Followers

03 December, 2008

kebetulan yang ditetapkan??

Aritu, aku amik kptusan nk ke s.Alam tuk jupe mber2 lame. Rindu gak kt dorg dsamping rse boring ble tbe je ujung mgu. Maka, sme mcm planing dlm kpale aku, aku gerak ke s.Alam mjelang pkul 4 ptg. Kebetulan ari ini x ujan mcm semlm.. atau mcm sari sblom.. atau mcm ari yg sudah2.

Aku grak ngn moto honda aku. Sbnrnye, aku rncg nk grak pg.. tp ade mber dr kL dtg jupe aku. Die nk amik moto die yg die tgalkn kt umh aku. jd aku lyn die dlu, pastu die blah, bru aku gerak ke s.alam.

Dr nilai, aku mula msuk ke tol nilai n bgerak ke hway mnju ke s.Alam. Tgah dok lyan bwa moto smbil melihat pemandangn ni, gerak ati aku dok pkir2 psl tayar bocor. Tah kenapa, slalu sgt, bile gerak ati pkir tyr bcor je.. tup2 jd la tyar bcor. Kebetulan la tu.

Tbe2 rase lain mcm.. motor rse mcm x ckup stabil. Trus tpahat lam ati ape yg aku pkirkn td.. tyar bcor!! Memg da jd knyataan. Tsadai aku kt hway tu. Tp tah pesal, aku bleh btenang lak. Mgkin psl ari cerah lg.. lbih kurang 4.24 ptg. Atau mgkin gak aku tau mber ade kt umah n bleh dtg klu aku perlukn btuan.. atau psl aku ade nombor pomen moto. Kebetulan plak aku penah amik nombor pomen tu mase aku tgh stop kt traffic light 2,3 bln yg lalu. Kebetulan plak jarak aku dr tol nilai xjauh, wpun sbnarnya da msuk hway ke s.Alam.

Aku call die. Kebetulan kredit aku ada n xde gangguan line plak. Kebetulan die angkat. Die kte die dtg klu aku sgup tgu. Mst la sgup, xsgup pn memg kne dok situ gak. Nk gerak ke mana lg tyar da pcit.

Dlm 4.45ptg pomen dtg. Die dr nilai. Tpakse msuk hway smate2 nk penuhi hasrat plgan cm aku ni.. but, customer is always right.. hehe. Aku bkn aje tukar tiub, aku tukar tyar skali sbb aku tgk tyar aku dah tkuar dwai. Kebetulan tyar aku memg da botak n memg ade prancangn nk tukar bln ni. Kebetulan pomen tu ade tyar spare kt umah die, tyar second je tp memadai la sbb mane nk cr tyar time2 genting, on the spot mcm ni. Pomen tu plak wt kje tukar tiub ni part time je. Jd xde la persediaan tyar utk kes mcm aku ni.

Ayat paling mcemaskn aku yg kuar dr mulut pomen ble smp je.. "sy ingat ke org call main2 je". Kebetulan plak die abaikn andaian die tu n dtg jgak cr aku kt hway ni. Fuuu~

"Brape??" "Tyar rm30, tiub rm10, upah dtg rm25.. jauh nk kne pusing balik". Btol la kte pomen tu jauh.. hway la katekn.

Aku kuarkn duit dr poket aku. Kebetulan plak aku bawak duit byk time tu. Biasenye aku bw dlm 2, 3 puluh je.. byar dan aku teruskn pjalanan. Alhamdulillah.

1. Kebetulan hari tak hujan.
2. Kebetulan tayar bocor apabila terlintas dalam hati.
3. Kebetulan ambil nombor mekanik beberapa bulan sebelum itu.
4. Kebetulan jarak tempat kejadian tidak jauh daripada tempat mekanik itu tinggal. ( sbnrnya sudah agak jauh tp mekanik itu masih sanggup datang)
5. Kebetulan ada kredit dan talian.
6. Kebetulan mekanik itu menjawab panggilan.
7. Kebetulan tayar sudah botak.
8. Kebetulan ada tayar gantian.
9. Kebetulan dia mengabaikan andaian panggilan palsu.
10. Kebetulan aku ada cukup duit.

Kenapa ada banyak kebetulan? Kebetulan itu pula langsung berkait antara satu sama lain sehingga menjadi satu cerita yang sempurna. Bolehkah kalau sy katakan, program tv yg bermula dari pagi dan berakhir mlm itu satu kebetulan? Contohnya, buletin utama jam 8 mlm hingga 9 mlm. Selepas itu, 999 jam 9 mlm hingga ke 10 mlm. Selepas itu, jam 10 mlm hingga 11 mlm Puaka Niyang Rapik. Semua itu adakah satu kebetulan?

Kebetulan atau sesuatu yg ditetapkan?? Ditetapkan siapa? Siapa lg kalau bkn oleh Yg Maha Tahu. Maha Tepat Perancangannya.... DIA Yg Maha Sempurna.

Pd yg tidak mahu mngaku adanya kuasa hebat ini, mahu anggap kebetulan lagikah? Sedangkn semua mengalaminya dalam hidup masing-masing kebetulan yg sy cakapkan ini. Selami kejadian hari-hari yang kita semua tempuhi.. selamat mencuba!

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

Perincian artikel:
1. Takdir adalah suatu ketetapan yang menjadi rahsia kepada kita sendiri sehinggalah perkara itu telah terjadi.
2. Masalah tidak akan datang melainkan bersama penyelesaian. Cuma kesabaran, usaha dan tawakkal adalah cara penyelesaian yang efektif.
3. Kuasa ketuhanan dapat dilihat dalam apa yang kita alami dalam hidup. Jika kita betul-betul ingin mencari pengajarannya, kita pasti berupaya menemuinya.

7 comments:

A|dmin said...

aku dah cakap suh tukar sportrim..kebetulan ko tanak dgr..hehehe..tahniah atas entry yg menarik..

voltox

aku mzke said...

haha.. memang time kejadian aku teringat kate2 ko.

Anonymous said...

kebetulan adalah apa yg manusia fikirkan..hakikatnya ia adalh ketentuan yg tlah trtulis untuk kte..

Hikmahnya agar kte kembali memikirkan bahawa segalanya adalh atas kekuasaanNYA..

aku mzke said...

tq 4 the comment

Anonymous said...

kita anggap ia sebagai satu kebetulan sebab tak terpikir benda tu akan berlaku. Kalau kita dah tau kita pasti ego dan kata sebagai kebetulan.

IZO

Naimisa said...

abg Zul....

benda kebetulan ni jarang2 wujud di dunia...
tidakkah Allah berfirman, "Dizahirkan bencana di daratan dan lautan akibat perbuatan tangan2 manusia."

aku mzke said...

tq 4 the comment