Followers

23 December, 2008

hujan dan budak kecil

Entah mengapa post2 kali ini, aku cenderung untuk bercerita. Cerita tentang apa yang aku lihat, apa yang aku alami dan kadang-kadang bercerita dari cerita-cerita yang aku dengar. Juga aku menulis reka cerita itu, sehingga menjadi satu cerita yang berpaksi dibawah alam separa sedar ku. Nilailah sendiri akan kebenarannya dan rekaan kerana kedua-duanya hanya dipisahkan tembok kukuh yang halus nipis bak kulit bawang.

Hari itu, hujan rintik mengganggu perjalananku yang bermotorsikal ini. Aku mengalah dengan takdir dan berhenti di bawah kanopi kecil, walaupun aku sebenarnya sudah hampir dengan tempat dituju. Tuhan tetap maha tahu. Disediakan-Nya kanopi di situ untuk aku berteduh. Keputusan berhenti ternyata tepat bila hujan mencurah-curah tanpa henti. Lebat dan dingin. Aku kebosanan menunggu. Huu~

Masa berlalu sekian lama, hujan yang tadinya garang mula menunjukkan damainya. Perlahan dan lembut rintiknya. Namun masih belum cukup membuatkan aku meredah jalan itu. Mata mula mengisi imejan-imejan yang ampuh untuk mengisi kotak kebosanan. Lirikan itu terbawa oleh gerak kereta yang mula berhenti dan diletakkan agak hampir denganku. Pintu keretanya dikuak, kiri dan kanan. Keluarlah tiga orang kanak-kanak. Lelaki di sebelah kanan dan dua orang perempuan di pintu kirinya.

Sambil tangan memayungi kepala, masing-masing keluar dan berkumpul di belakang bonet kereta. Si abang, pantas mengangkat penutup bonet, dan si kakak pantas mencapai sesuatu dari dalamnya. Aku masih melihat dan memerhatikan. Dikeluarkan dari dalam bonet sehelai tudung berwarna merah, segera disarungkan oleh kakak kepada adiknya, sedang hujan itu masih jatuh ke badan mereka. Si adik yang berpakaian blaus tanpa lengan itu segera membenarkan kepalanya dilitupi tudung merah persis cewek-cewek sinetron dari seberang itu.

Gelagat kanak-kanak itu terpapar di benakku dan segar didalamnya ketika mereka berlalu pergi tanpa rasa diperhatikan. Aku tersenyum sendiri-sendiri, melihat betapa hukum dipraktikkan tatkala hujan menjadi halangan. Aku juga melihat betapa hukum tidak dididik sempurna kepada para pewaris keturunan bila bertudung dengan baju yang tidak berlengan. Tiada salah pada mereka kerana mereka anak yang tiada tahu apa-apa. Aku melihat betapa mulusnya jiwa si anak kecil, yang diibarat dia s.a.w sebagai kain putih. Dalam hujan aku terus mengelamun.

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

Perincian artikel:
1. Ntah, aku sje nk bcerita.

22 December, 2008

siapa kawal?

Salam..
Arini aku ade ksah nk cte.. ksah ngeri. AKu nshatkn korg sume bsedia tuk dgr ksah ngeri ni. Bkn slalu aku cte ksah mcm ni n bkn slalu gak korg bpeluang dgr cite ngeri dr org yg mngalaminya. Kalian sungguh beruntung.

Ptg td, aku idopkn enjin mto aku tuk myelesaikn 1 pmintaan dr rkn keje ku.. ohh, sbnrnya bkn 1 pmintaan tp.. psang goreng lam 2 hengget, cekodok psang lam sengget dan karipap pnas lam sehengget lg.. jd ade 1,2,3 pmintaan dr kawan2 keje aku. Aku xckp byk.. nk save mase.. trus bkejar ke kedai. Sbnrny xde la save mane pn, sbb sblom tu dok mlepak ngn dorg gak.. rupenye mlepak ni best..

Oh, bblik pd cte ngeri aku, aku smp kt kdai je trus mntak adk tu bgkus kt aku.. ade la dlm bpe plastik gak.. psang dlm plastik lain, ckdok n krpap lam plastik lain plak. Aku idopkn mto n terus balik ke opis. Sekian...

ermm.. ngeri?
ngeri x??

Cte blom abis sbnrny.. bkn tu yg aku nk cte.. aku nk cte.. balik je dr beli psang goreng aku tgk kt ujg jln kete bsesak2.. aku da agak ni mst kes xcden.. aku g dkat, aku tgk bdk U ngah tlentang kt tepi kete. Keadn tkawal wpn agak tegang. Polis da smp. Pak Gad U pn dah ade.. sbb blggar dkat je ngn U. Ambulan U xsmp2.. dgr cte bdk tu kritikal gak.

Kes die, bdk laki ni.. ngn moto, da tmsuk line kete ni dgn x sgaje.. kete tu x sempat da nk ngelak lalu.. kecepur.. pak mat tempe blggar ngn motokar!!!

Tuan2 n Puan2...
Ingatla mksud doa naik knderaan yg kite slalu bce..

"Maha Suci Tuhan yang telah memudahkan kenderaan ini untuk kami, sedang kami sebelum itu tidak terdaya menguasainya. Dan sesungguhnya kepada Tuhan kamilah, kami akan kembali"

Kite xkwal, tp DIA... kite xde kuase, tp DIA... kite dpt kwal, izin DIA..

