ade duit rm70. Itu pn kire nsib baik berbaju n bersua sbb biasenye aku pkai tuala je turun kutip stokin nk basuh. Duit byk dlm poket pn xbgune dah. Klu dapat kejar mber aku yg bru grak nk gi kL, mintak kunci.. selamatlah aku.. tp kunci moto skali ngn kunci umah kt dlm, kt bilik aku. Klu dpt aku call die suruh patah blik pn ok.. tp same gak nset pn kt bilik.. nk lg haru, 1 no je yg aku ingat dlm kepale aku.. no tpon umah kt ganu. Yg lain hampeh! Klu x sempat la aku pinjam tepon jiran.

Ujan renyai2.. dr kol 7 pg td lg smp skg. Dah mcm2 care aku buat.. jolok tepi pintu ngn plastik botol mineral yg aku koyakkan jd kepingan kcik, tp xmau gak sebab plastik lembut sgt. Try nk msuk ikut sliding door tp grill bkunci siap solex lg.. pegi jln kaki ke kdai, beli pembaris plastik, patah balik n ulang jolok pintu, tetap xmau gak mcm ade bnde wt pembaris tu tersekat. Acah2 tendang tombol pintu tp x tendang sungguh2 takut rosak, mber2 aku suruh ganti plak.

MySpaceAku dah ptus asa nk jolok2 pintu. Tgn dah lenguh. Dlm pd tu, aku ingtkn diri aku, DIA xkn beri masalah tnpa sediakn pnyelesaian. Mcm2 penyelesaian aku pikirkn. Slah 1 drnye, aku berharap sgt mber yg pegi opis tu blik. Tp xjgak blik2. Aku risau klu2 die buke kt kg dia di Rembau. Nk aku mintak tolong jiran sblah, aku malu. Takut2 suasana jd mkin havoc. Malu.. malu beb!

"Allahu akbarullahu akbar.."

Dgr azan asr dilaungkn. Sedar x sdar, dr 2.30 smp asar aku dok luar umah. Kakak aku x tau cite.. agaknye ngah sibuk masak juadah buke. Die xtau adik die xdpt nk gi pjaya ni!

Aku mls pikir pjg, aku jln ke surau. Semyg asar dulu nanti aku pkir pnyelesaiannya.. Mase ni lah aku melihat watak PERTAMA. Die pn dlm pjlnan ke surau. Aku nekad. Aku pkir aku mst minta tolong Ust Acheh ni. Aku dah xde care lain dah. Aku jupe die n cite lbih kurg mslh aku.
Die sdie bantu.
MySpace

Pas smyg asar, aku ke umah die tuk pinjam fon.. die tgal nset die kt umah. Aku call satu2nye no aku ingat, umah di ganu.

Dr adik aku kt kg, aku dptkn no nset akak aku, watak KEDUA. Aku call. Tp memg perangai akak aku, die x angkt ble no xkenal msuk fon die. Bertuah pnye akak.
MySpace

Para pmbace budiman, jgn berperangai mcm ini ye. Mane tau adik para pmbace budiman dlm kesusahan.

Tpakselah aku tepon adik aku lg skali, mintak die call kakak aku. X smpai bpe minit, akak aku call aku kt no Ust Acheh tu. Pastu akak aku janji die akan dtg amik aku. Dipendekkan cite, bile die dtg je, die bw aku gi tmpat keje aku utk jupe Pak Gad. Dr Pak Gad, aku dptkn no mber yg g opis td psl die kenal mber aku. Nk cr kt opis pn susah psl wktu tu dah time org g bazar.. sure die xde.

Rupenye mber aku x bke kt Rembau, jd pas buke memang die blik umah. Kt mber aku, aku pesan.. aku bke pose n tdo kt umah kakak. Dan jgn lupe tutup air yg aku tdah tuk basuh bju tu.
Kalau la aku sombong n xtegur menegur ngn Ust Acheh tu..
Kalau la DIA x takdirkn kakak aku dpt keje kt Pjaya..
Aku msih menunggu di luar umah, menunggu mber pulang dr berbke pose ngn awek. Agak2 dlm kol 8.30 mlm jgak kot die smp umah.
MySpace Hu3

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

26 August, 2009

Tahniah Bro.. Menu Sahur Engkau Kita Ikuti!

