Followers

18 December, 2008

Hantu Botol

Ini adalah 1 kisah seram.. yg telah terjd kt msia. Tmpat tpakse dirahsiakn utk mngelakkn kegelisahan di kalangn pduduk di situ.

Di sbuah tmn rekreasi (dirahsiakn), tmpat yg slalu jd port org joging pd wktu ptg. Pd mlm ari, jam mnjukkn kol 11.30 mlm sewaktu Ikram (bkn nama sbnar) dan aweknya (bkn nama sbnr) bru sje smpai n parking motornye di 1 sudut. Mrk terkekek-kekek ktwa manja n berjln mnyusuri laluan pjln kaki yg tersedia dsitu.

Sesekali Ikram mencuit-cuit2 aweknya kmdian diblas aweknye ngan cubitan manje. "Adoo.." sakit jgak dlm ati Ikram mgomel. Lgkah mrk d atur ke 1 rimbunan pkok2 yg tdpt d tmn itu. Stelah dpastikn kebersihan tanah n rmputnye, mrk mlabuhkn pggung tnpa segan. "Fuuh" mgeluh klegaan.

Mrk mula bmain2 dgn jari jmari masing2 smbil mneruskn borakan mrk yg xpenah abis. Tatkala itulah telinga mrk dsinggahi 1 bunyian aneh hga mbuatkn mrk terkedu n terdiam. Tumpuan n keasyikn mula dialih pd bunyian yg kdg2 kdgran n kdg2 x.. Mate Ikram mbulat n saling bpandgn ngn aweknye.

Sjrus itu gak blu roma dorg naik n jantung bdgup kencang. "hahaha.." hilaian tawa mkin tjam n mnsuk telinga mrk. Tak smena2 btg pkok yg hampir ngn mrk bgoncang hbat. Mrk mlihat n trus tertumpu pd pkok itu. Maka keluar la 1 lembaga dr belakang pkok itu mbuatkn awek Ikram mjerit ketakutan..

Lembaga yg panjang itu mnampkkn dirinya sdikit demi sdikit.. dgn bdnnye yg lutsinar n blekuk-lekuk, lembaga itu ktawa tbahak-bahak. Di bdn nye tertera tulisan 'air minuman reverse osmosis, 1 liter'. Rupe2nye, ianya sbuah botol air mineral.

Btol air mineral itu terus mlyang2 n mnakut2kn Ikram n aweknya. Mrk mjerit n mula mgatur lhkah sribu ke motor. wjah btol itu yg bgtu mgerikn hmpir sje mbuat Ikram xdpt mcari motorny. Sbaik shj enjin didopkn, mrk memecut lju n pegi.. Hingga kni kjdian itu mbuatkn mrk x lg ke tmn itu.

Betol ke antu tu btol mineral? Jwpnnye btol..
Betol ke cite ni? Jwpnye xbtol..

Ape aku nk ckp ialah.. kite x duji dgn ape yg terang2 bole kite hadapi. Klu la setan tu nyamar jd botol mineral n dtg takut2kn kite.. takut ke agak2?? Sbb kite xtakut benda tu la, jd die dtg dlm bntuk antu yg kite knal skg ni, sbb dr kecik lg org dok takut2kn kite ngn bntuk antu yg mcm ni.

Ok. Aku bg cntoh lg.. klu kite kaki surau, jd pegi surau bkn jd ujian pd kite.. sbb kite x rase berat nk pegi. klu kite pdiam, jd mngumpat org bkn jd ujian pd kite sbb memang nk ckp pn susah ape lg nk ngumpat. Jd ape ujian bg kaki surau n pndiam tu?

MUNGKIN.. ujian pd kaki surau tu, mcm mane nk ajak member2 die pegi surau gak. ATAU ujian masa.. yg mgkin byk dia sia-siakn ble ske mlepak je kt surau, smpai abai kje lain.

MUNGKIN.. ujian pd pendiam, mcm mane nk hentikn kwn2 keliling yg ske mngumpat. ATAU minat die yg ske join skaki n dgr org ngumpat ni.

Perincian artikel:
1. Jgn takut antu la
2. Aku cube tjemahkn ujian DIA ni pd maksud aku sdri.. klu sape2 xpaham.. abaikn. Klu phm, alhamdulillah. Xpayah berdebat soal ni.

amaran!! INI PENDAPAT AKU SAHAJA!
salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

1 comment:

Anonymous said...

ujian bole mendekatkan kita pada Allah dan ujian jugak bole menjadikan kita hina dipandanganNya..moga sentiasa dalam redhaNya..
tp cite hantu tu tak seram mana pun..tak meremang pn bulu roma..

voltox