Ble da stereng kt tgan, hndle kt tgn.. press myak lju2.. angin plak kne muke kuat2.. ptong-memtong jd bese.. cilok-mcilok pn jd bese. Mse tu dlm ati kite, org kt dpn kite ptut dok blakang. Mkin ganas care kte potong, xpkai lampu sgnal.. maka mkin stylo!

Adik2 n Kakak2..
Kite bw kete.. kite lju ke, kite xcden. kite xlju pn, kite xcden. X kite lgar org, org lgar kite. Jln kaki ke, dok kt mja wrung tpi kaki 5 ke.. nk kne, kne jgak.. bhati2 ke, x ke.. kne jgak.

Jgn kte pcye kt brek. Sbb org dok pcye kt brek la, jd die brani ikut dkt.. siap cucuk angin lg. Jgn yakin sgt ngn kmampuan kite bw kte, sbb khandaln kte dtg dr DIA jgak. Sklip mate, sesedut nafas je DIA bleh tarik.

Ini psl aku.. ble bw mto, kete.. cpt bnr rse best, rse terer.. kdg2 ske lju2. Mse itu, lupe yg DIA bg kite bleh kwal kderaan tu. Astargfirullah.. Smga dampunkn DIA!

Perincian artikel:
1. Kite ati2 n x blggar.. krn DIA myelamatkn kite dr blggar.
2. Kite ati2 n blggar.. krn DIA mgkehendakiny.
3. Kite laju n cuai n kite blggar.. krn DIA mbalas ape yg dbuat oleh tgn2 kte.
4. Kite lju n cuai n xblggar pn.. krn DIA myelamatkn kite dr blggar n mberi pluang tuk kite berubah sikap.
5. Di saat mane, kite dpt jamin yg smuany dbwh kendalian kite sdri, tnpa adeny DIA?

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

18 December, 2008

awekku RAJA

Dr umh sewa aku, ngn duit suploh henget, aku pcut mto lju2.. g kdai yg kt ngn umh ni tuk cr tpup. "Bang mxis suploh". Mlm ni cm bese ar, aku nk main msg ngn awek aku. Rindu gler. Haha.. pdhal mkn mlm td aku mkn ngn die gak.. bru je anta die blik skg nk men msg plak.

Tiap2 mlm mcm tu ar.. men msg smp kol 2, 3 pg ke. Nk main smp sbuh pn bleh tp slalu time ujung mgu la. Leh la aku cover tdo.

SMS
aku: "wtpe?"
awek: "tgu awk msg la.. hehe. wtpe?"
aku: "ngah kco awk..hehe.. :)"
awek: "hehe..rindu sy ek :P"
aku: "sgt2 la.. xleh tdo ni dok ingat je"
awek: "yeke.. kn bru jupe td"
aku: "iyela.. tp td awk lawa sgt, tu yg smp skg dok ingat.. hehe"

Haha.. rhsia la, mane leh bgtau ape yg aku msg sume. Korg ade awek nt, korg phm la. Alamak, lupe nk tnye kbar mak.

SMS
aku: "Dik, suruh mak tepon."

"Toot..toot"
TEPON
aku: "Helo mak, sihat ke?"
Mak: "Mak sihat je. Nape suruh mak call?"
aku: "Takut abis kdt la.. bkn murah tepon umah. Nk ckp pjg pn xleh.."

Dah, selesai tgas sbg anak. Tnye kbar mak.. korg buat x? Buat tau. Emm.. oh, aritu gi beli adiah besday awek aku kt lot 10. Teddy la beb.. manje sket. Hehe, awek aku ske bnde2 comeyl ni.. die pn comeyl so memg ptut la die ske teddy. Rm 45.90 je, tgh promosi tuk krismas. Blasah je. Murah la tu klu bnding ngn harge asal die.

Kua dr lot 10 tu, time aku dok sibuk nk betulkn handle mto nk kua dr parking, bleh plak dtg org tua ni mintak derma. Aku bkn xnk bg, slalu je aku bg klu g jumaat tu kt tabung mesjid.. singgit.. dua inggit. Tp klu yg jnis dtg mcm ni byk yg tipu. Dorg ni sindiket je. Guna ats name msjid la, umh ank yatim la. Tp aku mls nk pki byk2, nk cpt jupe awek aku nk bg hadiah, so aku hulur je singgit. Then blah.

Adoi, paling aku bengang bile sbb org tue tu tahan aku, aku dah lambat 10 minit nk jupe awek kt tmn, port joging ktorg ptg2. Awek aku xmarah, sbb die mmg understanding n sporting. Sayang ar kt die. Pas bg adiah, awek aku senyum sket2 n puji2 aku.. ktorg joging cm biase kt tmn. Smbil joging aku yg kne pegang bear die, smp org lain tgk. Hahaha.. bia la, janji aku bahgia ngn awek aku ni. Abis jog, ajak gi minum jap pastu anta die balik. Aku sdri pn smp umh lam kol 8mlm.

Perincian artikel:
Amalan Double Standard yg sememangnya perlu dijauhkan. Sanggup habiskan kredit untuk awek tetapi tak sanggup habiskan kredit untuk mak. Sanggup mengeluarkan wang banyak untuk teddy bear awek tetapi sedikit untuk tabung masjid dan pengutip derma. Sanggup datang awal dan menepati masa dengan awek tetapi melewatkan sembahyang maghrib hingga hampir pada waktu luputnya.

Isu artikel ini hanya double standard. Mana2 isu lain yang terlintas di hati pembaca yang mungkin boleh dikaitkan dengan cerita di atas, adalah pendapat pembaca sendiri.
salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

Hantu Botol

Ini adalah 1 kisah seram.. yg telah terjd kt msia. Tmpat tpakse dirahsiakn utk mngelakkn kegelisahan di kalangn pduduk di situ.

Di sbuah tmn rekreasi (dirahsiakn), tmpat yg slalu jd port org joging pd wktu ptg. Pd mlm ari, jam mnjukkn kol 11.30 mlm sewaktu Ikram (bkn nama sbnar) dan aweknya (bkn nama sbnr) bru sje smpai n parking motornye di 1 sudut. Mrk terkekek-kekek ktwa manja n berjln mnyusuri laluan pjln kaki yg tersedia dsitu.

Sesekali Ikram mencuit-cuit2 aweknya kmdian diblas aweknye ngan cubitan manje. "Adoo.." sakit jgak dlm ati Ikram mgomel. Lgkah mrk d atur ke 1 rimbunan pkok2 yg tdpt d tmn itu. Stelah dpastikn kebersihan tanah n rmputnye, mrk mlabuhkn pggung tnpa segan. "Fuuh" mgeluh klegaan.

Mrk mula bmain2 dgn jari jmari masing2 smbil mneruskn borakan mrk yg xpenah abis. Tatkala itulah telinga mrk dsinggahi 1 bunyian aneh hga mbuatkn mrk terkedu n terdiam. Tumpuan n keasyikn mula dialih pd bunyian yg kdg2 kdgran n kdg2 x.. Mate Ikram mbulat n saling bpandgn ngn aweknye.

Sjrus itu gak blu roma dorg naik n jantung bdgup kencang. "hahaha.." hilaian tawa mkin tjam n mnsuk telinga mrk. Tak smena2 btg pkok yg hampir ngn mrk bgoncang hbat. Mrk mlihat n trus tertumpu pd pkok itu. Maka keluar la 1 lembaga dr belakang pkok itu mbuatkn awek Ikram mjerit ketakutan..

Lembaga yg panjang itu mnampkkn dirinya sdikit demi sdikit.. dgn bdnnye yg lutsinar n blekuk-lekuk, lembaga itu ktawa tbahak-bahak. Di bdn nye tertera tulisan 'air minuman reverse osmosis, 1 liter'. Rupe2nye, ianya sbuah botol air mineral.

Btol air mineral itu terus mlyang2 n mnakut2kn Ikram n aweknya. Mrk mjerit n mula mgatur lhkah sribu ke motor. wjah btol itu yg bgtu mgerikn hmpir sje mbuat Ikram xdpt mcari motorny. Sbaik shj enjin didopkn, mrk memecut lju n pegi.. Hingga kni kjdian itu mbuatkn mrk x lg ke tmn itu.

Betol ke antu tu btol mineral? Jwpnnye btol..
Betol ke cite ni? Jwpnye xbtol..

Ape aku nk ckp ialah.. kite x duji dgn ape yg terang2 bole kite hadapi. Klu la setan tu nyamar jd botol mineral n dtg takut2kn kite.. takut ke agak2?? Sbb kite xtakut benda tu la, jd die dtg dlm bntuk antu yg kite knal skg ni, sbb dr kecik lg org dok takut2kn kite ngn bntuk antu yg mcm ni.

Ok. Aku bg cntoh lg.. klu kite kaki surau, jd pegi surau bkn jd ujian pd kite.. sbb kite x rase berat nk pegi. klu kite pdiam, jd mngumpat org bkn jd ujian pd kite sbb memang nk ckp pn susah ape lg nk ngumpat. Jd ape ujian bg kaki surau n pndiam tu?

MUNGKIN.. ujian pd kaki surau tu, mcm mane nk ajak member2 die pegi surau gak. ATAU ujian masa.. yg mgkin byk dia sia-siakn ble ske mlepak je kt surau, smpai abai kje lain.

MUNGKIN.. ujian pd pendiam, mcm mane nk hentikn kwn2 keliling yg ske mngumpat. ATAU minat die yg ske join skaki n dgr org ngumpat ni.

Perincian artikel:
1. Jgn takut antu la
2. Aku cube tjemahkn ujian DIA ni pd maksud aku sdri.. klu sape2 xpaham.. abaikn. Klu phm, alhamdulillah. Xpayah berdebat soal ni.

amaran!! INI PENDAPAT AKU SAHAJA!
salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

15 December, 2008

harap jangan tak harap!

Sketsa 1
Amirul seringkali membantu Ehsan dalam pelajaran memandangkan mereka sekelas, malah seasrama. Kelebihannya dalam pelajaran mahu dikongsi bersama supaya Ehsan pun akan maju sepertinya. Segala masalah dalam kerja rumah dibawa berbincang. Jika terdapat nota yang bagus diperoleh Amirul, dia tidak segan-segan membuat salinan dan berkongsi dengan Ehsan.

Suatu hari, Amirul mendapat panggilan kecemasan daripada keluarganya di kampung meminta dia pulang. Hatinya sungguh gelisah dan tidak keruan. Sambil otaknya laju berfikir, dia mengemaskan pakaiannya. Tatkala itu Ehsan datang kepada Amirul dengan kerja rumahnya yang tidak dapat disiapkannya. Permintaan Ehsan supaya membantunya ditolak oleh Amirul dengan alasan dia mahu lekas pulang.