1st terawih... Esok pose.
Pose tau, jgn x pose..

Abis terawikh mlm tu, kami 3 org terus ke Warung Thai, minum..

MySpaceMasing2 xnk mkn. Diet knon. Hahaha. Smbil mnum, mate aku usya2 pelanggan kt situ.

"Tak rase mcm bulan pose, cptnye dtg bulan pose" terkluar dr mulut aku. Luahan ikhlas hati aku. Taun ni memg kedtgn ramadhan seolah2 aku xsedar. Mane xnye, mlm Penyimpan Mohor Besar Rja2 umum kt tv, aku bz o.t...

Smp aku mcm x konfiden bile org ckp, "Esok pose" Iyeke..MySpace

Dah lame x tgk atuk Penyimpan Mohor Besar Rja2 tu.. Dr aku mule2 kenal pengumuman bln pose n rye.. smp skg die tu jugak. Bile pencen tuk?

Mane la nk rse bln pose, manusianye pn x berubah pn. Sme je bln pose atau x. Yg kaki snooker, kt tmpt snookernye. Yg kaki nombor, beli lg nombor. Yg bka aurat, ngn baju x ckup kainnye. Yg
couple, ke hulu ke hilir berkepit ngn pasangn msg2.

"Sahur ape sok?" Aku bka persoalan kt mber2.

"Mc'D.. nak x?" tny Kam (bkn name sbnr)

"Huu.. Mc'D?? Bia betul?" tkejut aku.MySpace

X penah2 aku sahur Mc'D. Klu pegi ni dah kire rekod dlm idop ni. Cume xnk boikot ke? Isk3 serba salah gak. Aku xla boikot Mc'D wpun ade kempen boikot. Aku cume klu bleh nk kurgkn pegi Mc'D je. Si Kam ni plak ajak time2 bln pose plak.

MySpaceHu3.. tp aku pn teringin, lame x mkn.

"Aku tgk kt paper mase kt opis, ade promosi.. murah.. dlm 5 ringgit lbh je" beritau Kam.

"Ye ke?" sorg mber, watak x penting, mencelah.

Ok je, ayt terakhir yg mjdi kate putus kami sume. Maka mjelang jam 4.30pg, Kam dtg bilik aku.

"Bgun..Bgun!"MySpace

Hermmmm...Hish, ngantuk gak. MySpaceMc'D pnye psl pegi je la.

Maka beraturla kami bertiga. Dah ade rmai gak org. Aku pn tercari-cari gak poster ke iklan kt papan menu Mc'D psl offer yg Kam ckp ni. Kbtulan kt tepi aku bratur tu, ade kaunter ksong. Xde org jage tp ats kaunter tu ade dulang n skeping kertas iklan. Kaler ijau. Warna yg sering digunakn tuk promosi hal berkaitan Islam.

Aku tilik iklan tu.. ooh.. 2 menu yg die offer kat stu. 1) menu lunch... haha nk tergelak aku.MySpace Bln2 pose ni gi offer menu lunch wtpe. Nk mati ke org Islam yg gi Mc'D smate2 nk dpt menu lunch yg murah tu. hahaha.

2) menu buka puase. Ooh.. murah gak. 5 ringgit lbh je. Ni bru la betol. Sesuai la ngn bln pose ni.

Ermm..MySpace

Ermm..MySpace

eh??

2 menu.. 1 lunch.. 1 buka puase.. mane sahur?

"Kam, mane menu sahur?" tny aku.

Kam renung iklan betol2. " tah? MySpaceIklan ni kot yg aku tgk kt paper tu"

Erk!! Hampeh... Mane murahnye kalu mcm tu.

MySpaceTrima kasih Kam (bkn name sbnr). Kami bersahur dengan menu yg kamu cadangkan di pg itu.


Perincian artikel:
1) Hormatilah bulan mulia ini dan ambillah keberkatan dan pahala yang dijanjikan DIA kpd kita semua.
salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe