Followers

29 October, 2008

haih... dunia

Arini aku terbuka satu artikel kt yahoo.. psl bnde yg dok jd kt London. Rupenye skg ni, puak athiest dok lwn kempen ngn puak kristian. Katenye starting ngn puak Kristian wt iklan yg tulis.. "Sesiapa yang xpcye Tuhan, die akan diseksa dlm neraka n kekal dlmnya". So, puak athiest ni bls balik ngn wt iklan "Tuhan sbnrye x wujud, jd enjoy la ngn idop". lebih kurg itu mcm la bnyi die.

Haru betul la puak2 ni. aku bkn ape.. yg kristian wt iklan tu.. betol la, Tuhan tu ada n akn hukum org yg xpcye Tuhan dlm neraka. xde masalah yg tu. mslahnye bile si athiest tu.. siap boleh wt iklan dan ditampal kt bus double decker yg dok gerak sekitar kota london tu. Bodo la diorg ni kn. G benarkn penyiaran iklan tu wt pe.. inilah jdnye bile agama x diletakkn pd kduduknnye yg betol.

lantak dorg la.. sbb dorg pn bkn betol sgt. cume kite ptut rsau klu bnde yg mcm ni, mkin menular kt negara kite skg ni. eh.. bkn nye xlogik bnde ni jd kt ngra kite. skg ni pn agama kte dah mcm tpgir oleh umat die sdri. xpyah nk tgk jauh la.. aku tgk dri aku.. korg tgk dri korg.. mcm mane kite amal agama kite?
salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

25 October, 2008

nak pekak ke nak bisu?

mlm aritu aku g dgr ust ngajar kt surau. mls gak nk pegi, tp mber da ajak. pegi jugak la.. ust tu best. aku ckp best tu sbb aku dah pnh dgr ust ni ceramah. mude lg die ni. bertuah la.. mude2 lg ust. ni kalu ust tu mati pn, insya Allah la msuk syurga. org baik.. mude plak.
eh, bkn aku nk suruh ust tu mati cepat.. korg jgn buruk sgka kt aku plak. Aku cume pkir la, die ust.. mbesar ngn pljaran agama.. pastu keje plak ngajor agama.. btuah la idop die dunia akhirat slagi die x syirk pd DIA..
oh.. lupe plak. bkn nk cite psl ust ni. nk cite psl ceramah die ni. die ade ckp, die tertarik ngn kate2 syed qutb ( die xtau.. die da wt aku pn tertarik ngn kate2 syed qutb jugak). syed qutb kte, setiap pciptaan DIA ade rahmat-Nya.
Cth yg die bg, org bisu.. biasenye dorg pekak skali, betolx? cube byg klu org bisu tp xpekak? cube byg klu korg bisu, tp korg x pekak.. korg lalu dpn aku, dan aku ckp.. busuk la die ni, xmandi ke? padahal bru je korg pas mndi.. so mcm mane nk jwb.. nk defend??
DIA Maha Tahu setiap kejadian dan DIA tak penah mciptakan sesuatu sia-sia dan memberikan hanya terbaik untuk hamba-Nya.

salah ke aku ckp? My opinion la.. hehe

salah ke aku cakap? my opinion la..

aku dok tgk skg ni.. dlm sume isu, ade je org nk komen.. nk bg pdpt. knon pdpt mrk betol la. Pdpt org salah. Mrk kate ptut wt mcm ni, xptut wt mcm tu. Mrk ckp pemimpin tu xbetol, pemimpin ni betol. Pesal eh mrk tu.. Xleh snyap ke.. xleh ke klu x ckp pape.. herm.. tp aku pn xleh nk marah dorg sebab aku satu spesis je ngn dorg.. klu x aku x wt blog ni. salah ke aku ckp? my opinion la.. hehe.

cari dan mencari

aku cari org yg tak tahu adenya Tuhan.. aku cari org yg kate xde Tuhan.. aku cari org yg tahu ade Tuhan, tp lupe Tuhan.. aku cari org yg ade Tuhan, tp xsame dgn aku.. Kenape aku cari dorg? Ade bnde nk kongsi ngn dorg.. ade bnde nk ajak dorg same pkir.. sbab dorg ade Tuhan ke.. xde ke.. dorg manusia same mcm aku gak.. salah ke aku ckp? my opinion la..hehe.

dia dan DIA

Ku panjatkan kesyukuran kepada DIA... ku berterima kasih pula kepada dia..
Kerana dia menunjukkan aku kepada DIA...
Kerana DIA menerima aku seadanya..
Aku adalah seorang hina yang berbuat dosa..
yang masih hidup dalam limpah dan rahmat DIA..
Aku adalah seorang umat yang ingkar..
yang cepat melupakan jasa dan ajaran dia..
Sedang alam ini, seisinya..
Bertasbih kepada DIA.. Berselawat ke atas dia..
Duhai jiwa.. patuhilah dia dan DIA.

19 October, 2008

aku.. dia dan DIA

Si kerdil ini... cuba berdampingan dengan dia dan DIA... sedang jalan itu sebenarnya senang, mudah dan dipermudahkan.

Si kerdil ini.. dalam melangkah, kadang lari tapaknya... lupa tujuannya... hilang pertimbangannya... seronok dibuai keseronokan.

Si kerdil ini... membuka bicara dalam 'aku.. dia dan Dia'...