Segalanya berjalan lancar dan masalah di kampung selesai dengan baik. Amirul kembali ke asrama. Akan tetapi dia dikejutkan dengan khabar mengatakan dia seorang yang sombong dan mementingkan diri. Ehsan yang tidak berpuas hati dengan layanan Amirul telah menyebarkan cerita di kalangan kawan-kawannya.

Sketsa 2
Maimun selalu melayan saudara-maranya dengan baik. Segala kenduri-kendara saudaranya jika ada, maka dialah manusia yang paling sibuk menguruskannya. Ke hulu dan ke hilir memberikan tenaganya walaupun tidak diminta. Baginya apalah salahnya menolong mereka, mereka bukan orang lain malah keluarganya sendiri juga.

Pernah juga saudaranya mengadu tentang masalah kewangan yang mereka hadapi. Maimun tanpa mengira masalah kewangannya sendiri begitu bermurah hati telah mengeluarkan sebahagian simpanannya untuk membantu mereka.

Suatu hari, anak Maimun mendapat tawaran melanjutkan pengajian ke IPTA, nun jauh ke barat tanah air. Maimun ternyata tidak cukup wang untuk pendaftaran, malah tiada kenderaan untuk menghantar anaknya ke sana. Dengan hati berbunga harapan Maimun mendapatkan saudara mara yang pernah ditolongnya, yang pernah diberi pinjam wang kepada mereka. Harapan Maimun hanya satu, mereka harus membantunya kali ini.

"Kami tak dapat menolong." Terkedu Maimun mendengar jawapan itu.

Kesimpulan

Amirul begitu kecewa dengan sikap Ehsan. Tidakkah Ehsan tahu berterima kasih atas apa yang dia berikan kepadanya selama ini? Mengapa Ehsan sanggup menuduhnya hanya kerana ditolak satu permintaan.. Begitu juga Maimun yang sedih dengan sikap saudaranya. Mereka bagaikan tidak tahu menilai perih jerihnya selama ini. Dia membantu mereka tanpa banyak soalpun!!

Pembaca budiman,
Berbuatlah baik kepada sesiapa sahaja yang saudara inginkan.. tetapi janganlah mengharapkan orang yang sama, akan membalas jasa baik saudara. Letakkanlah balasan itu kepada DIA. Kerna DIA tidak pernah lupa akan segala kebaikan yang saudara usahakan walaupun sekadar membuang habuk di pakaian kawan.

Perincian artikel:
1) Buatlah baik kepada sesiapa sahaja dan sebanyak mungkin.
2) jangan harap orang itu membalas budi anda sama seperti ape yang anda buat kepadanya.
3) Kekecewaan anda apabila orang itu tidak buat sama seperti anda akan menyebabkan anda mengungkit pemberian anda dan menghilangkan pahalanya.
4) Sesungguhnya ikhlas itu susah, tidak dapat diistiharkan dengan mulut dan tidak dapat dinilai sendiri melainkan menjadi rahsia DIA. Berusahalah mendapatkan ikhlas.

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

03 December, 2008

kebetulan yang ditetapkan??

Aritu, aku amik kptusan nk ke s.Alam tuk jupe mber2 lame. Rindu gak kt dorg dsamping rse boring ble tbe je ujung mgu. Maka, sme mcm planing dlm kpale aku, aku gerak ke s.Alam mjelang pkul 4 ptg. Kebetulan ari ini x ujan mcm semlm.. atau mcm sari sblom.. atau mcm ari yg sudah2.

Aku grak ngn moto honda aku. Sbnrnye, aku rncg nk grak pg.. tp ade mber dr kL dtg jupe aku. Die nk amik moto die yg die tgalkn kt umh aku. jd aku lyn die dlu, pastu die blah, bru aku gerak ke s.alam.

Dr nilai, aku mula msuk ke tol nilai n bgerak ke hway mnju ke s.Alam. Tgah dok lyan bwa moto smbil melihat pemandangn ni, gerak ati aku dok pkir2 psl tayar bocor. Tah kenapa, slalu sgt, bile gerak ati pkir tyr bcor je.. tup2 jd la tyar bcor. Kebetulan la tu.

Tbe2 rase lain mcm.. motor rse mcm x ckup stabil. Trus tpahat lam ati ape yg aku pkirkn td.. tyar bcor!! Memg da jd knyataan. Tsadai aku kt hway tu. Tp tah pesal, aku bleh btenang lak. Mgkin psl ari cerah lg.. lbih kurang 4.24 ptg. Atau mgkin gak aku tau mber ade kt umah n bleh dtg klu aku perlukn btuan.. atau psl aku ade nombor pomen moto. Kebetulan plak aku penah amik nombor pomen tu mase aku tgh stop kt traffic light 2,3 bln yg lalu. Kebetulan plak jarak aku dr tol nilai xjauh, wpun sbnarnya da msuk hway ke s.Alam.

Aku call die. Kebetulan kredit aku ada n xde gangguan line plak. Kebetulan die angkat. Die kte die dtg klu aku sgup tgu. Mst la sgup, xsgup pn memg kne dok situ gak. Nk gerak ke mana lg tyar da pcit.

Dlm 4.45ptg pomen dtg. Die dr nilai. Tpakse msuk hway smate2 nk penuhi hasrat plgan cm aku ni.. but, customer is always right.. hehe. Aku bkn aje tukar tiub, aku tukar tyar skali sbb aku tgk tyar aku dah tkuar dwai. Kebetulan tyar aku memg da botak n memg ade prancangn nk tukar bln ni. Kebetulan pomen tu ade tyar spare kt umah die, tyar second je tp memadai la sbb mane nk cr tyar time2 genting, on the spot mcm ni. Pomen tu plak wt kje tukar tiub ni part time je. Jd xde la persediaan tyar utk kes mcm aku ni.

Ayat paling mcemaskn aku yg kuar dr mulut pomen ble smp je.. "sy ingat ke org call main2 je". Kebetulan plak die abaikn andaian die tu n dtg jgak cr aku kt hway ni. Fuuu~

"Brape??" "Tyar rm30, tiub rm10, upah dtg rm25.. jauh nk kne pusing balik". Btol la kte pomen tu jauh.. hway la katekn.

Aku kuarkn duit dr poket aku. Kebetulan plak aku bawak duit byk time tu. Biasenye aku bw dlm 2, 3 puluh je.. byar dan aku teruskn pjalanan. Alhamdulillah.

1. Kebetulan hari tak hujan.
2. Kebetulan tayar bocor apabila terlintas dalam hati.
3. Kebetulan ambil nombor mekanik beberapa bulan sebelum itu.
4. Kebetulan jarak tempat kejadian tidak jauh daripada tempat mekanik itu tinggal. ( sbnrnya sudah agak jauh tp mekanik itu masih sanggup datang)
5. Kebetulan ada kredit dan talian.
6. Kebetulan mekanik itu menjawab panggilan.
7. Kebetulan tayar sudah botak.
8. Kebetulan ada tayar gantian.
9. Kebetulan dia mengabaikan andaian panggilan palsu.
10. Kebetulan aku ada cukup duit.

Kenapa ada banyak kebetulan? Kebetulan itu pula langsung berkait antara satu sama lain sehingga menjadi satu cerita yang sempurna. Bolehkah kalau sy katakan, program tv yg bermula dari pagi dan berakhir mlm itu satu kebetulan? Contohnya, buletin utama jam 8 mlm hingga 9 mlm. Selepas itu, 999 jam 9 mlm hingga ke 10 mlm. Selepas itu, jam 10 mlm hingga 11 mlm Puaka Niyang Rapik. Semua itu adakah satu kebetulan?

Kebetulan atau sesuatu yg ditetapkan?? Ditetapkan siapa? Siapa lg kalau bkn oleh Yg Maha Tahu. Maha Tepat Perancangannya.... DIA Yg Maha Sempurna.

Pd yg tidak mahu mngaku adanya kuasa hebat ini, mahu anggap kebetulan lagikah? Sedangkn semua mengalaminya dalam hidup masing-masing kebetulan yg sy cakapkan ini. Selami kejadian hari-hari yang kita semua tempuhi.. selamat mencuba!

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

Perincian artikel:
1. Takdir adalah suatu ketetapan yang menjadi rahsia kepada kita sendiri sehinggalah perkara itu telah terjadi.
2. Masalah tidak akan datang melainkan bersama penyelesaian. Cuma kesabaran, usaha dan tawakkal adalah cara penyelesaian yang efektif.
3. Kuasa ketuhanan dapat dilihat dalam apa yang kita alami dalam hidup. Jika kita betul-betul ingin mencari pengajarannya, kita pasti berupaya menemuinya.

21 November, 2008

Biiznillah.. Biiznillah.. Biiznillah.

Biiznillah..
Biiznillah..
Biiznillah..
(dengan izin Allah)

Ada seorang hamba DIA.. sakit, lalu dia makan ubat. Akhirnya sembuh.
Ada seorang hamba DIA.. sakit, lalu dia makan ubat. Tidak juga sembuh.

Ada seorang hamba DIA.. belajar dengan tekun. Akhirnya dia lulus peperiksaan.
Ada seorang hamba DIA.. belajar dengan tekun. Tidak juga lulus peperiksaan.

Ada seorang hamba DIA.. berniaga dengan gigih. Akhirnya berjaya.
Ada seorang hamba DIA.. berniaga dengan gigih. Tidak juga berjaya.

Kata-kata di atas cuba sy pinjam daripada seorang budak tabligh yg pernah mendatangi sy suatu ketika dulu. Ia buat kita berfikir.. mengapa.. dengan ubat yg sama, dos yg sama tetapi tidak bisa menyembuhkan sakit dua orang berlainan. Atau mgkin juga pada org yg sama, pd masa yg lain.

Melihat kpd sirah Nabi Ibrahim.. dibakar hidup-hidup di dalam api. Setahu kita, api bersifat panas dan membakar. Akan tetapi tidak kepada Nabi Ibrahim. Dirasakan baginda api itu dingin dan tidak langsung membakar batang tubuhnya.

Saya juga melihat.. bagaimana dalam kehidupan, kita menyaksikan sepasang kekasih yang bercinta, merancang perkahwinan dan menunggu detik indah bersama, tetapi dipisahkan dengan maut beberapa hari sebelum diijab kabulkan.

Atau mungkin, si teruna ditinggalkan si dara.. atau sebaliknya.. padahal bagi dirinya, dia sudah berjumpa dengan pilihan hati. Maka bertandanglah kesedihan dalam hatinya. Berusahalah dia memujuk dengan pelbagai cara. Pilu hatinya berhari-hari, mungkin makan tahun.

Biiznillah.. Biiznillah.. Biiznillah.
Inilah yg ingin sy katakan. Ingin sy ingatkn diri sy.. kerana sy jg pernah bersedih ditinggalkan mereka. Dalam hal yg lain, sy juga pernah bertanya, mengapa ini terjadi.. kalau ia begini, pastinya jadi begitu.. jika tidak buat begitu, perkara ini tidak berlaku..

Apa yg berlaku, adalah Biiznillah (dengan izin Allah). Maka yakinlah DIA tidak zalim, tidak akan memberi sesuatu yg tidak berfaedah kpd hamba DIA. Jika ubat itu tidak menyembuhkan, maka sakit itulah penghapus dosa.. dan rintihan kesakitan bersama doa pengharapan itulah jalan yg mendekatkan kita kepada DIA. Sungguh DIA berbangga dgn para malaikatNya tatkala hamba bermohon kepada DIA.

Jika ketekunan belajar itu dibalas dgn kegagalan, maka yakinlah kegagalan menyebabkan kita belajar cara untuk berjaya.. menambahkan lagi ketekunan dan memberi rasa nikmatnya apabila kejayaan diperoleh hasil usaha yang bersungguh-sungguh.

Bila kasih terhenti di tengah jalan, ditinggalkan dia.. samada maut ataupn pilihannya, maka lihatlah kembali diri kita. Mgkin belum cukup bersedia. Atau mgkin baik kita, atau dia menjadi lalai kepada DIA dalam buaian cinta serakah kita. Juga bukan mustahil, DIA sediakan kita seorang bidadari dunia yg elok pekertinya.. untuk kita sebagai hadiah dari DIA. Alangkah baiknya juga kalau digantinya kita dengan syurga dan isinya.. sesungguhnya kekal di dalamnya.

Demi sesungguhnya, sy mesti yakin.. setiap usaha, akhirnya Biiznillah juga.

Biar sy perincikan maksud sy supaya tidak disalahertikan.
1. Usaha dan perancangan setiap perkara adalah wajib kerana setiap sesuatu ada asbab (sebab terjadi) dan sunnatullah (peraturan yang ditetapkan sesuai dgn sebab yg dijadikan Allah).
2. Penyudah segala usaha, atau hasilnya adalah Biiznillah. Mungkin tidak terjadi seperti yg kita harapkan dan mgkin lain daripada sunnatullah (macam contoh cerita Nabi Ibrahim).
3. Keyakinan mesti diletakkan bahawa DIA telah menetapkan sesuatu yang baik untuk kita samada kita menyukainya atau tidak. Mungkin yg tidak disukai adalah yg terbaik.. siapa tahu.

#Salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe. Klu x stju pn xpe. Tp klu salah dr segi fakta, hkum fiqh ke.. bgtau ar. Aku pn bkn rjuk mana2 buku, kitab or pakar2 agama. Hrp korg je betulkn ape yg silap.#

19 November, 2008

Tahap anjing!!!

Byk keje kite kne wt sehari-hari ni.. Kdg2 kje tu mmg kje kite, kdg2 bkn pon. Bg org mls, mmg pndai tol dorg cri jln nk mgulor.. atau nk curi tulang. Bg org rajin, mrk akn wt kje. Xcukup kje org bg, mrk siap mintak lg. Huhu, dasat kn?

Aku.. aku? Hehe, rjin la beb. Aku mmg rjin tp kdg2 x jgak.. kdg2 xikhlas gak. Wt tpakse gak.. Wpn bgtu, aku cube ikhlaskn niat aku, klu x gler rugi.. sume kje kite wt, xdpt pape pn di sisi DIA.

Alaa.. manusia. Rjin mane pn, ikhlas tu kdg2 x ade pn. Blakon je lbh.. kte org, cover baik pnyerr!

Yg xikhlas tu, ade mcm2 la.. Wt kje ngn mrah2.. atau wt kje nk tnjuk die bgus.. ermm.. aku ke tu? (no answer ....) Serius ckp la, aku pn akn angp org tu bgus gler klu xpnah nk bntah bile ade kje. Sume die wt je.. Ngan muke yg manis.. Ngn pnuh dedikasi n ktekunan.. Fuuh! Aku sndri pn x terkecuali la tergolong dlm glongan bagus gler ni.. hahaha.

Tp 1 bnde yg aku slalu dok teringat bile aku dah rse mcm bgus gler ni... psl 1 cte. Aku pnh tbce 1 cite psl sorg hamba DIA ni, yg kategori abid la.. abid? korg xtau ke? bkn adib.. ni abid, atau mksud lainnya seorg ahli ibadat.

Abid ni die kje ngn sorg la.. xtau la kje ape, xingat ah. Bile tuan die suruh je, die wt. Ble pgil je die dtg. Xkire mcm mane berat kje tu, xkire die ade kt mane2 je... gtu la komitmen abid ni kt tuan die. Tharu gak la bos die yg mmg naluri sentimental ni. Hingga bos die puji abid ni dpn2. Bile dgr je pujian bos die ni, abid ni kte, "Tiada apa yang perlu dikagumkan. Kepatuhan yang saya tunjukkan kepada tuan, hanyalah seperti kepatuhan anjing kepada tuannya."

Ermm.. korg pkir x ape yg aku pkir. Kenal anjing x.. tgk x mcm mane perangai anjing ble bsama tuan die. Huhu, rupenye ape yg aku dok wt tu bru tahap sekow anjing. Ape la nk dbanggakn sgt! huhu... sedey. (T_T)

salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

18 November, 2008

Takutnya Si Ular?

Seekor ular meliuk lintuk di jalanan,
Bersinar matanya, menyeringai taringnya,
Sedang ia mahu ke seberang sana

Seekor ular meliuk lintuk lagi,
Laju gerakannya, cepat liuk lintuknya,
Sedang seberang itu, belum separuh perjalanannya.

Seekor ular meliuk kecemasan,
Di jalan penuh kenderaan,
Di malam penuh kegelapan,
Hanya dijamah cahaya lampu mobil-mobil rakus bergerak.

Seekor ular dengan mata bersinar,
Sudah tidak nampak kegarangan tabiat liarnya,
Yang ada hanya sinar ketakutan,
Seberang yang dituju macam tak tercapai.

Seekor ular seolah makin hilang bisanya.. gusar wajahnya,
Mobil rakus bergerak tidak pernah sempat menyapanya,
Tanya mahu ke mana atau setidaknya biarkan ia sampai ke seberang.

Seekor ular akhirnya digelek juga oleh mobil,
Sakit juga badannya.. Hilang lemah tenaganya,
Tiada liuk lintuk lagi.

Garang wajahnya tidak beerti,
Bisa dirinya tersimpan sendiri,
Seekor ular akhirnya terkapar di jalanan,
Bukan di tepi jalan, bukan di seberang,
Tapi antaranya jua.

Aku manusia yang melihat,
Kesian seekor ular.. gagal juga cubaannya,
Diri sedar bertuahnya manusia,
Dicampak ke bukit, mendaki dia..
Diselam ke lautan, berenang dia..
Dibaling ke udara, terbang dia..

Tidak selemah seekor ular.. melintas jalan pun tersungkur,
Hanya kerana diri tiada daya,
Sungguh benar kata DIA,
Manusia sebaik-baik ciptaan DIA.


salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

04 November, 2008

Maha Baik... Dia

Cerita dua insan yang ingin aku kongsi bersama. Dua insan yang berlainan tempat, berlainan masa, berlainan usia, berlainan jantina dan berlainan corak fikirnya. Dua insan yang dipertemukan kepadaku oleh DIA untuk membuktikan betapa Maha Baiknya DIA.

Cerita bermula sebaik sahaja direzekikan DIA kepada kakakku akan pekerjaan di Putrajaya. Hebat jawatannya, gah kedudukannya. Alhamdulillah. Pujian bagi DIA. Menjejakkan kaki ke Putrajaya tanpa saudara mara memaksa kami (ayah, ibu, kakak dan aku) berusaha mencari rumah untuk disewa oleh kakak. Rupanya pencarian kami tidak mudah. Diuji juga!!

Satu demi satu perumahan kami jelajahi. Satu demi satu jalan kami terokai. Satu demi satu rumah kosong kami singgahi. Tidak terkira rumah berpenghuni kami jenguk dan menyapa salam, demi mencari nombor telefon tuan rumah yang masih kosong itu. Namun kegagalan sentiasa menjadi teman...

Tatkala kepenatan mula memanjat batang tubuh kami, langkah kami terhenti di sebuah taska. Riuh keadaannya. Sapaan disambut guru taska. "Tak adalah rumah kosong." ringkas jawapannya membuatkan kami akur dan berpaling mahu melangkah ke kereta. Waktu itu, terdengar suara kecil... "Ada.."

Aku lantas melemparkan pandanganku pada wajah kecil yang hanya menampakkan mukanya dari jendela taska. "Dekat rumah saya ada orang baru pindah", kata budak itu. Cikgu taska tiba-tiba bersuara,"Mana ada. Ada ke?""Ada, baru pindah. Ada label untuk disewa digantung!" jelas kanal-kanak itu. Dapat aku anggarkan dia baru berusia 5 tahun. Tamat cerita satu.

Langkah terus diatur dan terhenti di hadapan 2 buah rumah bersebelahan yang kosong. Gagal untuk melihat sebarang tanda diletakkan memaksa aku pergi ke rumah sebelah yang berpenghuni dengan keadaan pintu rumah yang terbuka. Kelihatan kelibat 2 atau 3 orang kanak-kanak di dalamnya. Aku memberi salam dan kanak-kanak itu kelihatan memanggil ibunya yang berada dalam bilik. Keluar seorang wanita, putih kulitnya, labuh tudungnya. Maka berjalanlah satu perbualan berkisar rumah kosong dan pemiliknya namun jawapan tetap hampa, tidak tahu siapa empunya.

Tiba-tiba, tercetus satu kata-kata dari perempuan ini, "Beginilah kak, kalau tidak dapat rumah, marilah anak kakak tinggal menumpang di rumah saya. Apa yang saya makan, anak kakak makanlah. Saya pun pernah merantau dan faham situasi orang merantau", katanya kepada emakku. Tamat cerita kedua.

Betapa dalam keadaan aku dan keluarga di tempat asing, tiada kenalan dan berkesusahan, masih ada dua insan ini, menunjukkan kebaikan yang bukan kepalang. Aku tidak pernah terfikir akan dibantu oleh seorang kanak-kanak penyumbang maklumat, walaupun selepas dihubungi dan berbincang kami gagal mendapatkan rumah tersebut. Dan aku tidak pernah terfikir, seorang yang tiada pertalian darah denganku akan mengajak kakakku tinggal bersama dengannya.

Sesungguhnya Maha Baiknya DIA.. DIA menjadikan orang baik di dunia ini dan menceriakan dunia ini dengan mereka.






salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

29 October, 2008

haih... dunia

Arini aku terbuka satu artikel kt yahoo.. psl bnde yg dok jd kt London. Rupenye skg ni, puak athiest dok lwn kempen ngn puak kristian. Katenye starting ngn puak Kristian wt iklan yg tulis.. "Sesiapa yang xpcye Tuhan, die akan diseksa dlm neraka n kekal dlmnya". So, puak athiest ni bls balik ngn wt iklan "Tuhan sbnrye x wujud, jd enjoy la ngn idop". lebih kurg itu mcm la bnyi die.

Haru betul la puak2 ni. aku bkn ape.. yg kristian wt iklan tu.. betol la, Tuhan tu ada n akn hukum org yg xpcye Tuhan dlm neraka. xde masalah yg tu. mslahnye bile si athiest tu.. siap boleh wt iklan dan ditampal kt bus double decker yg dok gerak sekitar kota london tu. Bodo la diorg ni kn. G benarkn penyiaran iklan tu wt pe.. inilah jdnye bile agama x diletakkn pd kduduknnye yg betol.

lantak dorg la.. sbb dorg pn bkn betol sgt. cume kite ptut rsau klu bnde yg mcm ni, mkin menular kt negara kite skg ni. eh.. bkn nye xlogik bnde ni jd kt ngra kite. skg ni pn agama kte dah mcm tpgir oleh umat die sdri. xpyah nk tgk jauh la.. aku tgk dri aku.. korg tgk dri korg.. mcm mane kite amal agama kite?
salah ke aku cakap? My opinion la.. hehe

25 October, 2008

nak pekak ke nak bisu?

mlm aritu aku g dgr ust ngajar kt surau. mls gak nk pegi, tp mber da ajak. pegi jugak la.. ust tu best. aku ckp best tu sbb aku dah pnh dgr ust ni ceramah. mude lg die ni. bertuah la.. mude2 lg ust. ni kalu ust tu mati pn, insya Allah la msuk syurga. org baik.. mude plak.
eh, bkn aku nk suruh ust tu mati cepat.. korg jgn buruk sgka kt aku plak. Aku cume pkir la, die ust.. mbesar ngn pljaran agama.. pastu keje plak ngajor agama.. btuah la idop die dunia akhirat slagi die x syirk pd DIA..
oh.. lupe plak. bkn nk cite psl ust ni. nk cite psl ceramah die ni. die ade ckp, die tertarik ngn kate2 syed qutb ( die xtau.. die da wt aku pn tertarik ngn kate2 syed qutb jugak). syed qutb kte, setiap pciptaan DIA ade rahmat-Nya.
Cth yg die bg, org bisu.. biasenye dorg pekak skali, betolx? cube byg klu org bisu tp xpekak? cube byg klu korg bisu, tp korg x pekak.. korg lalu dpn aku, dan aku ckp.. busuk la die ni, xmandi ke? padahal bru je korg pas mndi.. so mcm mane nk jwb.. nk defend??
DIA Maha Tahu setiap kejadian dan DIA tak penah mciptakan sesuatu sia-sia dan memberikan hanya terbaik untuk hamba-Nya.

salah ke aku ckp? My opinion la.. hehe

salah ke aku cakap? my opinion la..

aku dok tgk skg ni.. dlm sume isu, ade je org nk komen.. nk bg pdpt. knon pdpt mrk betol la. Pdpt org salah. Mrk kate ptut wt mcm ni, xptut wt mcm tu. Mrk ckp pemimpin tu xbetol, pemimpin ni betol. Pesal eh mrk tu.. Xleh snyap ke.. xleh ke klu x ckp pape.. herm.. tp aku pn xleh nk marah dorg sebab aku satu spesis je ngn dorg.. klu x aku x wt blog ni. salah ke aku ckp? my opinion la.. hehe.

cari dan mencari

aku cari org yg tak tahu adenya Tuhan.. aku cari org yg kate xde Tuhan.. aku cari org yg tahu ade Tuhan, tp lupe Tuhan.. aku cari org yg ade Tuhan, tp xsame dgn aku.. Kenape aku cari dorg? Ade bnde nk kongsi ngn dorg.. ade bnde nk ajak dorg same pkir.. sbab dorg ade Tuhan ke.. xde ke.. dorg manusia same mcm aku gak.. salah ke aku ckp? my opinion la..hehe.

dia dan DIA

Ku panjatkan kesyukuran kepada DIA... ku berterima kasih pula kepada dia..
Kerana dia menunjukkan aku kepada DIA...
Kerana DIA menerima aku seadanya..
Aku adalah seorang hina yang berbuat dosa..
yang masih hidup dalam limpah dan rahmat DIA..
Aku adalah seorang umat yang ingkar..
yang cepat melupakan jasa dan ajaran dia..
Sedang alam ini, seisinya..
Bertasbih kepada DIA.. Berselawat ke atas dia..
Duhai jiwa.. patuhilah dia dan DIA.

19 October, 2008

aku.. dia dan DIA

Si kerdil ini... cuba berdampingan dengan dia dan DIA... sedang jalan itu sebenarnya senang, mudah dan dipermudahkan.

Si kerdil ini.. dalam melangkah, kadang lari tapaknya... lupa tujuannya... hilang pertimbangannya... seronok dibuai keseronokan.

Si kerdil ini... membuka bicara dalam 'aku.. dia dan Dia'...